29. JUN. 2020 KL. 00:00

8 gode råd til et lavt varmeforbrug efter en renovering

istock-1051686128.jpg

iStock. Her er forskernes bud på, hvad der kan gøres i etagebyggeri for at opnå en mere vellykket energirenovering, målt på varmeforbruget i boligerne efter renoveringen.

Her er forskeres bud på, hvad der kan gøres i etagebyggeri for at opnå en mere vellykket energirenovering, målt på varmeforbruget i boligerne efter renoveringen.

En ny rapport fra Statens Byggeforskningsinstitut viser, at i etagebyggeri er den realiserede besparelse på varmen efter en energirenovering i gennemsnit på halvdelen af den teorerisk beregnede besparelse. Alment boligbyggeri er langt overvejende etagebyggeri.

Her er forskernes bud på, hvad der kan gøres i etagebyggeri for at opnå en mere vellykket energirenovering, målt på varmeforbruget i boligerne efter renoveringen:

  1. Tilpasning af indstillingen på termostater efter renoveringen til den forbedrede energieffektivitet. Eventuel fastsættelse af maksimal indetemperatur i byggeriet. Ændringer i klimaskærm, varmesystem og ventilation forbedrer i mange tilfælde indeklimaet og fører i praksis til en højere temperatur.
  1. Bedre indregulering af ventilationsanlæg efter renoveringen, hvilket blandt andet kan afværge et højt luftskifte - og dermed et øget varmeforbrug.
  1. Bedre sikring af, at leverandører af varme- og ventilationssystemer følger op på installationen og sørger for, at systemerne virker som tiltænkt.
  1. Bedre redskaber til at styre varme- og ventilationssystemer, hvilket øger mulighederne for en korrekt anvendelse - og for opdagelse af fejl i systemerne.
  1. Eventuel nedlukning for varmen om sommeren, hvor det ikke sker. Det beregnede varmeforbrug efter renoveringen er baseret på antagelsen om, at der er lukket for varmen i sommermånederne.
  1. Bedre information til nuværende og nye beboere om de nye varme- og ventilationssystemer. Især kan der være behov for at orientere om, at nye ventilationssystemer gør det unødvendigt for beboerne at foretage manuel udluftning, hvorved der kan ske et varmetab fra boligen til de udendørs omgivelser.
  1. Målrettet information til beboerne om deres løbende varmeforbrug, for eksempel gennem digitalisering af forbrug. Formålet vil i så fald være at tilskynde beboerne til at holde varmeforbruget på et passende niveau set i forhold til det forbedrede indeklima efter renoveringen.
  1. Kompetenceløft til driftspersonalet, hvor det skønnes nødvendigt, om teknisk styring af nye varme- og ventilationssystemer – og om kommunikation til beboerne om systemerne.

Om skribenten

Fik du

læst disse?

BL Tingbjerg 111018 014 Nu er der færre parallelsamfund på Boligministeriets liste
Finnmuus Boligdirektører: Kæmpe problem at udskyde energirenoveringer og andre nødvendige renoveringer
RW 210922 FAB Elbiler 0024 Boligselskab: "Planlæg ladestandere til fremtiden"
Katja Lindblad Domea Beboerrådgivning bremser udsættelser
Se alle artikler ( 2735 )

0

Læseliste