30. AUG. 2021 KL. 13:50

Socialt udsatte flytter væk fra de store byer

COLOURBOX Sakskøbing

Flere og flere udsatte flytter fra storby til for eksempel Sakskøbing på Lolland. Det giver en skævvridning af det sociale landkort. Foto: Colourbox

Det sociale Danmarkskort bliver mere skævt. Analyser viser, at flere udsatte forlader storbyerne og flytter ud til landkommuner, som i forvejen har mange udsatte borgere.

Flere landkommuner, som allerede har mange sociale problemer, oplever, at der kommer flere til. Og tilflytterne kommer hovedsageligt fra landets storbyer, skriver Altinget.

Fra 2014 til 2019 flyttede lidt over 7.000 førtidspensionister fra de store byer og byområdet omkring København, mens kun godt 4.500 flyttede til byerne.

Ifølge en opgørelse fra Danmarks Statistik og en analyse fra Indenrigs- og Boligministeriet flyttede størstedelen af dem til især Lolland, Kalundborg, Langeland, Frederikshavn og Faxe.

”Rigtig meget handler om boligomkostningerne i ikke mindst København og omegnen. Her er det svært for selv folk med en almindelig lønindkomst at følge med, og det er klart, at det også gør det sværere for borgere på førtidspension at blive boende her,” siger Kristian Kongshøj, lektor ved Aalborg Universitet, til Altinget.

Den store udflytning betyder, at flere landkommuner oplever, at den sociale profil på tilflytterne er dårligere end for dem, der forlader kommunen.

Konsekvensen af sammenklumpningen i landkommunerne kan være med til at forstærke de problemer, som borgerne døjer med. For eksempel at de står udenfor arbejdsmarkedet, har et lavt uddannelsesniveau, psykiske diagnoser eller er kriminelle.

Artiklen fortsætter under boksen. 

Læs senere artikler

Københavnerne: Manglen på betalelige boliger er vigtigste valg-emne

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Sophie Hæstorp Andersen: ”De almene boliger skal bygges først”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Flytter til almene boligområder

Ifølge analysen fra Indenrigs- og Boligministeriet er det problematisk, når der opstår en høj koncentration af sociale problemer i de små samfund som for eksempel på Lolland og Langeland.

Her flytter mange af de socialt udsatte nemlig til almene boligområder, hvor huslejen er billig.

Rapporten viser, at over 37 procent af tilflytterne til Langeland, som er langtidsforsørgede, flytter i almen bolig og over 33 procent på Langeland. Det er markant højere end landsgennemsnittet på 13,8 procent.

Det betyder dermed, at tilflyttere til de almene boliger generelt i lavere grad er i beskæftigelse, end det er tilfældet for såvel tilflyttere til kommunen som befolkningssammensætningen i kommunen.

Størst er forskellen for Langeland Kommune. Her er andelen af beskæftigede tilflyttere til almen bolig på 27,5 procent mod 62,1 procent for hele befolkningen i kommunen.

Om skribenten

Anja Andersen 02823
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3007 )

0

Læseliste