26. MAJ. 2021 KL. 19:31

Dansk tegnestue skal lave plan for 3.100 boliger i Hamborg

HG Presse Vandkunsten Gallery4

Tegnestuen Vandkunstens forslag er enstemmigt valgt til at danne planlægningsgrundlaget for at fortætte bydelen Horner Geest i Hamborg. Illustration: Vandkunsten

Tegnestuen Vandkunsten har vundet en kæmpe byplankonkurrence for området Horner Geest i Hamborg. Et omfattende kvarterløft med mange almene boliger.

Den københavnske tegnestue Vandkunsten har siden 1970’erne udviklet almene boliger herhjemme og bidraget til at forny dansk og nordisk boligbyggeri.

Nu sætter tegnestuen sig markant på byplanlægningen i Hamburg, hvor den netop har vundet en byplanplankonkurrence om at fortætte Hamburg-bydelen Horner Geest. Bydelen er præget af bygninger fra 1950’erne og 1960’erne.

Vandkunsten har efter en udbudsproces på mere end halvandet år vundet med et projekt, som skal fortætte bydelen med 400.000 etagekvadratmeter. Fordelt på 3.100 nye boliger, et nyt bydelscenter ved en kommende metrostation og et omfattende kvartersløft af de udsatte boligområder i bydelen.

Det er tegnestuens største opgave nogensinde, lyder det i en pressemeddelelse fra Vandkunsten. Herhjemme har tegnestuen udviklet et utal af boligbyggerier, bl.a. Tinggården i Herfølge og billigbolig-konceptet Almen Bolig+, som KAB har opført.

"Projektet betyder meget for os, fordi det er et bæredygtigt svar på fortætning og områdeløft af et udsat boligområde. Visionen adresserer ikke kun Horner Geest, men mange af efterkrigstidens punkt- og stokbebyggelser, som kæmper med de samme udfordringer. Det er områder, hvor mennesker med mindre lønninger har mulighed for at betale huslejen, men samtidig udsatte områder med stor grad af utryghed," siger Jan S. Kauschen, arkitekt og partner, i meddelelsen fra Vandkunsten.

Vandkunsten er gået til opgaven med et mål om at bevare så meget som muligt. I projektet er man endt med, at 31.000 kvadratmeter skal nedrives – om det er boliger eller erhverv, er ikke endnu specificeret.

Artiklen fortsætter under billedet: 

Fakta om Vandkunsten

Tegnestuen Vandkunsten 'slog igennem' med de almennyttige boliger Tinggården i Herfølge (færdig i 1978). Byggeriet satte en ny retning for dansk arkitektur med nye boformer med fokus på fælleskab, bæredygtighed og nærhed til naturen. Siden har tegnestuen stået for et utal af byggerier. Læs mere på Vandkunsten.com

Læs portræt af Vandkunsten i ByrumMonitor

Centrum Sc

Vandkunsten vandt med et projekt, der vil forbinde kvartererne i Horner Geest med et grønt loop og fortætte bydelen med 400.000 etagekvadratmeter fordelt på 3.100 boliger. Illustration: Vandkunsten

"Vi søger med vores koncept at skabe en levende by for alle- uden nedrivning af billige eksisterende bolig-kvadratmeter."

Jan S. Kauschen

arkitekt og partner

Kæmpe plan på størrelse med Hamburgs middelaldercentrum

Udviklingsplanen skal nu danne planlægningsgrundlaget for den videre udvikling af en bydel på størrelse med hele Hamburgs middelaldercentrum.

"Vi er meget glade og også stolte af at vores projekt skal danne grundlag for det videre forløb, der nu skal sættes i gang. Vi søger med vores koncept at skabe en levende by for alle- uden nedrivning af billige eksisterende bolig-kvadratmeter. Mantraet har været at hver ny bygning skal løfte og understøtte fællesskaber med eksisterende boliger," siger Jan S. Kauschen.

Formanden af bedømmelsesudvalget, arkitekt og professor Kunibert Wachten, udtaler i en meddelelse fra Hansestadt Hamburg:

"Et afbalanceret samspil mellem nye byudviklingsimpulser og omhyggelig videreudvikling af beholdningen af ​​beboelsesejendomme og åbne rum. Dette er et stabilt og samtidig meget inspirerende grundlag for yderligere arbejde med Horner Geest byrum."

Læs senere artikler

Hun er arkitekten, der tænkte børneværelset ind i vores boliger

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Her er der penthouses til 7,5 mio. kr. på toppen af det almene

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Farvel til de 5 pastelfarvede højhuse i Brøndby Strand

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

kristoffer_friis_soerensen.jpg
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Sådan vil partierne i hovedstaden udvikle de almene boliger

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Sådan vil partierne i hovedstaden udvikle de almene boliger

Fik du

læst disse?

IMG 6998 Nyt KAB-hus: ”Vi er ikke et revisionskontor, vi er et foreningshus"
Affald1 Skab god stemning om skrald: Affaldssortering skal føles rart
BL Topleder 240821 003 Se billederne fra Topledertræf 2021
Billede 1 Nedhejsning Af 1 Nu nedrives ikoniske Brøndby-højhuse
Design Uden Navn (11) Gratis håndbog til dig som almen beboer
koebenhavn.jpg Huslejen i hovedstadens almene nybyggeri falder
Effektiviseringsolveig Landets almene boliger har mer-effektiviseret sig frem til 330 mio. kr.
Se alle artikler ( 2147 )

0

Læseliste