01. JUN. 2021 KL. 14:30

Ny udviklingsplan for Solbakken

SOLBAKKEN DSC 6324

Solbakken slipper for nedrivninger og salg af boliger. Foto: Simon Jeppesen

306 familieboliger skal ombygges til ungdoms- og ældreboliger, og 200 private boliger skal nybygges, før det hårde ghetto-regnskab går op, uden at der skal rives boliger ned.

Den 3. maj modtog Odense Kommune og de tre almene boligorganisationer, der ejer Solbakken/Rising-området, afslag på den dispensationsansøgning, parterne den 31. marts havde indsendt til indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek.

I stedet for at reducere andelen af familieboliger til 40 procent, havde man bedt om at reducere til 60,7 procent.

Nu har boligorganisationerne og kommunen udarbejdet en ny udviklingsplan. En plan, der bringer antallet af familieboliger ned på de i loven bestemte 40 procent.

Området udvides

Regnestykket går op, når 306 af de eksisterende familieboliger ommærkes til ungdoms- og ældreboliger, og der bygges 200 private boliger.

Gennemførelsen af udviklingsplanen er dog afhængig af, at Indenrigs- og Boligministeriet imødekommer, at de 200 private boliger tæller med, selvom de opføres på arealer, der ligger lige uden for området, som i dag har ghettoprædikatet.

Det ene område, som kommunen og boligorganisationerne gerne vil udvide området med, er ”Hesselhaven”. En nedslidt almen afdeling, der består af 34 ældreboliger, som kommunen har anvisningsretten til. Det andet område tilhører i dag et kommunalt center for specialundervisning for voksne.

Ministeriet har i forbindelse med udviklingsplaner tidligere givet lignende imødekommelser i forhold til områdeudvidelser til Sundparken i Horsens og Tingbjerg i København.

Ministeriet har også imødekommet, at områder med det hårde ghettoprædikat kan minimeres. Det skete, da udviklingsplanen for Vollsmose blev godkendt. Dengang fritog man Hybenhaven, Slåenhaven og Tjørnehaven fra at høre med til området.

”Når det nu ikke kunne blive den første udviklingsplan, hvor antallet af familieboliger kun skulle reduceres til 60,7 procent. Så er det her den næstbedste løsning. Udviklingsplanen indebærer ikke nedrivninger af gode boliger. Ligesom planen heller ikke medfører salg af almene boliger, som der i forvejen er mangel på,” siger rådmanden for Beskæftigelses- og Socialforvaltningen, Brian Dybro (SF).

Trygheden kan sikres

Formændene for de tre boligorganisationer, der har boliger i området, er alle lettede over, at der nu tegner sig en løsning.

”Det har været en meget lang proces for beboerne. Siden ghettoloven blev vedtaget i 2018, har de vidst, at deres boligområde kunne ende med prædikatet ”hård ghetto”, og at det kan betyde opløsning af deres hjem,” siger formanden for CIVICA, Flemming Jensen.

”Den løsning, der nu er udviklet, sikrer, at der ikke skal rives boliger ned eller sælges boliger. Det betyder, at ingen er nødt til at flytte mod deres vilje. Ommærkningerne af de 306 familieboliger kan ske i takt med den naturlige fraflytning,” fortsætter han.

Beboerne i Rising/Solbakken har da også taget godt imod udviklingsplanen.

”Da spørgsmålet kom til afstemning i Smedeløkken på et afdelingsmøde, var der enstemmig opbakning til udviklingsplanen,” siger René Bøye, der er formand for Odense Boligselskab.

”Opbakningen var også enstemmig, da boligorganisationens repræsentantskab skulle forholde sig til spørgsmålet,” fortsætter han.

Alle tre boligorganisationer holdt repræsentantskabsmøder om emnet samtidigt den 27. maj. Alle steder blev det vedtaget med stor majoritet.

I kommunen skal forslaget behandles i Økonomiudvalget den 9. juni, inden det behandles i byrådssalen den 16. juni.

”Jeg håber, der bliver bred opbakning til den her løsning fra politikerne,” siger Erling Nielsen, der er formand for Fyns Almennyttige Boligselskab.

”Det er vigtigt for beboerne at have vished for, at den plan, der vedtages, er den, der gennemføres. Den plan, de kan regne med, så de ikke skal frygte, at det hele omstødes, fordi flertallet i byrådssalen skifter," fortsætter han.

Om Solbakken

Solbakken kom på den såkaldte hårde ghettoliste den 1. decembr 2020.

Området består af fire afdelinger: Riisingparken, Påskeløkken, Smedeløkken og Solbakken. Der er i alt 644 boliger i området med knap 1.300 beboere. Området ligger kun godt 2,5 kilometer fra byens absolutte centrum.

Læs senere artikler

Skuffet borgmester efter afslag til Solbakken

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Solbakken-ansøgning afvist: ”Nej til nedrivning eller salg”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Odense søger dispensation for Solbakken

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Regnar 06111
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Kontanthjælpsreformen er vedtaget

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Kontanthjælpsreformen er vedtaget

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3003 )

0

Læseliste