30. JAN. 2024 KL. 10:00

Temadag om lærepladser: ”I skal arbejde systematisk med lærlingeindsatsen”

Mette Bygherreforening

Mette Kristensen, seniorprojektleder i Bygherreforeningen, har i flere år arbejdet med lærepladser på de almene byggepladser. Hun var med på temadagen for at give status på lærlingeindsatsen. Foto: Andreas Holm Hansen

Temadag i København gav gode råd til, hvordan man med samarbejde og en metodisk tilgang til lærlingeindsatsen får boligorganisationerne i mål med at få 14 procent lærlinge på deres byggesager.

Hvordan lykkedes det de almene boligorganisationer at få 14 procent lærlinge på de mange byggesager?

Det gav temadagen i Boligselskabernes Hus den 25. januar viden og inspiration til overfor de fremmødte bygherrer, entreprenører og boligsociale medarbejdere, som var mødt op i Studiestræde.

De var pendlet til København for at dele erfaringer fra deres lærlingeindsatser med hinanden og forhåbentlig tage derfra med nye redskaber i rygsækken.

Steen Birkedal, driftsdirektør i Landsbyggefonden, indledte formiddagens temamøde med at fortælle, hvorfor det er nødvendigt, at de almene bygherrer holder fokus på, at de unge i håndværksfagene kommer i oplæring på de almene byggeprojekter:

”Det er superambitiøst at nå i mål med 14 procent lærlinge og er ikke uden udfordringer. Men vi har et vigtigt samfundsansvar i den almene sektor, fordi vi er en kæmpestor spiller i byggeriet. Landsbyggefonden investerer milliarder af støttekroner i byggeprojekter, som har stor samfundsværdi og er samtidig en kæmpe driver i den lokale byggeøkonomi, da vi jo har de lokale håndværkere gående på byggepladserne,” fortæller han.

I 2020 fik de almene boligorganisationer med Grøn Boligaftale en bunden opgave med at sikre, at 14 procent af de ansatte på almene byggesager, som er støttet af Landsbyggefonden, er lærlinge/personer under oplæring.

For at understøtte boligorganisationerne i den opgave har BL, AlmenNet og Landsbyggefonden siden 2021 haft et samarbejde med Bygherreforeningens projekt Bygherre skaber lærepladser. De arbejder for at skabe flere lærepladser på store byggeprojekter, så man kan sikre faglært arbejdskraft i fremtiden.

Artiklen fortsætter under billedet

OM "Bygherrer skaber lærepladser"

”Bygherrer skaber lærepladser” er et samarbejde mellem Bygherreforeningen og Landsbyggefonden, BL – Danmarks Almene Boliger og AlmenNet. Projektet er finansieret af TrygFonden, Landsbyggefonden og Grundejernes Investeringsfond.

I projektet skal der udvikles konkrete metoder og værktøjer, som bygherrer, entreprenører og erhvervsskoler kan bruge til at sikre, at de politiske krav om 14 procent lærlinge på almene byggerier bliver realiseret.Indsatsen skal desuden hjælpe hele byggebranchen til at rekruttere og fastholde unge og unge voksne.

”Det er superambitiøst at nå i mål med 14 procent lærlinge og er ikke uden udfordringer. Men vi har et vigtigt samfundsansvar i den almene sektor, fordi vi er en kæmpestor spiller i byggeriet."

Steen Birkedal,

Driftsdirektør i Landsbyggefonden

Ulrik Og Steen Temadag

1 / 1Ulrik Broch Hoffmeyer, adm. direktør i BO-VEST, tv., holdt oplæg om deres erfaringer med at arbejde metodisk med lærlinge. Steen Birkedal, driftsdirektør i Landsbyggefonden, th., bød velkommen til temadagen og understregede, at den almene sektor har et stort ansvar for at uddanne de unge i håndværksfagene, så der ikke mangler arbejdskraft på byggepladserne i fremtiden. Foto: Andreas Holm Hansen

Systematisk tilgang til lærepladser

Mette Kristensen, seniorprojektleder i Bygherreforeningen, var til stede på temadagen for at fortælle om de erfaringer, de indtil videre har haft med at arbejde med den koordinerede almene lærlingeindsats.

”Det er vigtigt, at I arbejder systematik med lærlinge i byggeriet. Afklar, hvem der har ansvar for hvad i boligorganisationen. Ellers opstår der meget nemt udfordringer med at komme videre i processen. Overvej, om I skal have en fast uddannelsesansvarlig i organisationen, som kan sørge for at have den nødvendige kontakt til erhvervsskolerne og entreprenørerne, så I får nok lærlinge tilknyttet byggeprojektet,” forklarede hun til tilhørerne.

