30. JUN. 2021 KL. 14:31

”Bonderøven” besøger vild baggård på Vesterbro

Frank Erichsen 2 Beskåret

Frank Erichsen på besøg i Skomagerkarreen på Vesterbro.

En af Vesterbros ældste baggårde fik mandag besøg af ”Bonderøven” Frank Erichsen, som har inviteret Skomagerkarreen med i anden sæson af tv-programmet ”Giv os naturen tilbage”. De har i et år ladet græsset gro og lokket insekter og fugle tilbage til kvarteret.

Frank Erichsen står godt plantet ved siden af kvashegnet i det store lukkede gårdanlæg. Han er på besøg i Skomagerkarreen, som ligger i hjertet af Vesterbro i København. Og som 3B’s afdeling Prangerhuset er en del af.

Han har medbragt sin producer og to kamerafolk, som allerede er i fuld gang med at filme. For Skomagerkarreen skal nemlig være med i den nye sæson af tv-programmet ”Giv os naturen tilbage” på DR.

”I bliver nu en del af en større fortælling om biodiversitet, og hvordan man kan gøre en forskel for insekter og fugle. Også her i Vesterbros baggårde,” fortæller han glad gårdens beboere og de gæster, som er dukket op fra andre baggårde i området. De er kommet for at blive fodret med ideer, de kan tage med hjem til deres gårdlaug.

Formand for gårdlauget i Skomagerkarreen, Marianne Black, er også til stede og beroliger de besøgende med, at det faktisk ikke er så svært at komme i gang med at omlægge en kedelig baggård til en vild, og dog kontrolleret, ”naturpark”.    

”Det starter med IKKE at gøre noget. Lad alt gro og se, hvad der kommer af liv,” fortæller hun.

Frank Erichsen er helt enig og tydeligt imponeret af, at natur-dagsordenen også har ramt Vesterbro. For ligesom vi har brug for naturen, har naturen brug for, at vi har fokus på den.

”Det har været vildt at opleve, hvordan det rykker. Det er som om, at det har fået sit eget momentum, at det er okay at lade stå til, både i haver og på offentlige områder,” siger han med sit karakteristiske skæve smil og fortsætter:

”Og det glæder mig, at gårdlauget her har brugt sin demokratiske mulighed for at beslutte, at I vil være ’vild med vilje’. For insekthoteller er altså ikke nok. Der er ikke føde nok i dem. Vi andre gider jo heller ikke bo på et hotel, hvor der ikke er en buffet. Der skal være noget at leve af, før man gider slå sig ned,” siger han.

Prangerhuset på Vesterbro

Boligorganisation: 3B (administreret af KAB)

Antal boliger: 46 lejligheder

Opført: I 1998 ifm. by-renovering på Vesterbro

Prangerhuset har i flere perioder haft formandskabet i gårdlauget. I dag sidder de to medlemmer i bestyrelsen.

Forvildningen af Skomagerkarreen er i tråd med 3B/KAB's "Vild med vilje"- strategi.

Frank Erichsen arbejder på en ny sæson af programmet "Giv os naturen tilbage" og i samarbejde med VesterbroLIV er målet at samle vesterbroerne om at gøre langt mere af det grønne på Vesterbro til ”vild” natur.

Prangerhuset 1

1 / 4De fleste af gæsterne udefra bor i bebyggelserne omkring Halmtorvet og Istedgade. De er kommet for at se selveste "Bonderøven" fra tv og høre om, hvordan gårdlauget i Skomagerkarreen er gået fra klassisk baggård i storbyen til en grøn oase med sumpbed, forvoksede buske, flotte staudebede og nu masser af både menneske- og dyreliv. I baggrunden ses 3B’s almene boligafdeling Prangerhuset.

Kamerapige

2 / 4Den ene af kamerafolkene har sit videokamera stift rettet mod Frank Erichsen, som er på besøg i Skomagerkarreen. Hun er nemlig ved at filme en ny sæson at ”Giv os naturen tilbage”, som er et projekt, Frank Erichsen er med til at skrue sammen for DR. I programmet udfordrer han danskerne til at ofre prydhaverne, så fugle og insekter igen får noget at leve af.

Sumpbed Beskåret

3 / 4Sumpbedet i Skomagerkarreen kan ifølge Frank Erichsen blive en vandoase for insekterne ovre fra banelegemet, som ikke ligger langt derfra. For der er ikke skyggen af vand derovre. ”Så hvis det her var savannen, ville I være der, hvor gnuerne stod og drak,” siger han med et smil.

