04. SEP. 2024 KL. 08:23
Fra tomme fælleslokaler til nye sundhedshuse: Her er fire bud på fremtidens almene sundhedsarkitektur
04. SEP. 2024 KL. 08:23
NORD Architecs fremlægger nu konkrete eksempler på fremtidens mulige sundhedsarkitektur i almene boligområder. Men det kræver politisk handling for at blive en realitet.
Forestil dig et sundhedshus i hjertet af et boligområde med flere hundrede beboere. Huset rummer en praktiserende læge, diabetes-hold, rygestop-kurser og måske et genoptræningscenter til gavn for beboerne og hele lokalsamfundet.
Det er blot et af flere eksempler på, hvordan sundhedsarkitektur og sundhedsindsatser kan indarbejdes i almene boligområder. Eksemplerne er i dag blevet præsenteret i en ny publikation af NORD Architects.
Et andet konkret eksempel er at integrere sundhed i allerede planlagte renoveringer. Tag for eksempel Varde Kommune. Her er arealet så stort, at Københavns Kommune kan være tre gange i kommunen. Det betyder, at der for en række borgere vil være langt til sundhedsvæsenet, særligt i de små landsbyer.
En oplagt mulighed er derfor at renovere og indrette udvalgte boligafdelinger til at styrke det borgernære sundhedsvæsen. Det kan være med et centralt placeret fælleshus, der både indeholder lokaler til konsultationer med sundhedspersonale, boliger til hele livet, fremskudte indsatser og forskellige former for sociale mødesteder.
”I de fire eksempler viser illustrationerne jo helt konkret, hvordan sundhedstiltag kan tænkes ind i den eksisterende bygningsmasse ved fremtidige renoveringer. Med sådanne renoveringer vil vi kunne styrke den nære sundhed, ved både at skabe faciliteter til flere fremskudte sundhedstilbud, men også skabe boliger og boformer til den kommende generation af ældre, der skal bo længere tid i eget hjem,” lyder det fra Bent Madsen, som er administrerende direktør i BL, i forbindelse med den nye publikation.
Har allerede bygningerne
Der er almene boliger i alle landets kommuner.
Men ingen kommuner er ens, og derfor kan NORDs forslag til forskellige nære sundhedstiltag sættes sammen på forskellige måder, alt efter de lokale forhold og behov i den enkelte kommune.
Fælles for de fire eksempler på sundhedsrenoveringer og nære sundhedsydelser er, at de bygger på potentialer og en infrastruktur med et stærkt civilsamfund, der allerede er etableret i den almene boligsektor.
Grundtanken er, at kommuner og andre samarbejdspartnere med fordel kan udnytte potentialerne i at tænke bolig- og sundhedsområdet tættere sammen lokalt og derigennem også modvirke den store ulighed i sundhed, der er dokumenteret i Danmark.
NORD Architects, som har specialiseret sig i sundhedsbyggeri og renoveringer, tager nemlig afsæt i den eksisterende bygningsmasse.
“I eksemplerne bygger vi til i stedet for at bygge nyt. Vi tager afsæt i konkrete eksempler på, hvad man kan gøre i en bygningsmasse, som i dag enten står tom eller trænger til renovering. Vi ser altså en kæmpe eksisterende bygningsmasse som en ressource og ikke et problem. Samtidig er det en klimavenlig løsning,” siger Morten Rask Gregersen, der er founding partner i NORD Architects.