18. SEP. 2024 KL. 08:33
Ny jobindsats har givet Jelena noget at stå op til: ”Det betyder alt at være en del af et fællesskab”
18. SEP. 2024 KL. 08:33
Fsb er i gang med en helt særlig jobindsats, som kommer beboere, der er langt fra arbejdsmarkedet, til gode. Jelena er en af de beboere, som har haft gavn af jobindsatsen og det sociale frikort.
Glæden lyser ud af øjne på Jelena, da hun træder ud af fælleshuset i Husumgård. Klokken er ni om morgenen, og hun har lige afsluttet sin arbejdsdag, som startede klokken 7.
I godt to måneder har Jelena gjort rent i fælleshuset hver mandag og fredag.
”Det betyder alt at have et arbejde og være en del af et fællesskab,” lyder det, mens Jelena afslutter dagens arbejde.
Jelena, der bor i Husumgård, kom til Danmark fra Serbien i 90’erne. Hun er i dag førtidspensionist, og kan ikke klare at arbejde særlig mange timer om ugen. Men som en del af fsb's nye projekt - En ekstra hånd - har hun nu fået et småjob i boligforeningen, hun stortrives i – og som giver hende en anelse mere luft i økonomien.
fsb har nemlig gang i en større indsats, der skaber småjobs til udsatte beboere. Der er tale om få timers arbejde om ugen, i områder hvor boligforeningen har brug for ekstra hænder.
”Der er en del regulære opgaver i fsb’s boligafdelinger og på vores byggepladser, der er praktiske arbejdsopgaver, som vi godt kan bruge hjælp til. Derfor er det oplagt, at vi sammen med beboerne udvikler en vifte af småjobs, der samtidig kommer beboerne til gavn, ved at de bliver en del af fsb’s arbejdsfællesskab," siger Iben Nova Rask, der er social beskæftigelseskonsulent i fsb.
"Arbejdsmarkedet er Danmarks største fællesskab og vi ved, at det er vigtigt for livskvaliteten, hvis man er en af dem, der sidder isoleret hjemme, og ikke har noget at komme ud til,” fortsætter hun.
Hun lægger vægt på, at beboerne bliver en del af nogle arbejdsopgaver, som fsb har brug for. Et arbejde, som har mening for den enkelte, og hvor de er med til at definere arbejdsmængde, arbejdstid og arbejdsopgave. På den måde er beboerne ikke bare med til at udvikle et job der passer godt til dem, men til at man i fsb får implementeret småjobs som en forankret del af vores organisation.
Kommer beboere til gode
I maj fik fsb midler fra VELUX FONDEN og satte gang i projektet. I dag er der 10 ansættelser i småjobs. Det er både beboere som Jelena, men det kan også være beboere med andre udfordringer, for eksempel tidligere hjemløse.
”Initiativet kommer fra vores organisationsbestyrelse, hvor man har en ambition om, at nogle af de opgaver, der er ude i driften, som man ikke altid kan nå, kan blive til småjobs. Når vi så netop har brug for ekstra kræfter, kan det være opgaver, som vi ansætter beboere til, så det kommer dem til gode, der er langt fra arbejdsmarkedet og ikke kan arbejde mange timer om ugen,” uddyber Iben Nova Rask.
Ambitionen er at oprette 42 småjobs til beboere som ikke har kræfter til mange timers arbejde om ugen.
”Vi har et mål om, at der efter to år er 30 småjobs forankret i driften og 12 jobs i forbindelse med byggesager og de mange renoveringer, som boligselskabet har.”
På nuværende tidspunkt er to af de 10 i småjob i de interne byggesager, forklarer Iben Nova Rask.
Det betyder meget for driftsleder Peter Lindegaard Knudsen, at boligselskabet udstråler, at de er sammensat af mange forskellige folkeslag og mennesker. Foto: Andreas Holm Hansen
Læs senere artikler
Se forvandlingen: Cirkusvogn er bygget om til mødested for udsatte
Et ’guddommeligt’ sted at bo: Tine bor dør om dør med klostersøstre
Win-win
For driftsleder i Husumgård, Peter Lindegaard Knudsen, er det en stor hjælp at have ansat Jelena i driften. Et sted som fælleslokalet bliver flittigt benyttet, særligt i weekenderne. Men opgaven med at gøre rent og holde orden var ikke en, de tidligere havde interne kræfter til at løse.
Det har de nu. Derfor ser han det som en klar win-win situation.
”Det er en stor fordel og en stor hjælp for ejendommen og boligområdet at have ansat Jelena Når du finder gode medarbejdere, er det også om at udnytte de potentialer, medarbejderen har,” som Peter Lindegaard Knudsen formulerer det.
”Jeg synes, det er vigtigt både at favne det sociale, og som boligselskab at udstråle, at vi er sammensat af mange forskellige folkeslag og mennesker. Og det er stærkt, at beboersammensætningen også er afspejlet i vores medarbejdersammensætning herude,” fortsætter han.
Vil gerne besøge Serbien
En ting, der har hjulpet Jelena, er, at hun kan benytte sig af det sociale frikort, som BL, sammen med flere organisationer, også tidligere har skubbet på for at gøre permanent.
”Når man har det sociale frikort og er førtidspensionist, så er en kvinde som Jelena overladt til selv at banke på dørene hos virksomheder for at finde et job. Det er hårdt i sig selv. Vi er glade for at gøre det nemt for beboerne at blive ansat via det sociale frikort, fordi den løn, vi udbetaler, gør en stor forskel,” siger Iben Nova Rask.
Jelena foreslog selv, at vaskerummene især trænger til en løbende kærlig hånd i Voldparken. Beboerlokalerne trængte dog mere, fordi de bliver brugt så meget – og det er en opgave, som man i fsb ellers ville have en ekstern til at tage sig af.
Det sociale frikort er et fradrag, der gør, at Jelina kan tjene op til 41.280 kroner ekstra om året, og ikke bliver trukket i boligstøtte. Og med hjemmeboende børn betyder det meget for hende.
Og det har fået Jelena til at drømme om, at hun en dag kan spare sammen til en rejse til sit hjemland og besøge sin familie med sine børn.
Om skribenten
Niklas Asp Nielsen er uddannet journalist. Han sidder som indholdsredaktør på Fagbladet Boligen, skriver om den almene sektor og er samtidig en del af presseteamet i BL.
Seneste Artikel
Ændring af regler vækker begejstring i Tønder: Kan bane vejen for lægehusNiklas Asp Nielsen er uddannet journalist. Han sidder som indholdsredaktør på Fagbladet Boligen, skriver om den almene sektor og er samtidig en del af presseteamet i BL.
Seneste Artikel
Ændring af regler vækker begejstring i Tønder: Kan bane vejen for lægehusMest læste
Se alle artikler (3007)0