15. MAJ. 2024 KL. 10:00

Nye tal: Se top-5 over svigt der fører til byggeskader

Udklip

Foto: Byggeskadefonden

Byggeskadefondens årsberetning for 2023 er netop udkommet med friske tal på kvaliteten af det almene byggeri. Antallet af svigt og byggeskader er fortsat lavt og stabilt.

Byggesvigt i ydervægge ligger på en klar førsteplads, når det gælder svigt, der har ført til skader. På andenpladsen ligger tage.

Det viser en dugfrisk årsberetning fra Byggeskadefonden.

Vil man passe godt på byggeriet, handler det altså om at minimere sandsynligheden for byggesvigt i facade og tag.

Det sker blandt andet ved at beskytte de sårbare bygningsdele og lede vand væk fra bygningens konstruktioner, lyder det fra Byggeskadefonden.

Inddækninger, sålbænke og fuger er blandt de bygningsdele i ydervægge, hvor der ses svigt, der har ført til skader. Er der træ i ydervæggen eller længere inde i konstruktionen, kan det blive meget problematisk, hvis vand ikke ledes korrekt bort fra konstruktionerne.

Top 5 16 9

Søjlediagrammet viser top-5 over, hvor årsagerne til de anmeldte byggeskader i nybyggerier er fundet de seneste tre år. I 2023 var der 46 skadeanmeldelser i nybyggerier, og de skyldtes 73 svigt. 38 procent af svigtene var i ydervægge, mens 21 procent af svigtene var i tage. Figur: Byggeskadefonden

Læs senere artikler

Kan du spotte fejlene? Byggeskadefondens 10 mest sete svigt

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Byggeskadefonden udgiver ny guide til bedre bygningsdrift

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Bygherrer deler erfaringer

Byggeskadefonden har for eksempel set træ-nedbrydende svampe i træ på grund af svigt i inddækninger. Bygger man med træ, skal man derfor være ekstra omhyggelig med risikovurderingen.

”Vi sætter øget fokus på risikovurdering for at støtte op om at bygge mere bæredygtigt. Træ og andre biobaserede materialer er meget velegnede nogle steder, mens de er mindre egnede andre steder. Her er det risikovurdering, der skal afgøre, om materialet kan anvendes, eller om der skal findes et andet," siger Kathrine Birkemark, der er driftsdirektør i Byggeskadefonden.

I årsberetningen er det også muligt at læse om, hvordan det går med Byggeskadefondens nye satsning BygAlment.dk. To bygherrer fortæller om deres første erfaringer med den nye digitale platform til dokumentation af almene byggeprojekter.

De forventer blandt andet, at BygAlment.dk vil gøre det mere tydeligt, hvor risiciene er, så bygherren kan tage affære tidligere.

Årsberetningen kan læses på Byggeskadefonden hjemmeside bsf.dk.

Om skribenten

Niklas Asp Nielsen BL
Niklas Asp Nielsen

Niklas Asp Nielsen er uddannet journalist. Han sidder som indholdsredaktør på Fagbladet Boligen og arbejder med at få Fagbladet Boligens artikler synlige på BL's Sociale Medier.

Seneste Artikel

Nye tal: Se top-5 over svigt der fører til byggeskader

Niklas Asp Nielsen er uddannet journalist. Han sidder som indholdsredaktør på Fagbladet Boligen og arbejder med at få Fagbladet Boligens artikler synlige på BL's Sociale Medier.

Seneste Artikel

Nye tal: Se top-5 over svigt der fører til byggeskader

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2898 )

0

Læseliste