14. JAN. 2025 KL. 16:35

Vil du åbne en butik i Sydhavnen, skal du til ’jobsamtale’ hos Lars Strand først

Sydhavn Top

Det er med en vis stolthed i stemmen, at Lars Strand (tv) guider Fagbladet Boligen rundt til de anerkendte caféer, butikker og restauranter, som har slået dørene op i det gamle Sydhavnen. Foto: Malte Dan Møller Henriksen

De seneste syv år har AKB, Københavns chefkonsulent, Lars Strand, arbejdet med at skabe et sprudlende forretningsliv i Københavns Sydhavn.

Det kan være svært at holde en samtale med Lars Strand.

På vores gåtur ned langs Borgbjergvejs i Københavns gamle sydhavnskvarter bliver vi flere gange afbrudt af folk, der lige skal sige hej til Lars. Beboerformænd hilser på gaden, og butiksejere stikker hovedet ud ad døren for at høre, hvordan det går. I Sydhavnens Port er han en kendt mand.

For selvom Borgbjergsvej ikke er hjem for hans officielle kontor, er gaden, der går som en lige streg flankeret af AKB, Københavns karrer på begge sider, en vigtig del af hans arbejdsplads.

Lars Strand er ansat som chefkonsulent i AKB, København, hvilket betyder, at det er ham, der er ansvarlig for boligorganisationens såkaldte erhvervsstrategi.

”Erhvervsstrategi er et greb, hvor vi forsøger at arbejde med byudviklingen gennem udvikling af butikslivet. Det vil sige, at i stedet for at annoncere og leje vores erhvervslokaler ud til den første og bedste, så laver vi et rekrutteringsarbejde, hvor vi prøver at få nogle bestemte typer butikker og iværksættere til,” fortæller Lars Strand.

For ligesom legepladser og grønne områder kan butikslivet være med til at give et område den puls, som giver livskvalitet. Hvis det altså fungerer godt.

”Hvis du har en lejlighed eller et hus i en aktiv bydel med et spændende caféliv og butiksliv, kan det være næsten lige så stort et plus som havudsigt, så vi ved jo, det bidrager positivt. Ligesom det bidrager negativt, hvis du bor et sted med lukkede facader,” siger Lars Strand.

”Vi spurgte erhvervsstrategiudvalget, som er vores beboervalgte, hvad er din yndlingsbutik? Og hvis der er 14 mennesker i det rum, kommer der 14 forskellige svar"

Lars Strand

Chefkonsulent, AKB, København

Hvorfor har vi overhovedet gadelamper?

Det var netop de lukkede facader, der i sin tid dannede startskud for erhvervsstrategien. I 2015 blev områdefornyelsen Sydhavnen igangsat. Og som det er normalt i sådan en proces, bliver beboerne spurgt, hvad de tænker om deres område.

”Noget, der gik igen i forundersøgelserne, var, at folk syntes, der manglede liv. Der var lidt en holdning af, at når det blev mørkt, og gadelyset blev tændt, var der ikke rigtig nogen grund til det, for der var jo ingen i gaden alligevel,” siger Lars Strand.

Butikslivet var med enkelte undtagelser trist og kedeligt, og mange beboere følte ikke, at der var nogen grund til at opholde sig på Borgbjergsvej.

”Mange ville gerne have butikker, de kunne handle i. Nogle man kunne shoppe i og gå forbi og kigge på vinduer. Det, der blev adspurgt mest, var en restaurant, hvor man kunne gå ud og spise med kniv og gaffel,” siger Lars Strand.

Hvad er en områdefornyelse?

En områdefornyelse er en indsats, der fokuserer på at forbedre og udvikle specifikke byområder, ofte med det formål at skabe bedre livskvalitet for beboerne, styrke sociale fællesskaber og forbedre fysiske rammer som boliger, infrastruktur og offentlige rum.

Områdefornyelse anvendes typisk i kvarterer eller områder, der oplever udfordringer som social udsathed, dårlig vedligeholdelse, eller manglende faciliteter.

