04. FEB. 2021 KL. 10:00
Ekstraregning på fjernvarmen blev forhindret
04. FEB. 2021 KL. 10:00
Fjernvarmeselskaber ville købe grønne certifikater på beboernes regning. Forsyningstilsynet siger nej.
Fjernvarme er den mest almindelige opvarmningsform i de almene boliger. Knap 92 procent af boligerne er opvarmet med fjernvarme.
Det betyder, at den almene boligsektor med dens godt 600.000 boliger er en af de største fjernvarmekunder i Danmark – og står for cirka 25 procent af de samlede fjernvarmeudgifter.
Derfor er følger brancheorganisationen BL – Danmarks Almene Boliger også udviklingen tæt i fjernvarmesektoren.
I november 2020 modtog BL et udkast til offentlig høring af en vejledende udtalelse fra Forsyningstilsynet, og her fremgik det, at grønne certifikater ikke må indgå som en ”nødvendig omkostning” i fjernvarmeprisen, som ellers har været praksis og er et ønske hos flere varmeforsyningsselskaber.
”Men det er en helt urimelig praksis. Det er jo ikke et krav for varmeforsyningsselskaberne at have grønne certifikater for at kunne levere fjernvarme til kunden”, siger Mikkel Jungshoved, teknisk konsulent i BL.
"Det er helt afgørende for den almene sektor, at fjernvarmen produceres effektivt med lavest mulige omkostninger til gavn for beboerne,” siger Mikkel Jungshoved.
Ekstra omkostninger
Han bakkes op af Brian Schnell, driftssupportchef i KAB, der konstaterer, at den almene sektor ikke bliver grønnere af at betale ekstra for, at fjernvarmeselskaberne køber el-certifikater. Det giver bare ekstra omkostninger for beboerne.
FORSYNINGSTILSYNET
Forsyningstilsynet (tidligere Energitilsynet) er myndighed og regulator på el-, gas- og fjernvarmeområdet.
Forsyningstilsynet skal sikre et stærkt og effektivt tilsyn med forsyningssektorerne. Det gør de ved at arbejde for:
- at monopolselskaber ikke opkræver unødigt høje priser for forbrugerne.
- Høj effektivitet
- Lavest mulige forbrugerpriser på kort/langt sigt
- Sikker og stabil forsyning
- Omkostningseffektiv teknologiudvikling og grøn omstilling
Kilde Forsyningstilsynet
Forsyningstilsynets udkast til en vejledende udtalelse var således på linje med BL’s holdning til den uheldige praksis, og den 22. januar 2021 offentliggjorde Forsyningstilsynet sin endelige vejledende udtalelse, hvori det blandt andet er slået fast:
”At det ikke er i overensstemmelse med princippet om nødvendige omkostninger i varmeforsyningslovens § 20, stk.1, at omfattede varmeforsyningsvirksomheder kan indregne omkostninger til køb af eksempelvis el- og bionaturgascertifikater i fjernvarmepriserne, da omkostningerne ikke afholdes til erhvervelse af fysisk energi…”
Eller sagt lige ud: Forslaget fra fjernvarmeselskaberne om at kunne pådutte kunden en ekstra ”grøn omkostning” blev afvist.
Det glæder driftssupportchef i KAB, Brian Schnell, der konstaterer.
”Der er desværre kun én til at betale gildet – og det er kunden og dermed vores beboere”.
Derfor er det vigtigt for rigtig mange beboere i hele landet, at Forsyningstilsynet er enige med den almene sektors holdning til problemstillingen, og at varmeforsyningsselskaberne retter sig efter den vejledende udtalelse.
Læs hele udtalelsen fra Forsyningstilsynet her
Læs senere artikler
Effektiviseringsaftale: Energiforbedringer på op til 300 millioner med i aftale
8 gode råd til et lavt varmeforbrug efter en renovering
Om skribenten
Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.
Seneste Artikel
Nye almene boliger skal fastholde liv på Tunø: Flere på ventelisteAnja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.
Seneste Artikel
Nye almene boliger skal fastholde liv på Tunø: Flere på ventelisteMest læste
Se alle artikler (2956)0