27. JAN. 2021 KL. 09:49
“Nogle var nærmest i panik i starten”
27. JAN. 2021 KL. 09:49
I Københavns Nordvestkvarter har man uddannet ‘coronaguides.’ Hayat Ahmed og Stella Moro-Lin er nogle af de nye guider, der hjælper beboerne med at forstå retningslinjer og smitterisici og prøver at dæmpe frygten og ensomheden.
Et initiativ i Københavns Nordvestkvarter skal hjælpe med at holde smitten nede og gøre hverdagen lysere for beboerne under pandemien. Flere end 20 bestyrelsesmedlemmer og netværksarbejdere har fået et onlinekursus og er blevet klædt på til at udbrede viden om coronasmitte i de almene boligområder. De er blevet ‘coronaguides.’
Et koncept man forberedte, dengang smitten var lav, men virus lå og lurede derude.
"Vi havde en snak efter sommeren om, hvad vi skulle gøre, hvis der kom nedlukning igen, og smittetallene steg i vores område. Her bor mange mennesker på lidt plads, og mange af vores beboere er frontpersonale og kan ikke arbejde hjemme, så de er ekstra udsat for smitte," siger Lene Kjeldsen, der er social vicevært i AAB. Hun er ansat i bolig- og beskæftigelsesenheden i Københavns Kommune og forankret hos den boligsociale helhedsplan Beboerprojekt Puls, der dækker 2400 lejemål i København NV.
Sprittede hænder ihjel
En af dem, der er både beboer, frontpersonale og nu også coronaguide, er Hayat Ahmed. Hun meldte sig som coronaguide, fordi hun er bydelsmor og derfor har et stort netværk. Samtidig ville hun gerne selv vide mere om corona.
"Jeg arbejder som vikar i hjemmeplejen og på plejehjem. Jeg er altså tæt på ældre mennesker, og de er jo i risikogruppen, så jeg søgte så meget viden som muligt. Jeg var bange for at smitte nogen," siger hun.
Derfor deltog hun i det kursus, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune afholdt. Hayat Ahmed har især delt sin viden via sociale medier, uddelt foldere og ellers bare talt meget med folk. I starten af pandemien var opgaven især at berolige, fortæller hun.
"Nogle var nærmest i panik i starten. De turde ikke gå ud og, sprittede deres hænder ihjel og ville tage to mundbind på. Jeg oplevede, at mange var ret bange. Det var jeg også selv, inden jeg kom på det kursus," siger Hayat Ahmed, der brugte sin nye viden fra kurset til at dæmpe nervøsiteten.
"Jeg skrev ud om, hvordan man kan gøre meget, hvis man holder hænderne væk fra ansigtet og husker håndhygiejne og fortalte, at risikoen for smitte er mindre, når man ikke står direkte over for hinanden. Mange blev glade og beroliget, de kunne virkelig bruge det til noget."
Fællesskab fra vindueskarmen
En opgave har også været at finde coronasikre veje til socialt samvær. Det har Stella Moro-Lin, bestyrelsesmedlem i afdeling 49 og coronaguide været med til. Hun fortæller, at ensomhed er udbredt i boligområdet, og pandemien har ikke gjort det bedre. Man har derfor arbejdet på at få flere bænke op, så folk kan sidde med afstand, og i foråret blev der afholdt corona-banko, hvor beboerne deltog fra deres vindueskarme.
"Vi råbte numrene op i megafon fra en pavillon i gården, og så blev der lavet en slags kæde-opråb, så nummeret kom rundt til alle lejligheder. Folk sad i vinduerne, og vi løb så op med gaver, når man vandt. Det var en kæmpe succes," siger hun.
Ellers forsøger Stella Moro-Lin at gøre sig synlig og tale med de rigtige. Det kan for eksempel være en kontakt i fædregruppen - Baba-gruppen - der kan formidle budskaber om smitte videre til dem, han mødes med siger hun.
"På den måde kan jeg arbejde mig igennem med nogle budskaber. Det er vigtigt, vi ikke render rundt og leger politibetjente. Folk skal føle, det er en hjælp. Så det er noget med at være til stede og række ud og bruge sine kontakter," siger Stella Moro-Lin
Guides skal bekæmpe smitte
- Københavns Kommunes Sundheds- og Omsorgsforvaltning afholder online kurser i smittebekæmpelse for folk i almene boligområder. Deltagerne bliver ‘coronaguides.’
- Corona-guides er oftest folk med et stort netværk i boligafdelingerne, for eksempel bestyrelsesmedlemmer eller netværksmedarbejdere, såsom bydelsmødre.
- Sidste år blev der afholdt 20 kurser, og der er også afholdt flere i år.
- Initiativet er blandt andet rullet ud i Københavns Nordvestkvarter, men mindst 15 boligafdelinger har uddannet coronaguides.
Læs senere artikler
Coronahjælp til huslejen var en succes
Mennesker bedre end pressemøder
Hayat Ahmed oplever, at angsten er blevet dæmpet i forhold til i foråret.
"Mange ved nu mere om, hvordan de skal forholde sig. I begyndelsen tænkte folk jo nærmest: ‘Jeg dør, hvis andre rører mig.’ Nu er vi et andet sted. Nu er det blevet en vane, at man går direkte ind og vasker hænder, før man gør noget andet og folk ved, at hvis de overholder restriktionerne, gør de det rigtige."
Som bydelsmor, der blandt andet har kontakt til isolerede kvinder med anden etnisk baggrund, kender Hayat Ahmed mange og kan også nå ind til grupper, der har svært ved at fange budskaberne fra myndighederne.
"De ældre fra Somalia forstår måske ikke altid helt det, der bliver sagt, så jeg har forklaret restriktionerne og også fortalt, at man altså sagtens kan forlade sin lejlighed - bare man forholder sig fornuftigt," siger Hayat Ahmed.
Ifølge Lene Kjeldsen har Sundheds og Omsorgsforvaltningen i København afholdt 20 corona-kurser i 2020 og er også i gang i år. Initiativet med guides har bredt sig til 15 boligafdelinger. Udfordringerne afhænger meget af beboersammensætningen. Men én ting er vigtigt alle steder: Nemlig den menneskelige kontakt (med afstand naturligvis.) Som Stella Moro-Lin siger:
"Det er jo noget helt andet at tale med et levende menneske end at se et pressemøde."
Om skribenten
Seneste Artikel
Lommepengejob gav Mohammed mod på mereMest læste
Se alle artikler (3009)0