15. MAJ. 2024 KL. 10:00
Nye tal: Se top-5 over svigt der fører til byggeskader
15. MAJ. 2024 KL. 10:00
Byggeskadefondens årsberetning for 2023 er netop udkommet med friske tal på kvaliteten af det almene byggeri. Antallet af svigt og byggeskader er fortsat lavt og stabilt.
Byggesvigt i ydervægge ligger på en klar førsteplads, når det gælder svigt, der har ført til skader. På andenpladsen ligger tage.
Det viser en dugfrisk årsberetning fra Byggeskadefonden.
Vil man passe godt på byggeriet, handler det altså om at minimere sandsynligheden for byggesvigt i facade og tag.
Det sker blandt andet ved at beskytte de sårbare bygningsdele og lede vand væk fra bygningens konstruktioner, lyder det fra Byggeskadefonden.
Inddækninger, sålbænke og fuger er blandt de bygningsdele i ydervægge, hvor der ses svigt, der har ført til skader. Er der træ i ydervæggen eller længere inde i konstruktionen, kan det blive meget problematisk, hvis vand ikke ledes korrekt bort fra konstruktionerne.
Søjlediagrammet viser top-5 over, hvor årsagerne til de anmeldte byggeskader i nybyggerier er fundet de seneste tre år. I 2023 var der 46 skadeanmeldelser i nybyggerier, og de skyldtes 73 svigt. 38 procent af svigtene var i ydervægge, mens 21 procent af svigtene var i tage. Figur: Byggeskadefonden
Læs senere artikler
Kan du spotte fejlene? Byggeskadefondens 10 mest sete svigt
Byggeskadefonden udgiver ny guide til bedre bygningsdrift
Bygherrer deler erfaringer
Byggeskadefonden har for eksempel set træ-nedbrydende svampe i træ på grund af svigt i inddækninger. Bygger man med træ, skal man derfor være ekstra omhyggelig med risikovurderingen.
”Vi sætter øget fokus på risikovurdering for at støtte op om at bygge mere bæredygtigt. Træ og andre biobaserede materialer er meget velegnede nogle steder, mens de er mindre egnede andre steder. Her er det risikovurdering, der skal afgøre, om materialet kan anvendes, eller om der skal findes et andet," siger Kathrine Birkemark, der er driftsdirektør i Byggeskadefonden.
I årsberetningen er det også muligt at læse om, hvordan det går med Byggeskadefondens nye satsning BygAlment.dk. To bygherrer fortæller om deres første erfaringer med den nye digitale platform til dokumentation af almene byggeprojekter.
De forventer blandt andet, at BygAlment.dk vil gøre det mere tydeligt, hvor risiciene er, så bygherren kan tage affære tidligere.
Årsberetningen kan læses på Byggeskadefonden hjemmeside bsf.dk.
Om skribenten
Niklas Asp Nielsen er uddannet journalist. Han sidder som indholdsredaktør på Fagbladet Boligen, skriver om den almene sektor og er samtidig en del af presseteamet i BL.
Seneste Artikel
Boligforening vil gerne bygge lægehus til tre læger i Tønder, men regler spænder ben: ”Det burde være en no-brainer”Niklas Asp Nielsen er uddannet journalist. Han sidder som indholdsredaktør på Fagbladet Boligen, skriver om den almene sektor og er samtidig en del af presseteamet i BL.
Seneste Artikel
Boligforening vil gerne bygge lægehus til tre læger i Tønder, men regler spænder ben: ”Det burde være en no-brainer”Mest læste
Se alle artikler (2972)0