14. APR. 2021 KL. 12:35
Beton fra boligområde skal bære nyt rådhus
14. APR. 2021 KL. 12:35
Beton fra omdannelsen af Taastrupgaard er i så god stand, at det kan genbruges i byggeriet af nyt rådhus i Taastrup.
En kæmpe plan skal over de næste 10 år forvandle Taastrupgaard til en ny spændende bydel. Det er et omfattende arbejde med nedrivning, renovering og nybyggeri, der er i fuld gang.
Næsten 200 boliger er blevet revet ned, men dele af dem får nu nyt liv.
Under arbejdet med nedrivningen af boligblokkene viste det sig nemlig, at betonen var af så god kvalitet, at den nu i stedet kan bruges til fundamentet til byens nye rådhus, der under opførsel i Høje Taastrup C.
Egentligt var tanken, at betonen skulle bruges til underlag til veje og stier, men nu skal dele af Taastrupgaard altså bære et nyt rådhus.
Almene boliger går forrest med genbrug af byggematerialer
Betonen, som kan genbruges, er støbt af CE-mærkede materialer og er blevet kvalitetssikret.
”Genbrug af byggematerialer er et fyrtårnsprojekt i KAB-fællesskabet. I Boligselskabet AKB Taastrup, der administreres af KAB, er vi tilfredse med at give nedrivningen af næsten 200 boliger et reelt bæredygtigt islæt. Vi skal renovere op mod 2.000 almene boliger i Høje-Taastrup Kommune, så det er en oplagt mulighed for boligselskaberne at slå et slag for klima og bæredygtighed, når nedslidte bygningsdele skal udskiftes,” siger Claus Bjørton, der er kundechef i KAB og programansvarlig for omdannelsen af boligområdet Taastrupgaard til sn.dk.
Rådhuset bliver den første større offentlige bygning i Danmark, hvor der anvendes genbrugs-beton.
Der skal bruges 1088 tons genanvendt tilslag fra Taastrupgaard til rådhuset - det svarer til cirka 27 lastbillæs råstoffer, der ikke skal graves op af jorden. Derudover sparer man kørsel, CO2 og slid på vejene.
Det nye rådhuset er tegnet af PLH Arkitekter og ALL arkitekter og bygges af CASA.
Også borgmesteren glæder sig over at der kan genbruges beton til byggeriet.
”Jeg er utrolig stolt over, at det sammen med engagerede partnere er lykkes at gå forrest og bruge genbrugsbeton - det er den rigtige vej at gå. Så bruger vi færre råstoffer og skåner vores klima og miljø. Høje-Taastrup har gang i flere store byggearbejder, og derfor giver det rigtig god mening for os at være ambitiøse omkring, hvordan vi kan genanvende byggematerialer. Det er rådhuset et rigtig godt eksempel på,” siger borgmester Michael Ziegler (K).
Fakta om Taastrupgaard
15. september 2020 vedtog byrådet i Høje-Taastrup Kommune og Boligselskabet AKB, Taastrup, et tillæg til udviklingsplanen for Taastrupgaard. Planen vil over de næste 10 år omdanne boligafdelingen til en kulturbydel, opdelt i mindre kvarterer og med flere nye boligtyper. Bydelen skal knyttes til Taastrup Hovedgade gennem et nyt kulturstrøg.
Projektet inkluderer nedrivning af otte boligblokke (i alt 188 boliger), ombygning af en række boliger til ældreboliger, et infrastrukturprojekt med omlægning af stier, friarealer, belysning mv., facade- og gavlrenovering og endelig omlægning af den eksisterende fjernvarmeforsyning til et energieffektivt lavtemperaturanlæg.
Bygherre er AKB Taastrup og KAB.
Læs senere artikler
Boligforeninger i Høje Taastrup til boligministeren: En næsten umulig opgave
Tegnestue fundet til forvandlingen af Gadehavegård i Høje-Taastrup
45 mio. kroner fra Realdania skal gøre renoveringer i de almene boligorganisationer mere grønne
Om skribenten
Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.
Seneste Artikel
Løb Mellem Husene har vokseværkKristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.
Seneste Artikel
Løb Mellem Husene har vokseværk