;

Indblik

Foto: Alex Tran

Foto: Alex Tran

Indblik: Hvordan vil du bo som ældre?

01. sep 2015

Boligen har fået opinionsinstituttet A&B Analyse til at undersøge befolkningens holdninger til, hvordan de gerne vil leve og bo, når de bliver ældre. Spørgsmålene er stillet til A&B’s Danmarkspanel i ugerne 28 og 29. Panelet er sammensat, så det repræsenterer befolkningen efter køn, alder og geografi. I alt bestod panelet i denne spørgerunde af 1.000 respondenter. Red.

_________________________________________________________

Når du bliver gammel, kan du så forestille dig at flytte i et bofællesskab for ældre, hvor du har egen bolig, men også har mulighed for at tilvælge blandede aktiviteter og fællesskaber med dine naboer?

 

JA: 77%

NEJ: 23%

 

Specielt de yngre i aldersgruppen 18-34 år kan forestille sig, at de i deres alderdom flytter i et bofællesskab. 90 procent af dem har svaret ja på spørgsmålet. Interessen falder gradvist med alderen.

 

Blandt de 50-64-årige er 74 procent således interesseret. Blandt de ældste falder interessen drastisk. Blandt dem over 64 år er kun 51 procent interesseret. Som det fremgår af de efterfølgende artikler er det især kvinder, der realiserer det at flytte i et bofællesskab for ældre. Derfor er det lidt paradoksalt, at det er mændene, der med 81,6 procent udtrykker størst interesse for bofællesskabet. Mens det kun er 71,2 procent af kvinderne.

 

Almene beboere er med knap 85 procent dem, der udtrykker størst interesse for en alderdom i bofællesskab. Husejere er med 56 procent dem, som udtrykker mindst interesse.

 

 

Når du bliver gammel, kan du så forestille dig, at du flytter på et traditionelt plejehjem?

 

JA: 32%

NEJ: 68%

 

Igen er der relativ stor forskel på mænd og kvinders holdning til spørgsmålet. 38,7 procent af mændene kan godt forestille sig selv på et plejehjem, når de bliver ældre. Det kan kun 25,7 procent af kvinderne. Specielt de ældste er afvisende.

 

84 procent af de over 64-årige siger klart nej tak til plejehjemmet, mens det kun er 58 procent af de 18-34-årige.

 

 

Når du bliver gammel, vil du så blive længst muligt i den almindelige bolig, du selv har valgt til din alderdom?

 

JA: 92%

NEJ: 8%

 

Der er en ensartet majoritet på over 90 procent blandt alle, uanset alder, køn og boligform, der foretrækker at blive længst muligt i den almindelige bolig, der er valgt til alderdommen.

 

 

Er du generelt bange for at blive ramt af ensomhed i din alderdom? (Kun stillet til personer under 60 år)

 

JA: 15%

NEJ: 85%

 

Der er dobbelt så mange kvinder (20 procent) som mænd (10 procent), der frygter, at ensomheden skal præge deres alderdom.

 

 

Føler du dig jævnligt ramt af ensomhed? (kun stillet til personer over 60 år)

 

JA: 6%

NEJ: 94%

 

Der er en overvægt af kvinder (7 procent), der jævnligt føler sig ramt af ensomhed. Fem procent af mændene føler sig jævnligt ramt af ensomhed.

 

Det er især personer, som bor i lejebolig, der rammes af ensomhed (almen lejebolig 15,6 procent, privat lejebolig 26,7 procent). Kun 2,4 procent af beboerne i parcel-, rækkehus eller lignende føler jævnligt ensomhed.

 

 

Ollekoller

Indblik: Om oldekoller og holdninger til alderdommens bolig
Indblik: Hvordan vil du bo som ældre?
Boligen har fået opinionsinstituttet A&B Analyse til at undersøge befolkningens holdninger til, hvordan de gerne vil leve og bo, når de bliver ældre.
Indblik: Her er hjælp til bil og computer
2-300 seniorbofællesskaber er kommet til, siden de første to blev etableret i 1987. Omkring 60 procent af dem er i almene boliger.
Indblik: Fællesskab, når vi ønsker det
Masser af fællesskab og aktiviteter gør seniorbofællesskabet Kastaniegården i Odense attraktivt.