09. JUN. 2021 KL. 10:00

Generationernes Hus viser nye veje for fællesskab

DSC2078

Her er bare ét af de mange fællesrum i Generationernes Hus. Masser af lys og højt til loftet. Og udsigten peger lige ud over Aarhus Bugt. Foto: Brabrand Boligforening.

Brabrand Boligforening er gået sammen med Aarhus Kommune om et koncept, der mixer gamle og unge. Huset er nu fuldt ud aktiveret på Aarhus Ø.

I 2040 vil hver fjerde person være fyldt 65 år.

Det stiller krav til fremtidens boliger. Det gælder i forhold til antallet af boliger, men også i forhold at skabe nye attraktive boformer.

Et bud på, hvordan man kan bo sammen på nye måder behøver man ikke rejse ud i fremtiden for at opleve.

Det kan man nemlig selv se på Aarhus Ø, hvor et ret unikt boligprojekt - Generationernes Hus – er ved at være levende og fyldt op efter indflytningen, som begyndte før jul. Der er nu liv på gangene og aktiviteter overalt i huset, som er på hele 27.000 m2. 

I de forbundne bygninger, som er Generationernes Hus, er der lidt over 300 boliger - til i alt omkring 500 mennesker. 

En del af bygningerne i Generationernes Hus er almene boliger, som udlejes gennem Brabrand Boligforening. Her er der almene familieboliger og ungdomsboliger med fælleskøkkener og en skøn udsigt over bugt og by.

Alt er nu udlejet.

I huset er også plejeboliger, handicapboliger og en daginstitution. Alt sammen under samme tag. Og en stor satsning for Aarhus Kommune. Det er etableret af fire bygherre. Tre magistratsafdelinger i kommunen og Brabrand Boligforening.

"Det er både et visionært boligprojekt - og et visionært velfærdsprojekt," siger Allan Tambo Christiansen, der er daglig leder i Generationernes Hus.

Kan man lave boliger til hele livet under samme tag? Og kan det fungere med mennesker i vidt forskellige livssituationer at bo så tæt? Vil en studerende have glæde af at møde en plejekrævende ude i vandrehallen? 

"Jeg tror på, at der er behov for andet end ‘bare’ at have sin egen bolig, som er til rådighed for dig selv. Det kan vi se. Her i huset mødes man på tværs af generationer. Konceptet kan være en attraktion for nogle, der efterspørger lidt mere end det, man kan få på det private eller sædvanlige almene udlejningsmarked," siger Keld Laursen, direktør i Brabrand Boligforening.

Artiklen fortsætter under billederne:

Kort om Generationerns Hus

Generationernes Hus er opført i samarbejde mellem Aarhus Kommunes og Brabrand Boligforening.

Huset opføres i totalentreprise med en Entreprisesum på 365 millioner kroner ekskl. moms. 

Huset består af otte ”huse” med hver sit facadeudtryk. Generationernes Hus fremstår som sin helt egen by, med byhuse, torve, smøger og gader – som en lille kanalby på Aarhus Ø.

Huset er 27.605 m2 + kælder, i alt ca. 30.000 kvm. Det indeholder i hovedtræk 304 boliger samt en daginstitution med både vuggestue og børnehave samt fællesfaciliteter til beboere og naboer.

Husets beboere fordeles på følgende måde: 40 ungdomsboliger, 40 familieboliger, 24 handicapboliger, 100 ældreboliger, 100 plejehjemsboliger og 1 daginstitution med 9 grupper – med pt. 150 børn.

Læs mere om Generationernes Hus her

IMG 6656

1 / 4“Jeg håber, de her fællesskaber kan blomstre op og kaste noget af sig til dem, der flytter ind. Der er et væld af muligheder. Det er et udviklingsprojekt, så det bidrager også med erfaringer, både gode og dårlige, som kan bruges andre steder, siger Keld Laursen,” direktør i Brabrand Boligforening. Foto: Kristoffer Friis

Generationerneshus Stue

2 / 4

Generationerneshus Faelleskoekken

3 / 4

Generationerneshus Sovevaerelse

4 / 4

"Jeg synes, det er naturligt at vi som almen boligorganisation vi indgår i udvikling af bokoncepter, hvor fællesskabet står øverst på dagsordenen. Det ligger i vores dna at vi går foran."

Keld Laursen

Direktør i Brabrand Boligforening

Omdrejningspunktet er fællesskab

Husets ligger meget attraktivt i Aarhus.

På kanten af havnen på Aarhus Ø, som er den gamle containerhavn, der siden 2009 er blevet tæt bebygget og fortsat udvikles.

Generationernes Hus er designet til at have ét omdrejningspunkt. Fællesskab. Der er masser af fællesarealer, små kroge og hjørner, mødelokaler og faciliteter, der gør, at beboerne kan mødes.

Man kan mødes nede i caféen Øens Madhus, lige ved hovedindgangen, eller på torvet med den massive snedkererede skulptur og siddemøbel af billedkunstneren Jesper Rasmussen. Det sniger sig helt op i 17 meters højde med sine ‘fangearme’ af lækkert egetræ og kan ses fra flere etager. Det er et siddemøbel til hvile og samtale og tæt på en multisal. 

Man giver lidt af sit areal til fællesskabet

I huset er også sundhedsklinik og kulturtilbud, som skal sørge for, at det her med fællesskabet også bliver til noget på de lange gange og ude i krogene af huset, som er en labyrint, man lige skal lære at kende. Men så venter her også tre taghaver, fælleskøkkener og opholdsområder, hvor flere har en forrygende udsigt over Aarhus Bugt. 

Som beboer afgiver man lidt af sit areal i boligen for at få mere fællesareal. Så hvorfor er Brabrand Boligforening gået med ind i dette projekt?

"Som almen sektor har vi en historisk lang tradition for at ville fremme fællesskaber generelt. Vi ser det i mange almene boligprojekter over hele landet, at man hele tiden forsøger at udvide spillepladen for, hvordan man kan bo. Her går vi nok et par skridt videre. Jeg synes, det er naturligt at vi som almen boligorganisation vi indgår i udvikling af bokoncepter, hvor fællesskabet står øverst på dagsordenen. Det ligger i vores dna at vi går foran," siger Keld Laursen. 

Alle gang- og fællesarealerne er designet til at gøre korte ophold, hvor man kan mødes eller blot iagttage husets forskellige aktiviteter. Mange - både unge og ældre føler sig ensomme i dag - og det er også denne ensomhed og isolering som Generationernes Hus gerne vil gøre op med, lyder det fra Aarhus Kommune.

"Arkitekturen understøtter visionen om fællesskaber. Den største succes er arkitekturen, og at man er lykkedes at sammen fire parter. Det har skabt noget tværgående samarbejder, som vi ikke før har set. Så det her er en af fremtidens måder at bo på," siger Allan Tambo Christiansen.

Du kan læse mere om det unikke boligprojekt her og se et interview med Allan Tambo Christiansen her.

Læs senere artikler

Opfordring til Christiansborg: ”Opret tænketank, der sikrer boliger til hele livet for alle”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Stadsarkitekt: Her er den almene sektor med til at drive by- og boligudviklingen

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Dansk tegnestue skal lave plan for 3.100 boliger i Hamborg

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

“Vi er villige til at gå på kompromis med meget for at bo i byen”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Hun er arkitekten, der tænkte børneværelset ind i vores boliger

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Løb Mellem Husene har vokseværk

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Løb Mellem Husene har vokseværk

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3011 )

0

Læseliste