05. MAR. 2025 KL. 10:15

Måske pålægges strafferetten at informere boligorganisationer om domme

Christiansborg Trae Nedefra David Kahr High

Folketinget skal tage stilling til et beslutningsforslag, der kan pålægge domstolene til at informere boligorganisationer, hvis de behandler kriminal-sager,, der er så alvorrlige, at de kan føre til udsættelse. / Foto: David Kahr

Folketinget skal tage stilling til beslutningsforslag, der kan pålægge domstolene at informere almene boligorganisationer om domme for utryghedsskabende kriminalitet, som kan føre til ophævelse af lejemål.

I forbindelse med et åbent samråd i Folketingets boligudvalg om almene boligorganisationers ret til at ophæve lejemål som følge af beboernes kriminalitet afviste Justitsminister, Peter Hummelgaard og Social- og boligminister, Sophie Hæstorp Andersen, at politiet skal forpligtes til automatisk at informere boligorganisationer om sigtelser og domme for kriminalitet, der kan føre til ophævelser af lejemål.

Under samrådet, der både var for medlemmer af Folketingets Retsudvalg og Boligudvalg, fremhævede flere medlemmer, at det ikke behøvede at være politiet, der vurderer, om en sag kan føre til ophævelse af lejemål. Det kan også være anklagemyndigheden eller domstolene, der i forbindelse med forberedelsen af sagerne tager en sådan vurdering.

Beslutningsforslag

Derfor har en række folketingsmedlemmer repræsenterende Liberal Alliance, Danmarks Demokraterne, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti i fredags indsendt et beslutningsforslag til Folketinget.

Hvis forslaget vedtages, pålægges regeringen inden 2025 at indføre en ordning, som pålægger domstolene i deres forberedende arbejde op til straffesagerne at tjekke op på, om sagerne eventuelt kan føre til, at lejemål ophæves.

Det kan lejemål, hvis beboere idømmes fængselsstraf for overtrædelse af en eller flere af de bestemmelser, der er listet op i Almenlejelovens § 90 stk. 1 nr. 10. Det drejer sig om vold, salg af narko og andre utryghedsskabende lovovertrædelser. For at give hjemmel til en opsigelse, skal overtrædelsen ligeledes være begået inden for en kilometer fra den sigtedes lejemål.

Vurderer retten, at den eller de pågældende overtrædelser af straffeloven kan føre til en ophævelse af et eventuelt alment lejemål, skal retten ifølge beslutningsforslaget automatisk underrette de relevante almene boligorganisationer.  

Hvornår forslaget behandles i Folketinget er ikke fastlagt.

Læs senere artikler

Svært kriminelle kan udsættes hurtigere

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Regnar 06111
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Tiltalte i sag om Østjysk Bolig får fængselsstraf

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Tiltalte i sag om Østjysk Bolig får fængselsstraf

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3039 )

0

Læseliste