Hun fortalte, at fordi et lærlingeforløb ikke altid kører som smurt, er det nødvendigt, at der er større ledelsesmæssigt fokus på indsatsen, så man får fulgt op og justeret på dem løbende.

På Bygherreforeningens hjemmeside kan du finde værktøjer og metoder til at arbejde med jeres lærlingeindsats.

Deltagere På Lærlinge Temadag

1 / 1Deltagerne fik mulighed for at dele erfaringer med hinanden på temadagen. Det førte til mange snakke ved bordene. Foto: Andreas Holm Hansen

Samarbejde mellem BO-VEST og ABC

Netop den ledelsesmæssige opbakning er på plads hos BO-VEST, som er en af de tunge drenge i klassen, når det kommer til erfaring med renoveringssager. Derfor havde BL bedt dem dele ud af deres erfaringer.

De kunne fortælle om, hvordan de i dag arbejder meget struktureret med lærlingeindsatsen på deres mange renoveringsprojekter i Albertslund.

”Samarbejdet mellem vores tekniske afdeling i BO-VEST og Albertslund Boligsociale Center har gjort, at vi har fået en metodisk tilgang til alle vores byggesager og en ensrettet lærlingeindsats. På den måde kan vi som organisation tage ansvar for uddannelse og læring,” fortalte Ulrik Brock Hoffmeyer, administrerende direktør i BO-VEST.

Som alle andre bygherrer oplever BO-VEST selvfølgelig også udfordringer i arbejdet med lærlinge. Blandt andet kan det være svært at få nye lokale lærlinge ind på pladserne, da virksomhederne ofte har deres egne lærlinge med.

De har til gengæld stor succes med lokalt at sætte spotlight på erhvervsuddannelser blandt de unge. Det gør Albertslund Boligsociale Center (ABC) gennem fritidsjobs, vejledning og erhvervspraktik. De inviterer også de unge beboere til en byggefestival på en af byggepladserne, hvor de unge får føling med, hvad man kan med en sav og et bor.

Derudover laver de kampagner og uddannelsesforløb i de lokale folkeskoler. Og skaber dialog med forældrene for at nedbryde fordomme overfor håndværksfagene.

Hvad tager du med dig fra temadagen i dag?

”Jeg vil gerne kigge mere på det, som Bygherreforeningen sagde om at have en egentlig uddannelsesansvarlig, både hos os og hos entreprenøren. Det vil vi se, om vi kan gøre anderledes,” sagde Ulrik Brock Hoffmeyer til Fagbladet Boligen efter dagens seance.

Boligdirektøren er stor fortaler for, at boligorganisationerne i udbudsmaterialet tydeliggør, hvordan de som organisation vil have, at entreprenør og underleverandører indarbejder 14 procent lærlinge i mandskabsplanlægningen. Men også, hvordan de forskellige aktører i byggeriet kan samarbejde om lærlingeindsatsen.

”Ligger det allerede i udbuddet, så er der også større chance for, at vi får lavet aftaler med nogle, som tager deres ansvar alvorligt,” sagde direktøren fra BO-VEST.

Indberetning til Landsbyggefonden

Lea Sørensen og Antonella De Palo fra Landbyggefonden var også til stede på temadagen for at vise, hvordan man indberetter til lærlingeindberetningen. For det er en obligatorisk opgave for boligorganisationerne.

Her skal de blandt andet indberette, hvor mange personer under oplæring – opgjort i årsværk – de har haft på deres nybyggerisager og renoveringsstøttesager i det forgangne år. Sager, som vedrører tilsagnsrammen 2020-2026.

Det gælder både personer under uddannelse (branche- og erhvervsuddannelser) og personer under anden oplæring (beskæftigelse- og aktiveringstilbud). Og hvilke andre virksomheder eller organisationer, de samarbejder med om en oplærings- og/eller beskæftigelsesindsats.

Med de data i systemet, kan Landsbyggefonden følge med i, om boligorganisationerne lever op til kravet om lærlinge i Grøn Boligaftale.

Fristen for lærlinge-indberetning i 2024 er den 31. marts.

Temadagen om lærlinge blev afholdt i to landsdele, så flest mulige aktører kunne være med – en i Aarhus og en i København.

Læs senere artikler

Lærlinge får ansvar for eget byggeri

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Nyt samarbejde skal skabe flere lærlinge på de almene byggerier

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Anja Andersen BL
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Boligdirektør: ”Jeg har det lidt svært med rigide systemer”

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Boligdirektør: ”Jeg har det lidt svært med rigide systemer”

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste