02. OKT. 2024 KL. 08:44
Fra skimmel til fare for kollaps: ”Det var en enorm beslutning at tage, men jeg var ikke i tvivl”
02. OKT. 2024 KL. 08:44
Otte måneder efter sin tiltrædelse som direktør i Boliggården, gransker Pia Skov sin ageren i sagen om Stævnen, hvor hun evakuerede 122 beboere fra deres hjem en fredag aften i februar. En svær beslutning hun måtte tage, efter blot én måned i direktørstolen.
I tynd luft og lav sol ligger de hvide to-plans rækkehuse smukt i det kuperede landskab i Snekkersten. Stokroser og høstanemoner knejser op ad de hvide mure, og bagved bebyggelsen aner man gullige efterårsfarver i skovbrynet.
Først når man kommer tættere på, fornemmer man stilheden. Og tomheden. Her bor nemlig ingen.
I et vindue sidder en ensom bamse og kigger ud. Et andet sted kan man se et bord med coladåser og en stabel tallerkner. Det er nu mere end et halvt år siden, at 122 beboere blev øjeblikkeligt evakueret fra boligafdelingen Stævnen på en kold vinteraften.
Den kolde fredag i februar
”Det var fredag den 2. februar. Jeg havde været direktør i Boliggården i præcis en måned. Der var ikke mange på kontoret den dag. En del arbejdede hjemme. Andre var på vej på vinterferie. Jeg sad i et møde, da vores byggechef ringede til mig og sagde, at jeg skulle være med på et andet møde straks. Det var alvorligt,” fortæller Pia Skov, direktør for Boliggården i Helsingør.
Fagbladet Boligen er med Pia Skov på tur i boligområdet Stævnen, hvor mange af murene er stivet af med træ-stilladser og tunge containere.
”Skimmelsvamp var oprindeligt årsagen til, at der i august 2023 blev igangsat undersøgelser af boligerne i Stævnen. Under det arbejde opstod en mistanke om, at gasbetondækket mellem etagerne i to-plansboligerne ikke var holdbart,” forklarer Pia Skov.
På mødet den fredag fik medarbejderne i Boliggården den chokerende besked.
”Der var slet ingen tvivl hos rådgiverne om, at det var farligt at opholde sig i husene. Der var tale om risiko for progressiv kollaps. Altså at væggene kunne kollapse som et korthus. Ikke bare ét hus. Men en hel række. De anbefalede en øjeblikkelig evakuering.”
En akut evakuering
En sådan melding er umulig at sidde overhørig, og Pia måtte hurtigt træffe en beslutning.
”En øjeblikkelig evakuering er en øjeblikkelig evakuering. Også selvom husene nok ikke styrtede sammen den dag. Jeg og mine kolleger tænkte rigtig meget på, hvad alternativet ville være. Tænk, hvis vi havde ladet folk blive der til om mandagen, og der så var sket noget hen over weekenden. Eller at jeg senere var blevet spurgt, hvornår jeg fik den anbefaling fra rådgiverne. Og hvis vi havde ventet 14 dage, så kunne jeg være blevet anklaget for ikke at have reageret øjeblikkeligt.”
Pia kaldte mange ansatte tilbage på arbejde den fredag eftermiddag. Nicholas Schmidt, projektleder i Boliggården, var den første, der kom susende hele vejen fra København. Og efter et par timer var krisestaben på plads.
”Vi samlede os og begyndte at lægge en plan. Det var en enorm beslutning at tage, men jeg var ikke i tvivl. Det, der helt ærligt stod meget højt i min bevidsthed, var beboernes sikkerhed. Det handlede for mig den eftermiddag meget lidt om jura. Det handlede om beboernes sikkerhed. Derfor evakuerede vi beboerne straks samme aften. Vores formandskab blev øjeblikkeligt informeret, og den øvrige bestyrelse var siden enige i vores vurdering og har i hele forløbet bakket 100 procent op om beslutningen,” siger Pia.
Om Pia Skov
Pia Skov blev ansat i Boliggården den 1. januar 2024 som administrerende direktør.
Hun kom fra et job som vicedirektør og områdechef i AAB. Før det var hun administrationschef hos Sirius Advokater.
Pia er uddannet jurist og har altid haft et stort fokus på beboerinvolvering og strategisk udvikling af almene boliger.
Pia er selv født og opvokset i almene boligområder. Først i Postparken på Amager, siden i Hvidovre.