20. DEC. 2021 KL. 09:22
DF: Almene boliger spiller nøglerolle i fremtidens behov for boliger til ældre
20. DEC. 2021 KL. 09:22
Dansk Folkeparti var med til at sikre 50 millioner kroner til udvikling af fremtidens seniorboliger i forbindelse med forhandlingerne om den nye boligpakke.
Befolkningen lever i dag længere end tidligere, og middellevetiden forventes at stige yderligere i de kommende år. Studier viser, at de ekstra leveår overvejende bliver gode leveår, men fremtidens ældre vil fortsat opleve et antal år med helbredsmæssige udfordringer som i dag. Det stiller flere og andre behov til boligudbuddet. Ifølge boligaftalen, der blev indgået den 26. november, blev det aftalt, at der skal bruges 50 millioner kroner på at udvikle fremtidens boliger til ældre medborgere. Et ønske der kom på bordet under forhandlingerne.
”Det har aldrig været en hemmelighed, at vore ældre medborgere lægger os meget på sinde. En god bolig udgør for alle et fundament for velfærd. Den skal ligge, hvor man gerne vil bo. Og den skal leve op til de krav for tilgængelighed, som alderen måske udfordrer os med,” siger formanden for Dansk Folkepartis folketingsgruppe, Peter Skaarup.
En undersøgelse, BL – Danmarks Almene Boliger tidligere i år offentliggjorde, viser, at der om 10 år er 210.000 flere personer, der er fyldt 65 år, end der er i dag, og 160.000 af dem vil være over 80 år. En undersøgelse fra VIVE viser, at 80 procent af de ældre over 82 år foretrækker at blive boende i eget hjem.
”Den almene bolig kommer til at spille en enormt stor rolle, hvis vi skal have den ligning til at gå op. Dels skal tilgængelighed tænkes ind i de almene boliger, når de renoveres, så dem, der bor i dem, kan blive boende. Dels skal de udgøre et alternativ for andre ældre, som måske bor i eget hus, der ikke er nemt tilgængeligt. Men som fortsat foretrækker deres egen bolig,” fortsætter han.
Undersøgelsen fra BL – Danmarks Almene Boliger, ”Boliger til hele livet”, viser, at flere ældre vælger at skifte ejerboligen ud for at flytte til leje og ofte i mindre boliger.
Seniorbofællesskaber
Politikeren fra DF er dog meget bevidst om, at det ikke er alle, der kan blive boende i eget hjem for resten af livet. Og at det heller ikke er alle, som ønsker det.
”I takt med, at man bliver ældre, øges risikoen for, at kroppen trods tilgængelighedsfremmende indsatser ikke længere kan klare de fysiske udfordringer, der er forbundet med at bo i eget hjem. Også demens og andre sygdomme, der kræver pleje, kan indfinde sig. Derfor skal der naturligvis også tænkes i at sikre en tidssvarende udvikling af de boliger, som i fremtiden skal være ramme for både de ældre og den pleje, der bliver nødvendigt,” supplerer Dansk Folkepartis boligpolitiske ordfører, Alex Ahrendtsen.
”Det er heller ikke alle, der ønsker at blive boende i eget hjem. Mange ønsker at søge et tættere fællesskab med jævnaldrende. Derfor skal konceptet for seniorbofællesskaber fortsat udvikles,” fortsætter han.
Der er i dag 136 almene seniorboligfælleskaber med næsten 4.000 beboere.
”Det er en efterspurgt boligform. Derfor skal der bygges flere,” siger Alex Ahrendtsen.
Demografiske udfordringer
Og DF-politikeren ønsker, at seniorbofællesskaber og flere almene boliger, der kan være med til at løfte fremtidsudfordringen, skal dække behovet i hele landet. Undersøgelsen fra BL viser, at det specielt er i provinskommunerne, at der kommer flere ældre i de kommende år.
”Vi er meget glade for, at vi har været med til at sikre, at øsamfundene bliver forsynet med flere almene boliger. Men det samme skal ske alle steder i landet, hvor der er et behov,” siger Peter Skaarup.
ANALYSEN ”BOLIGER TIL HELE LIVET”
Rapporten er udarbejdet af BL – Danmarks Almene Boliger og offentliggjort i begyndelsen af juni i år. Den giver et indblik i befolkningsudviklingen på tværs af landet, tegner profilen af seniorer og ældre i dag og i fremtiden og kortlægger boligmulighederne og behovet fremover.
Blandt konklusionerne er
- Fremtidens seniorer og ældre vil i gennemsnitligt være mere ressourcestærke end nutidens, men der vil stadig være grupper, som alene lever af folkepension.
- Middellevetiden forventes at stige i de kommende år.
- Særligt mænds middellevetid er steget, og flere seniorer og ældre bor i dag sammen som par.
- På trods af denne udvikling, vil der fortsat være behov for boliger, som passer til personer, der bor alene.
- I 2030 skønnes det, at der er behov for 100.000 flere husstande end i dag og yderligere 80.000 i 2040.
Læs hele rapporten her:
Boliger til hele livet (bl.dk)
Om boligaftalen
Boligaftalen, der sikrer 50 millioner kroner til udvikling af fremtidens seniorboliger blev indgået den 26. november. Aftalens parter er regeringen (Socialdemokratiet), Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne.
Læs hele aftalen her:
Aftaletekst - Aftale om etablering af fonden for blandede byer.pdf (im.dk)
Læs senere artikler
Nyt seniorkoncept hitter i Viborg: Sådan gør de
Ny BL-analyse: Behovet for boliger til seniorgruppen er stærkt stigende
Om skribenten
Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.
Seneste Artikel
Ny ledelse i Bo42Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.
Seneste Artikel
Ny ledelse i Bo42Mest læste
Se alle artikler (3007)0