Vild Med Vilje

4 / 4Inde i gården har de plantet skiltet Vild med vilje, hvor der bl.a. står: "Det er ikke, fordi gartnerne holder fri, at planterne vokser vildt. Det er, fordi arealet er "vild med vilje".

Insekthoteller er altså ikke nok. Der er ikke føde nok i dem. Vi andre gider jo heller ikke bo på et hotel, hvor der ikke er en buffet

Frank Erichsen fra DR-programmet "Giv os naturen tilbage"

Sådan bliver man vild med vilje

For snurrende kameraer fortæller Frank de fremmødte om, hvordan vi alle kan bidrage til en mere varieret natur, og at selv den mindste indsats også har værdi.

Han overlader ordet til Marianne Black. Hun fortæller med stort engagement i stemmen, hvordan de i Skomagerkarreen har fået vendt friserede græsplæner, tætklippede buske og intet dyreliv til en levende oase, hvor de frodige og farverige blomsterhjørner både er smukke at kigge på og giver masser af næring til insekter og fugle.

Det hele startede med en grøn vision. Den stod gårdlauget for at skrive sidste sommer, og der var heldigvis opbakning fra beboerne. Næste skridt var at holde igen med lugning og beskæring for at se, hvad der rent faktisk var af vækst i græsplæne og bede.

”Siden har vi haft en planteekspert og gartnere til at hjælpe os med at finde ud af, hvad vi kunne gøre med det, vi allerede havde, og hvad vi skulle plante af stauder og blomster,” fortæller hun.

Som ekstra lokkemiddel til fugle og sommerfugle, har de sået potter og lavet fuglebade, så der er landingssteder til dem.

”Og nu lader vi alting gro i alle bedene. Gartnerne skal kun fjerne det, der vinder over de planter og vækster, vi gerne vil have,” fortsætter Marianne Black.

Frank tilføjer grinende:

”Ja, det nye i dag er, at I laver aftale med gartnerne om, hvad de IKKE skal gøre. Det er jo fuldstændig modsat af, hvad man normalt ville aftale med gartnere.”

Frank og Mariannes fortællinger ser ud til at inspirere gæsterne fra nabo-gårdene, for de har mange spørgsmål til dem begge.

”I skal bare spørge løs,” siger han. For ifølge ham ligger der baggårde på rad og række i centrum af København, som har et uforløst potentiale.  

Frank Giver Frø Til Marianne

1 / 2Frank Erichsen har tidligere på dagen været henne på det store jernbaneområde ved Dybbølsbro. Der har han stjålet frø fra planterne, som han graver op af shorts-lommen. ”Jeg kan simpelt hen ikke lade være, når jeg er nye steder,” siger han grinende og giver dem til Marianne Black fra gårdlauget, som lover, at de får noget jord.

Steen Egeberg 3B Beskåret

2 / 2Steen Egeberg er beboer i Prangerhuset, som danner den ene længe i gården. Han nyder godt af kunne mærke storbylivet på den ene side af lejligheden og det rolige liv i den grønne gård på den anden side.

Læs senere artikler

Efter Bonderøvens besøg: Vi har fået insekter og sommerfugle

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Bierne og blomsterne skal ud i de almene afdelinger

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Der skal være plads til alle

”Det vil selvfølgelig være fjollet, hvis man forvilder en hel gård, for der skal være plads til børn, der kan lege, og at man kan sidde i gården og hygge sig. Man skal føle sig velkommen i sin egen gårdhave,” siger Frank Erichsen og understreger, at de her på Vesterbro har fundet en meget fin balance.

Steen Egeberg bor i Prangerhuset. Det er 3B’s almene boligafdeling, som ligger ud mod Halmtorvet. Sammen med beboerne i de andre tre længer deler de Skomagerkarreen som fælles gård. 

”Det er et rigtig vellykket miljø, vi har fået i vores gård. Projektet med at forvilde giver en variation, som gør, at flere af os bruger gården. Det gælder alle aldersgrupper, for der er noget for alle,” fortæller Steen Egeberg.

Han selv bor i en lejlighed, der vender ud mod både Halmtorvet, som er et meget levende og larmende område, og til baggården, hvor man faktisk ikke hører byen. Her hører man fugle og insekter.

”Det er fedt, at vi nu har skabt en fødekæde.”

Optagelserne til sæson 2 af tv-programmet ”Giv os naturen tilbage” kører frem til 2023, så det bliver ikke Franks sidste besøg i Skomagerkarreen.

Om skribenten

Anja Andersen 02823
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2979 )

0

Læseliste