03. MAJ. 2021 KL. 10:34

Efter Bonderøvens besøg: Vi har fået insekter og sommerfugle

IMG 0321

Foto: Boligselskabet Nordjylland

Det gav både tidsler og blomster, da Boligselskabet Nordjylland lagde 45.000 kvadratmeter om til vild natur.

For et år siden gik vicevært Lars Jensen og hans kolleger i gang med at lave vild natur på Boligselskabet Nordjyllands mange græsplæner.

De havde ikke en færdig opskrift på insektvenlige blomsterenge og prøvede sig frem.

”Vores områder er jo klippede græsplæner og lugede bede. Vi plejede ikke at se insekter og sommerfugle, når vi kom rundt, men det gør vi nu,” siger Lars Jensen.

Boligselskabet medvirkede i tv-serien ”Giv os naturen tilbage” på DR. Her forsøgte ”Bonderøven” Frank Erichsen at skabe mere vild natur i hele Hjørring Kommune, blandt andet på boligforeningens store græsplæner.

”Vi synes, det er blevet flot. Det er dejligt, når man har brugt tid på det, og det virkelig ser godt ud,” siger Lars Jensen.


Gode og dårlige erfaringer   

Boligselskabet Nordjylland har knap 2.500 boliger i Himmerland og Vendsyssel. Langt de fleste er rækkehuse i mindre afdelinger med ned til 10 boliger. Viceværterne har omlagt cirka 45.000 kvadratmeter til vilde bede. Det svarer til 6-7 fodboldbaner fordelt på over 250 lokaliteter.

”Vi har både gode og dårlige erfaringer, og vi føler os stadig lidt frem,” siger Torben Fisker, direktør i Boligselskabet Nordjylland.

”Vi oplevede, at beboerne tog imod det med kyshånd. De synes, det er en hyggelig ting. Den generelle holdning er, at det er positivt, især det fugleliv, det giver,” siger han.

”Men man skal passe på med ikke at oversælge det som et glansbillede af en stor, farvestrålende eng, hvis der ikke kommer en. Det handler også om, at man får det italesat som biodiversitet og bæredygtighed,” siger han.

Tidslerne kom også

Flere bede kom i første omgang til at ligne ukrudtsmarker. Især et par store bede på 100-200 kvadratmeter fik mange tidsler. Derfor blandede boligselskabet nogle steder mere farvestrålende blomster i deres frøblandinger, der bestod af særligt insektvenlige frø. 

”Så fik du både noget pænt at kigge på, men du fik også de blomster, insekterne gerne ville have,” siger Torben Fisker.

Et enkelt sted følte beboerne sig generet af insekter, og bedet blev fjernet igen.

Viceværter tog dialog med beboere

Organisationsbestyrelsen i boligselskabet besluttede, at alle afdelinger skulle have mulighed for at være med, og langt de fleste ville gerne. Viceværterne tog en grundig snak med beboerne om, hvor bedene skulle ligge. Bedene måler typisk omkring 5 x 10 meter, og de skal være lette at slå græs omkring.

”Der var nogle lejere, der ikke ville have det foran deres lejemål, og så lagde vi det lidt anderledes foran nogle lejere, der gerne ville have det,” siger vicevært Lars Jensen.

Viceværterne afprøvede 2 metoder til dyrkning: Den ene gik kort sagt ud på at klippe græsset meget langt ned før såning. Den anden metode var at fræse bedet, så jorden blev vendt. Derefter blev frøene håndsået, jorden blev tromlet og til sidst vandet. Den sidste metode virkede klart bedst.

Natur koster penge

De vilde bede har kostet 80.000-85.000 kroner i udgifter til

frø, såmaskine, specialklipper, materialer til insekthoteller og kompostrammer. Frøene alene kostede cirka 35.000 kroner hos en frøleverandør, der specialblandede dem.  Derudover tog det cirka 800 timer at anlægge alle bede.

”Jeg tror ikke, der er en driftsbesparelse, når det først er etableret, men jeg tror heller ikke, det koster ekstra,” siger direktør Torben Fisker.

Vicevært Lars Jensen oplevede, at det sparede lidt tid på græsslåmaskinen.

”Det passede jo sig selv sidste sommer, da vi havde etableret det. Så var der ingen arbejde med de kvadratmeter,” siger han.

Til gengæld brugte han og hans kollega 2 dage i efteråret på at slå de vilde bede ned, rive afklippet sammen og køre det på genbrugsstationen til kompost. De passer omkring 2.000 kvadratmeter vilde bede fordelt på 11 afdelinger.

Kan plukke en buket

Tidligt i år klippede viceværterne bedene ned, og mange beboere kan snart plukke en buket vilde blomster med ind til spisebordet. Det sidste naturbed er ikke anlagt endnu, lyder det fra direktøren.

”Bedene med vild natur har en god signalværdi. Sidste år kom en børnehave og plukkede blomster i et af de store bede, og flere private grundejerforeninger har spurgt, hvordan vi gjorde. Det har overordnet set været en meget positiv oplevelse for vores lejere,” siger Torben Fisker.

Få viceværtens og direktørens vigtigste erfaringer efter billederne.

FAKTA

Bonderøven på besøg

I 2019 og 2020 hjalp ”Bonderøven”, Frank Erichsen, den nordjyske kommune Hjørring med at skabe mere vild natur. Det fulgte DR i de fire tv-programmer ”Giv os naturen tilbage”.

 

Nordjyllands Boligselskab, Domea og BoVendia deltog i kommunens naturprojekt, og flere af dem er med i tv-serien, især i de 2 sidste afsnit.

BoGodt snakkede med Frank Erichsen om projektet.

 

Planter som tiltrækker insekter og sommerfugle

Aarhus Universitet har lavet et katalog over planter, der understøtter biodiversitet. Det er både urter, buske og træer.

Plantekatalog. Planter, der understøtter biodiversitet, Aarhus Universitet, 2021.

 

Læs også:

Det skal ikke bare være grønt

IMG 0257

1 / 3Skiltning er et godt signal om, at den 'vilde natur' er et valg boligafdelingen har taget.

IMG 0310

2 / 3En stribe med 'vild natur'.

IMG 0323

3 / 3Rabatter blev også udnyttet til den 'vilde natur'.

Direktøren: 3 vigtige erfaringer

 

Viceværten: 3 vigtige erfaringer

 

Læs senere artikler

Bierne og blomsterne skal ud i de almene afdelinger

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Boligafdelinger vil have vild natur ind i boligområderne

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2943 )

0

Læseliste