18. APR. 2021 KL. 09:36
Leder: Østjysk Bolig - katastrofen skal bruges rigtigt
18. APR. 2021 KL. 09:36
Den sag, som de seneste uger har fyldt medierne – herunder også Fagbladet Boligen – om svindel af beboernes penge i Østjysk Bolig, kommer til at blive husket mange år frem.
Der er flere årsager til, at sagen vil blive husket mange år frem:
- Alt tyder på, at flere personer har svindlet sig til 15-20 millioner kroner af beboernes penge. (Jeg skriver dette forsigtigt, fordi ingen som bekendt er dømt endnu. Men politiet har rejst sigtelser.)
- Alt tyder på, at svindlen har fundet sted i over ti år.
- Ingen har tilsyneladende opdaget hverken svindlen eller studset over, hvad der ligner et voldsomt overforbrug i forhold til for eksempel dyre rejser, golfudstyr og – for det ikke skal være løgn – en ridebane.
- Kun på grund af at en whistleblower gik til det kommunale tilsyn i Århus, blev svindlen opdaget.
Desværre stopper det næppe her. Formentlig ligger der andet snavs og gemmer sig i den fulde advokatundersøgelse, som politiet har fået tilsendt, og i politiets egen efterforskning. Vi må derfor regne med, at afdækningen af sagen vil give sig udslag i mange, mange artikler i aviserne og nyhedsindslag og debatter i de elektroniske medier i de kommende uger og måneder. Måske år.
Er det synd for os? Er vi nu udsat for en hetz? Bliver den almene sektor urimeligt tilsværtet på grund af enkeltpersoners skamfulde svindel? Mit svar er nej. De eneste, det er synd for, er beboerne i Østjysk Bolig, som har finansieret ulovlighederne, og i en periode har levet med usikkerheden om, hvorvidt de nogensinde ser deres penge igen. Det gør de. Landsbyggefonden dækker tabene og forsøger derefter at inddrive pengene, hvor der er mulighed for det.
Med den position, som den almene sektor har i samfundet, betyder vi meget for mange menneskers daglige liv. En million bor i en almen bolig i Danmark. Det gør os til magthavere på linje med kommuner, statsinstitutioner, politikere, store organisationer og store private virksomheder. Og derfor skal vi finde os i, at vi i den nuværende situation bliver bedt om at svare på skarpe, ubehagelige, men også relevante spørgsmål: Hvordan kunne det dog ske? Hvorfor blev det ikke opdaget? Kan noget lignende ske i andre boligorganisationer? Er der en generel ødsel kultur i sektoren? Osv. osv.
De spørgsmål skal vi ikke blot finde os i og svare på. Vi skal også stille dem til os selv. Og det er vi heldigvis i gang med.
Udvalg om god almene ledelse nedsat tidligere på året
Allerede inden skandalen havde BL’s bestyrelse besluttet at nedsætte et udvalg om ”god almen ledelse” inden for emner som økonomisk ansvarlighed og demokratiske spilleregler med mere. Sådan et udvalg har der været tidligere, men retningslinjer, anbefalinger osv. skal opdateres med mellemrum. Udvalget er nedsat, og det er indlysende, at den århusianske svindelsag føjer nye relevante temaer til udvalgets arbejde.
BL har endvidere bedt revisionsfirmaet Deloitte om nærmere at grave sig ned i, hvad der skal gøres for, at lignende sager ikke opstår igen. Deloitte har ikke været revisor i Østjysk Bolig, men har været med til at udarbejde den redegørelse, som er tilgået Østjyllands Politi i forbindelse med sagen, og har derfor også en særlig indsigt, som skal bidrage til de gode råd og anbefalinger. Vi sigter efter et hurtigt arbejde, hvor anbefalinger kan komme løbende, fremfor en tyk rapport om mange måneder.
Mange bolde kan komme i spil i den kommende tid. Styrkelse af kontrolmiljøer, som det hedder på revisorsprog. Indførelse af whistleblower-ordninger? Anbefalinger om eksterne i organisationsbestyrelserne? IT-mæssige aspekter omkring krav til regnskabssystemer? Skal medlemmer af organisationsbestyrelser gennemgå særlige uddannelser/kurser? Og andre organisatoriske overvejelser. Styrkelse af de kommunale tilsyn i alle kommunerne? Styrket samarbejde mellem boligorganisationerne og tilsynene? (Herfra skal lyde en stor anerkendelse af tilsynet i Aarhus Kommune og til rådmanden, der har indledt et samarbejde med vores 5. kreds for netop at styrke samspillet mellem boligorganisationer og tilsyn).
Behov for klog læring og opfølgning
Det er en vigtig tid lige nu, som vi målrettet skal bruge til at lære af. Hvad kan gøres bedre, og hvilke konkrete kloge forslag giver sagen anledning til? Her er det vigtigt, at sagen ikke bare fører til et nyt lag af regler, der gør det dyrere for beboerne og måske bidrager til ugennemskueligheden fremfor gennemsigtigheden. Der skal handles klogt og proaktivt, ikke mindst fra vores egen side. For det kan i sidste ende også handle om vores grundvilkår, som de fastsættes af det politiske niveau i kommunerne og på Christiansborg.
Om nogle år skal vi se tilbage på Østjysk Bolig-skandalen og kunne sige, at der rent faktisk kom noget godt ud af den helt igennem ulykkelige sag. Vi fik stillet skarpt på regler, normer, samarbejder osv. og fik en bedre almen sektor ud af det.
Læs senere
9,3 millioner til egne konti
Sagen om Østjysk Bolig har ramt Christiansborg
Aarhus Kommune sætter Østjysk Bolig under administration
Lejerne i Østjysk Bolig skal ikke betale for svindlen
Om skribenten
Seneste Artikel
Leder: Historisk skridt