15. JAN. 2025 KL. 09:46

Østjysk: Golffællesskab hjertet i mulig kriminel kultur

Retten I Aaehus

Foto: Mikkel Berg Pedersen / Onsdag den 8. januar sbegyndte retten i Aarhus behandlingen af den spektakulære sag om mulige kriminelle forhold i Østjysk Bolig.. Sagen ventes afsluttet den 13 marts.

Anklageren brugte over to timer på at læse anklageskriftet op i sagen mod tre tidligere ansatte i Østjysk Bolig og en tidligere direktør for en leverandør. I alt er de anklaget for i over 700 forhold at have franaret Østjysk Bolig værdi.

Det er den 8. januar. Scenen er retsbygningen i Aarhus.

Efter politiets tre år lange efterforskning og endnu et års ventetid er retten endelig sat for den til dato mest iøjnefaldende kriminalsag, der har ramt den almene boligsektor.

Den tidligere adm. direktør, økonomichefen og endnu en medarbejder i Østjysk Bolig samt en tidligere adm. direktør i entreprenørfirmaet Danjord er tiltalt for mandatsvig af særlig grov karakter – svindel for over 24 millioner, der er gået ud over Østjysk Bolig.

Tilløbsstykke

Sagen, der er berammet til at løbe over 18 dage, er et tilløbsstykke. Her er folk fra andre boligorganisationer, Østjysk Boligs egne beboere, pårørende til de anklagede, advokater for interessenter, som udover de anklagede på en eller anden vis har part i sagen, og mange andre.

”Nej! Jeg bor ikke alment. Jeg er heller ikke advokat. Jeg har bare læst meget om sagen,” fortæller en kvinde, der er mødt op på dagen.  

Udover Fagbladet Boligen er blandt andet DR, TV2, Jyllandsposten og Aarhus Stiftstidende på plads på de til pressen reserverede diske.

Uendeligt mange forhold

Lidt over klokken ni indledtes retssagen med oplæsning af anklageskriftet.

”19.350 kroner, 30. august 2016, Skotland.”

”1.533 kroner, 30. august 2016, Skotland.”

”150 kroner, 30. august 2016, udlæg sommerfest.”

Med et ansigtsudtryk, stemme og et flow i talestrømmen, der i udtryk bedst kan sammenlignes med prøvebilledet på tv, læser den ene af to anklager det 51 sider anklageskrift.

”2.233 kroner den 26. februar 2017, Yousee.”

”6.085 kroner den 20. februar 2017, it/Elgiganten.”

”12.000 kroner den 20. februar 2017, ekstra værelser.”

I den monotone stil blev han uden afbrydelser ved i halvanden time. Her måtte han give op, drikke et glas vand. Inden kollegaen efter en kort pause overtog stafetten. I samme stil fortsatte oplæsningen i endnu 50 minutter.

24 millioner

Den to timer og 20 minutter lange oplæsning omhandlede over 700 forhold, som de fire var anklaget for – forhold, hvor de efter anklagemyndighedens opfattelse på Østjysk Boligs regning har beriget sig selv for 24 millioner.

Østjysk Boligs tidligere økonomichef, Morten Friis Juhl Andersen, er eksempelvis alene anklaget for at have flyttet ni millioner kroner fra Østjysk Boligs konto over til fem forskellige egne konti. Men anklageskriftet indeholder også påstand om indkøb af adskillige fysiske effekter til privat brug. Eksempelvis ure, it/telefon-udstyr, køkkener, eksklusive golfrejser, ridebane og meget mere.

Kun kollegaer

Efter præsentationen af anklageskriftet blev de fire anklagede udspurgt om deres indbyrdes relation. Tidligere adm. direktør i Østjysk Bolig, Allan Søstrøm, og boligorganisationens tidligere økonomichef, Morten Friis Juhl Andersen, og endnu en tiltalt medarbejder i boligorganisationen gav alle udtryk for at kende hinanden gennem arbejdet.

Men de havde ifølge dem selv ikke private relationer. Det vil sige bortset fra de aktiviteter, som var forbundet med ”netværket”. Den fjerde tiltalte, tidligere adm. direktør for Danjord, Stef Heykoop, tilkendegav ligeledes, at han kun kendte de øvrige tiltalte gennem netværk.

Netværk og golf

I følge vidneudsagnet fra Østjysk Boligs tidligere adm. direktør, Allan Søstrøm, var "netværket" et organ, hvor man mødtes til forskellige aktiviteter med forskellige leverandører.

Formålet var at sikre så lave priser som muligt på de produkter, boligorganisationen skulle have leveret.

Det stod klart, at en af netværkets foretrukne aktiviteter var at spille golf. De fire anklagede havde således sammen været på to golfrejser til Spanien, en golfrejse til München samt til Skotland. På sidstnævnte golfrejse var hustruerne til de tiltalte og andre implicerede også inviteret med.

Regningerne blev ikke sendt

Omkostningerne til netværkets rejser blev ifølge Østjysk Boligs tidligere økonomidirektør, Morten Friis Juhl Andersen, betalt af boligorganisationen. Der blev dog, ifølge den tidligere økonomichef, sendt regninger ud til de medvirkendes virksomheder for deres deltagelse.

”Men de ønskede ikke at betale, fordi så skulle der betales moms,” forklarede den tidligere økonomichef. Derved blev udgifterne tilsyneladende hos Østjysk Bolig i forbindelse med alle fire rejser.

Det skal i denne sammenhæng nævnes, at rettens behandling og afhøringer vedrørende netværkets aktiviteter ikke er overstået.

