02. MAJ. 2024 KL. 09:00
Nyt alment byggeri med facade af gamle tagrender
02. MAJ. 2024 KL. 09:00
På Amager Fælled er Domea.dk sammen med Danske Funktionærers Boligselskab i gang med et projekt, der kan ende med Danmarks første etagebyggeri med en facade af ren og skær genbrugsplastik.
Byggeri larmer og sviner. Støv bliver hvirvlet op, og tungmaskineriets udstødning pumper CO2 ud i atmosfæren. Byggeri- og anlægsbranchen tegner sig med 30 procent for en af de største andele af den danske CO2 udledning. Derudover står branchen for 35 procent af al affaldsproduktion.
Derfor er der blandt en række aktører fra byggebranchen bred enighed om, at hvis Danmark skal nå sine klimamål, bliver vi nødt til at reducere udledningerne fra byggeri og anlæg. Og det er en udfordring, som kræver, vi er klar til at tænke ud af boksen og eksperimentere.
Det er her, Domea.dk og Danske Funktionærers Boligselskab kommer ind i billedet.
”Det er en almen mission at nytænke. Vi skal ikke være vanvittige og alt for risikovillige, men det er også et mål, at det almene nogle gange går ind og sætter dagsordenen,” fortæller by- og boligudviklingschef i Domea.dk, Mette Mogensen.
Ordene omhandler et projekt, som Domea.dk har sat i søen sammen med boligselskabet Danske Funktionærers Boligselskab. Et projekt, der kan munde ud i Danmarks første etagebyggeri med en facade lavet udelukkende af genbrugsplast.
En plastiktallerken
Mest af alt føles flisen som en overdimensioneret plastiktallerken, og med sin form og forskellige farver ligner den lidt skællene fra et krybdyr. Men den er et eksempel på en nytænkning, hvor man genanvender plast til at lave facadebelægning.
”De er lavet af gamle tagrender og vinduer. Det er alt sammen genbrugsplast, som ellers nok var blevet brændt af eller gravet ned,” siger Mette Mogensen.
Derfor er der ifølge Domea.dk og den hollandske producent bag flisen, Pretty Plastic, et enormt potentiale i at genanvende plasten i stedet for at brænde den af.
”Der er megagod bæredygtigheds-gevinst, fordi vi genbruger, og fordi der ikke er nogle nyhøstede materialer,” siger Mette Mogensen.
Gamle tagrender og vinduer kan smeltes om og bruges til facader og potentielt genanvendes igen og igen og holde i over 300 år. Foto: Malte Dan Møller Henriksen
Et udviklingsprojekt
Selvom der er meget ved projektet, der lyder lovende, er det stadig et eksperiment. Og der løbes en risiko, når en bygherre eksperimenterer med et nyt og ukendt materiale.
For hvad gør man, hvis nu det nye materiale ikke opfører sig, som man havde regnet med?
”Det er et udviklingsprojekt, så vi er nødt til at overveje, hvad er vores plan B, hvis der sker et eller andet, som vi ikke havde regnet med,” siger Mette Mogensen og fortsætter:
”Vi er ret glade for, at det er det samme ophængningssystem, som man bruger til modulbyggerier, så selve byggeprocessen og arbejdet på byggepladsen er kendt stof.”
Udover forberedelserne af en plan B har det også været vigtigt for Domea.dk at få svar på, hvordan plastikfacaderne opfører sig, når de bliver udsat for det danske vejr.
”De skal selvfølgelig tjekkes af Teknologisk Institut, så vi kan væres sikre på, at der ikke driver en masse mikroplast af, og det ender med at gøre mere skade end gavn,” siger Mette Mogensen.
Ifølge teknisk sagsansvarlig ved Byggeskadefonden, Charlotte Gudum, er det en meget fornuftig tilgang.
”Det er yderst positivt, at bygningsejer har undersøgt materialet og systemet grundigt og overvejet, hvilke risici der kunne være ved at benytte produktet. Det, at boligselskabet har en plan B, i tilfælde af at produktet mod forventning ikke holder, viser en god risikoforståelse,” fortæller Charlotte Gudum.
Læs senere artikler
Verdens første cirkulære almene boliger er et vigtigt skridt videre
Om skribenten
Malte Dan Møller Henriksen er journalist i BL’s kommunikationsafdeling, hvor han primært skriver artikler for Fagbladet Boligen. Derudover er Malte i gang med at færdiggøre sin uddannelse i Journalistik og Politik og Forvaltning på Roskilde Universitet.
Seneste Artikel
Langt til sundhed: Theresa skal bruge 11 timer på to timers behandlingMalte Dan Møller Henriksen er journalist i BL’s kommunikationsafdeling, hvor han primært skriver artikler for Fagbladet Boligen. Derudover er Malte i gang med at færdiggøre sin uddannelse i Journalistik og Politik og Forvaltning på Roskilde Universitet.
Seneste Artikel
Langt til sundhed: Theresa skal bruge 11 timer på to timers behandlingMest læste
Se alle artikler (2940)0