Formålet er ikke kun at løse konkrete problemer, men også at skabe langsigtet værdi for områdets beboere og byen som helhed.

Sydhavn 1 (1)

1 / 1Der skulle være farve og liv op og ned ad Borgbjergsvej, og unikke butikker skulle være med til at skabe det. Foto: Malte Dan Møller Henriksen

Skomager i Bologna

En ting er at sige, at et godt og spændende butiksliv bidrager til et boligområde eller en bydel. Men hvad er et spændende butiksliv egentlig? Svaret kan jo variere fra person til person.

Derfor var der også kun et sted at starte – hos beboerne.

”Vi spurgte erhvervsstrategiudvalget, som er vores beboervalgte, hvad er din yndlingsbutik? Og hvis der er 14 mennesker i det rum, kommer der 14 forskellige svar. Det var alt fra en skomager i Bologna til en slagter på Frederiksberg,” siger Lars Strand.

De vidt forskellige svar fik Lars Strand og AKB, København til at stikke dybere.

”Så kom folk med de bløde værdier. Det var en god oplevelse, lysten til at komme tilbage, den gode betjening, det er det gode produkt, du ikke kan finde andre steder, og det er de mennesker, du handler med,” fortæller Lars Strand.

Sydhavn 3

1 / 1I dag byder Sydhavnen på flere kulinariske oplevelser, der hoster roser fra medier som Politiken og Berlingske. Foto: Malte Dan Møller Henriksen

Bliver vi Vesterbro?

Københavns sidste landsby. Selvom det efterhånden tenderer til at være en træt kliche, rummer den sætning alligevel en sandhed om Sydhavnen.

Det er en bydel, hvor mange stolt vil fortælle dig, hvordan de er født og har boet hele deres liv i den samme karre.

”Der er jo kun en ting, alle er bange for. Det gælder beboerne i Sydhavnen, som det gælder alle andre steder, og det er enhver form for forandring. Så når man begynder at skabe en forandring, begynder folk at frygte, at det fører nogle forkerte steder hen. Vi hørte mange gange, at man er bange for, at det bliver en gentrificering som på Vesterbro,” siger Lars Strand.

Også derfor har det været vigtigt at have Sydhavnens beboere med hele vejen. Og sørge for at de butikker, som åbnede i Sydhavnen, var unikke for bydelen.

”Det var enormt vigtigt, at Sydhavnen fik sin egen identitet. Vi skulle ikke have en kopi af butikker, der allerede findes på Vesterbro og Valby. Det skulle være butikker og iværksættere, som købte ind på bydelen,” fortæller Lars Strand.

Derfor er et kriterie for ham også, at iværksætteren skal vælge Sydhavnen til.

”Hvis vi har en ansøger, som kunne åbne en forretning i Ballerup, Brønshøj eller Tårnby, men nu var det tilfældigvis Sydhavnen, det blev. Jamen, så er der nok ikke særlig stor chance for, at de tager lokalt ansvar og bliver en integreret del af byen,” siger Lars Strand.

Sydhavn 1 (2)

1 / 1De butikker, du finder på Borgbjergsvej, finder du ikke andre steder. Bydelen skal nemlig bevare sin unikke følelse. Foto: Malte Dan Møller Henriksen

Tålmodige penge

At der i dag er flere virksomheder, der nyder succesens rus, er ikke kommet over natten. Det er et arbejde, der har krævet store mængder af tålmodighed samt forståelse for, at gevinsten ligger et stykke ude i fremtiden.

For selvom en almen boligorganisation som AKB, København gerne vil leje sine erhvervslokaler ud til højest mulige pris, er der nogle særlige betingelser, der gør sig gældende for dem.

”Det er vigtigt, at økonomien hænger sammen, ellers går det ud over beboernes husleje. Men når det er sagt, er vi jo ikke sat i verden for at tjene penge,” siger Lars Strand.