Nye køkkener

På rettens anden dag begyndte anklagemyndigheden at spørge ind til anklageskriftets mange forhold. Og der indledtes med nyt køkken, betalt af Østjysk Bolig til i alt 371.000 kroner inklusiv hårde hvidevarer. Køkkenet er endt hos Allan Søstrøm privat.

Også selv om de i boligorganisationen er posteret som et indkøb i forbindelse med den kriminalitetsforebyggende tryghedsrenovering, som boligorganisationens afdeling, Bispehaven, på det tidspunkt gennemførte.

Den tidligere adm. direktør forklarede retten, at jo flere køkkener, der blev indkøbt i forbindelse med renoveringen, jo større rabat kunne boligorganisationen opnå.

”På den måde kom mit indkøb gennem boligorganisationen både mig og foreningens beboere til gode,” forklarede den tidligere adm. direktør til retten.

Regningen på de 371.000 kroner blev dog aldrig sendt til Allan Søstrøm fra køkkenfirmaet. Den endte hos Østjysk Bolig, hvor den også blev betalt.

Den tidligere adm. direktør erkendte, at det naturligvis var en fejl. Men dels havde han tabt overblikket over udgifterne til renoveringen af hjemmet, og dels tænkte han, at han nok på et tidspunkt fik en samlet regning. Han manglede på det tidspunkt blandt andet at få nye garderobeskabe leveret.

Samme rabat til leverandør

Allan Søstrøm var blandt de anklagede ikke ene om at lade sig betjene af boligorganisationens flotte rabatordning på køkkener. Også den tidligere adm. direktør for Østjysk Boligs leverandør entreprenørselskabet Danjord, Stef Heykoop, har fået leveret køkkenellementer, som er indkøbt gennem Østjysk Bolig.

Han forklarede retten, at han tilfældigt i forbindelse med et netværksarrangement havde nævnt, at hans hustru ønskede sig et nyt køkken, hvorefter han havde fået forklaret, at hvis det blev indkøbt gennem boligorganisationen, kunne han også opnå rabat. Dette køkken blev posteret i boligorganisationen som en udgift i forbindelse med boligorganisationens projekt på Gøteborg Alle.

Den daværende Danjord-direktør fik heller ikke tilsendt en faktura fra hverken køkkenfirmaet eller Østjysk Bolig. Det fremgik dog af retssagen, at Stef Heykoop på eget initiativ har betalt de 62.000 kroner for køkkeninventaret. Men det er først sket i 2024 i forbindelse med den civile retssag, og efter at politiet var færdige med at formulere anklageskriftet.

De store forhold venter

Den spektakulære retssag er indledt i den bløde ende. I de resterende endnu 16 dage skal anklagemyndigheden blandt andet forsøge at føre bevis for påstanden om, at store summer over en årrække har cirkuleret frem og tilbage mellem Østjysk Bolig og Danjord, uden at disse overførsler forretningsmæssigt kan begrundes.

Derudover venter anklagerens afhøringer vedrørende den omstændighed, at Østjysk Boligs tidligere økonomichef, Morten Juhl Friis Andersen, over en årrække har flyttet over ni millioner kroner fra boligorganisationen til fem private konti.  

Risikerer fængsel

Anklagemyndigheden har nedlagt påstand om fængselsstraf for alle fire anklagede. De er anklaget efter straffelovens §280 og §286, som handler om mandatsvig af særlig grov beskaffenhed. Paragraffer der har strafferammer på op til otte års fængsel.

Derudover har anklagemyndigheden nedlagt påstand om, at den tidligere adm. direktør for Østjysk Bolig, Allan Søstrøm, tidligere økonomichef samme sted, Morten Friis Juhl Andersen, og tidligere adm. direktør for Danjord, Stef Heykoop frakendes retten til at indgå i ledelsen af virksomheder i fremtiden.  

Afgørelsen ventes at falde på den sidste af de planlagte 18 dage, som indtil videre er fastsat til den 13. marts.

Om Østjysk Bolig

Østjysk Bolig har 40 almene boligafdelinger fordelt i Aarhus og Skanderborg Kommuner. Tilsammen indeholder afdelingerne 2.879 boliger. De 2.508 er placeret i Aarhus Kommune. 371 i Skanderborg.

 

Sagens forløb

I august 2020 modtog Magistraten for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune en anonym henvendelse fra en whistleblower om uregelmæssigheder i Østjysk Bolig.

Efter en intern undersøgelse og modtagelse af yderligere anonyme henvendelser blev det i oktober samme år besluttet at bortvise og politianmelde direktøren for boligorganisationen. Tilsynet igangsatte samtidig sammen med boligorganisationen en advokatundersøgelse finansieret af boligorganisationen. Undersøgelsen blev gennemført af advokatfirmaet Kromann Reumert.

Centrale dele af anklageskriftet, som blev offentliggjort i december 2023, hviler på denne advokatundersøgelse.

 

Beboerne omfattet af garanti

Sagen har naturligvis også stor interesse for beboerne i Østjysk Boligs knap 3.000 boliger.

De behøver dog ikke at frygte, at husleje og opsparing til for eksempel vedligeholdelse bliver ramt.  

Landsbyggefondens garantiordning for afdelingsmidler dækker nemlig eventuelle tab, boligorganisationens afdelinger må have på baggrund af sagen.

Læs senere artikler

Tre tidligere ansatte og en leverandør er tiltalt i sagen om Østjysk Bolig

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Regnar 06111
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Østjysk: Golffællesskab hjertet i mulig kriminel kultur

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Østjysk: Golffællesskab hjertet i mulig kriminel kultur

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3011 )

0

Læseliste