29. JUN. 2020 KL. 12:59

Tegnestue fundet til forvandlingen af Gadehavegård i Høje-Taastrup

gadehavegd_-_fra_gaden.jpg

"Vi går til opgaven om at forvandle Gadehavegård til et attraktivt boligområde med stor ydmyghed," lyder det fra Arkitema, som har vundet konkurrencen om omdannelsen af Gadehavegård.

Vinderforslaget til fremtidens Gadehavegård i Høje-Taastrup er netop fundet. Ingen beboere kommer til at stå uden bolig under udviklingen af det store boligområde, lyder det fra Domea.dk.

Selv kalder Gadehavegård sig ’Danmarks smukkeste ghetto’. Nu er konkurrencen om at gøre det store boligområde med 986 boliger i Høje-Taastrup endnu mere attraktivt. Ideen er at skabe et boligkvarter som er grønt og klimavenligt.

Det blev tegnestuen Arkitema Architects, som vandt konkurrencen om udviklingen af fremtidens Gadehavegård. Forslaget bygger videre på de grønne kvaliteter i området, på visionen om området som en vidensby og viser samtidig vejen for, hvordan Gadehavegård kan udvikles og gøres attraktiv for flere beboere.

”Vi går til opgaven om at forvandle Gadehavegård til et attraktivt boligområde med stor ydmyghed, selvom der må modige og radikale forandringer til. Forandringen er et fælles projekt, og derfor glæder vi os til at fortsætte samarbejdet med beboerne omkring Gadehavegårds fremtid som et blandet boligområde med stærke fællesskaber, et aktivt fritidsliv og et helt nyt image, som Høje-Taastrups grønne og klimavenlige boligkvarter,” siger Jakob Suenson Schou, som er kreativ leder hos Arkitema. 

Mange typer boliger skal skabe variation

Planen skal via et nyt Campus på 4.000 m2, et kvarterhus med bl.a. aftenskoleaktiviteter og 105 studieboliger styrke mulighederne for et liv som ung studerende i området.

Samtidig skal der bygges moderne almene ældreboliger og i alt 100 étværelses lejligheder skal lægges sammen med andre boliger for at skabe større og mere attraktive boliger - også for familier med børn.

Endelig skal der bygges nye private ejerlejligheder og rækkehuse, som skal tiltrække andre beboere og skabe variation i boligtyperne. Alt sammen skal bidrage til en varieret og levende bydel. 


Byrum frem for trafik

Planen omfatter etablering af en række attraktive gårdmiljøer, hvor fællesskab og godt naboskab kan opstå imellem nuværende beboere og nye tilflyttere. Og så lægges der i vinderforslaget op til et gademiljø, som forbinder området og skaber naturlige mødesteder. 

Opgaven har ikke været let, forklarer formanden for afdelingsbestyrelsen i Gadehavegård, Ibrahim El-Khatib.  

"De politiske beslutninger betyder, at der skal nedrives, renoveres, sælges og sammenlægges boliger. Det er et vilkår, som ikke står til at ændre, og som vi har været klar over i længere tid. Ikke desto mindre er det noget, som kommer til at påvirke alle os som bor i Gadehavegård. Derfor har det for os i afdelingsbestyrelsen været helt afgørende, at det forslag, der nu har vundet konkurrencen, skaber de allerbedste betingelser på disse vilkår og bygger videre på de nuværende kvaliteter i Gadehavegård - og at det samtidig viser vejen i forhold til, hvordan vi udvikler og fremtidssikrer vores boligområde som et sted, man har lyst til at bo og opholde sig, siger Ibrahim El-Khatib, som selv bor i en af de ejendomme, der skal sælges.


Konsekvens af politiske beslutninger

I alt 15 boligområder i Danmark - heriblandt Gadehavegård - skal frem mod 2030 gennemgå en større transformation, som skal sikre blandede boligområder med forskellige boligtyper. Det har et flertal i Folketinget besluttet i forbindelse med vedtagelsen af den såkaldte 'ghettopakke' i 2018. Heraf fremgår det også, at højst 4 ud af 10 boliger i de pågældende områder må være almene familieboliger. Og det er baggrunden for, at der rundt om i landet i de kommende år skal nedrives, renoveres, sælges og sammenlægges boliger i stor stil. 

Læs også: Se, hvem der står på ghettolisten

I Gadehavegård er konsekvensen, at der ud af de nuværende 986 boliger er 260 som skal nedrives, 100 som skal sammenlægges til nye, større boliger, og op mod 105 boliger som skal omdannes til ungdomsboliger. Endelig skal 75 boliger sælges. Og dertil kommer at samtlige boliger, der ikke nedrives, skal renoveres. 


Alle genhuses - ingen sættes på gaden

I praksis betyder de store forandringer i Gadehavegård, at stort set alle beboere i de kommende år bliver påvirket af planerne, lyder det fra Domea.dk.

Og derfor har Høje-Taastrup Kommune, afdelingsbestyrelsen, boligselskabet DFB og Domea.dk allerede tidligt i processen givet hinanden håndslag på, at beboerne løbende inddrages i processen, og at der ikke må være beboere, som kommer til at stå uden tag over hovedet som følge af udviklingsplanen.

Når det gælder de lejligheder som nedrives, sælges, ommærkes eller sammenlægges, vil beboerne blive tilbudt genhusning på sammenlignelige vilkår i ejendommen eller andre steder. Og når det kommer til de boliger, som skal gennemgå renovering, vil der ligeledes være tilbud om genhusning, indtil den nyrenoverede bolig igen er klar til at flytte ind i. 

"Både de boligsociale medarbejdere, afdelingsbestyrelsen, genhusningskonsulenterne og alle de involverede parter har knoklet for at informere, hjælpe og rådgive beboerne i bebyggelsen bedst muligt. Men uanset hvor stort et opsøgende arbejde der gøres, vil omfanget af planen være noget, der griber ind i rigtig mange menneskers liv og hverdag. Og det skal man have den allerstørste respekt for. Det er også baggrunden for, at alle involverede parter har arbejdet for at sikre, at vi nu får en plan, som dels kan føre Gadehavegård sikkert ind i fremtiden, men som samtidig sikrer, at vi tager hånd om de beboere, som skal flytte fra deres nuværende bolig," siger Thomas Holluf Nielsen, som er administrerende direktør i Domea.dk.

Om skribenten

Kristoffer
Kristoffer Friis Sørensen

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Kristoffer skriver om ny arkitektur, byggeri, renoveringer, boligpolitik og fra livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Almene mål sætter retning for de kommende to år

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2898 )

0

Læseliste