Samtidig ejer AKB, København alle erhvervslokalerne op og ned ad Borgbjergsvej. To ting, der tilsammen giver dem en unik mulighed for at forme handelsgaden.

”Vi har tålmodige penge. Det vil sige, vi først vil udvikle, og så følger markedet efter. Fordi hvis vi først får nogle mere attraktive forretninger, så kan vi også på den lange bane få en højere husleje,” siger Lars Strand.

Han påpeger, at når nu Borgbjergsvej først er begyndt at få et andet ry, er området blevet langt mere attraktivt for iværksættere, men til at starte med var det ”hamrende svært at få nogen til at satse på Sydhavnen.”

Sydhavn 1 (4)

1 / 1

Det grønne hegn

En af de iværksættere, der har satset på Borgbjergsvej og det gamle Sydhavnen er indehaveren af Sydhavnens Vinbar, Lars Jensen, også kendt som Vin-Lars.

”Jeg havde svært ved at se visionerne, da Lars (Strand. red.) først viste mig rundt,” siger Lars Jensen.

Lokalet var for småt, så kælderen var nødt til at blive renoveret for at få flere kvadratmeter. Og det var ikke det eneste bump på vejen.

”Da alt var renoveret, og vi var klar til at åbne, stod der marts 2020 i kalenderen. Fortovet skulle også rives op, hvilket spændte ben for vores udeservering,” siger Lars Jensen.

Derudover var der også det tre meter høje hegn rundt om metrobyggeriet, der i flere år rev bydelen over i to.

Men Vinbaren var tålmodig, og den tålmodighed bærer nu frugt. Lars Jensen har nemlig udvidet Vinbaren med en Minibar i nabolokalet og en vinhandel længere inde i Sydhavnen.

”Der er mange, der siger, kan man virkelig have en vinbar i Sydhavnen. Det er i min optik udtryk for fordomme omkring Sydhavnen, for selvfølgelig kan man det,” siger Lars Jensen.

En aften i Sydhavnen

I dag er det efterhånden syv år siden, at AKB, København ansatte Lars Strand og satte projektet i gang. Dengang var Borgbjergsvej kendetegnet ved primært at indeholde pizzeriaer og kiosker.

Dem er der stadig en del af, men de er ikke længere alene. Beboerne har fået opfyldt deres ønske om restaurant, hvor man spiser med kniv og gaffel.

”Du kan tage ind og se en forestilling i Sydhavn Teater, gå ud og spise på Pauli, få et glas vin på vinbaren eller et slag billard på en bodega. Du kan have en aften i Sydhavnen,” siger Lars Strand.

Selvom han ikke vil løfte sløret helt, nævner han, at netop muligheden for en aften i Sydhavnen har været et af succeskriterierne. Og så viser det ham også, at det lange seje træk i starten var det værd.

”Hvis du ikke går på kompromis i starten, er ihærdig og sætter baren rigtig højt, så kan det lade sig gøre at skabe en positiv udvikling,” lyder det fra Lars Strand.

Læs også artikler

Skab liv i gadeplan: Vis, at I er et positivt sted, hvor folk er stolte af at bo

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Malte Henriksen 03983
Malte Dan Møller Henriksen

Malte Dan Møller Henriksen er journalist i BL’s kommunikationsafdeling, hvor han primært skriver artikler for Fagbladet Boligen. Derudover er Malte i gang med at færdiggøre sin uddannelse i Journalistik og Politik og Forvaltning på Roskilde Universitet.

Seneste Artikel

Vil du åbne en butik i Sydhavnen, skal du til ’jobsamtale’ hos Lars Strand først

Malte Dan Møller Henriksen er journalist i BL’s kommunikationsafdeling, hvor han primært skriver artikler for Fagbladet Boligen. Derudover er Malte i gang med at færdiggøre sin uddannelse i Journalistik og Politik og Forvaltning på Roskilde Universitet.

Seneste Artikel

Vil du åbne en butik i Sydhavnen, skal du til ’jobsamtale’ hos Lars Strand først

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3011 )

0

Læseliste