15. NOV. 2016 KL. 00:00

Fordomsdræber om ungdomskriminalitet

politi_full-window-size.jpg

Colourbox

Fra 2008 til 2015 er andelen af kriminelle unge med ikke-vestlig baggrund i almene boligområder faldet dramatisk.

Ungdomskriminaliteten er i fokus i den offentlige debat – ikke mindst når det drejer sim om unge af ikke-vestlig baggrund. Og man får let indtryk af, at kriminaliteten i denne gruppe unge næsten er eksploderet. Nye tal fra AE-rådet viser imidlertid, at det forholder sig lige omvendt.

Den almene sektor huser langt hovedparten af de unge 10-17-årige unge af ikke-vestlig baggrund. Mens 40 procent af de 10-17-årige i den almene sektor har ikke-vestlig baggrund, gælder det samme kun for tre procent af de unge uden for den almene sektor. Det vil sige, at de unge med ikke-vestlig baggrund i altovervejende grad bor alment, og det er blandt disse unge, at der er sket et markant fald i ungdomskriminaliteten fra 2008 til 2015. I 2008 havde 5,3 procent af de unge med ikke-vestlig baggrund i almene boliger været involveret i kriminalitet. I 2015 er til tilsvarende tal 3,3 procent.

”Det er jo aldrig tilfredsstillende, at der overhovedet forefindes ungdomskriminalitet, men det er altså glædeligt – og noget af en fordomsdræber – at der de seneste år er sket et så kraftigt fald blandt de ikke-vestlige unge i almene boligområder,” siger Bent Madsen, adm. direktør i BL – Danmarks Almene Boliger, som peger på, at forklaringen ligger i et tæt samarbejde imellem flere parter:

”Tryghed er ikke nogen naturlov. Den er mange steder skabt igennem et tæt samarbejde imellem kommuner, skoler, boligorganisationer og ikke mindst politiet. Og så kan man jo også aflæse den positive udvikling i andre analyser, fx har vi set, at de unge med ikke-vestlig baggrund uddanner sig som aldrig før.”

Tallene, som danner baggrund for AE-rådets analyse, kommer fra Rigspolitiet. Konkret har man hentet tal fra registeret ”Sigtelser for mindreårige” samt fra det almindelige register for sigtelser ”KRSI”. Herefter har AE-rådet kørt tallene op imod befolkningen og oplysninger om bolig og bopæl.

Andel kriminelle 10-17 årige i den almene sektor med ikke-vestlige baggrund

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2884 )

0

Læseliste