09. JAN. 2024 KL. 14:05

Politistation og boligsocial helhedsplan har forandret Motalavej

Hummel

Justitsminister Peter Hummelgaard og lederen af Motalavejs politistation, Halil Carkaci, i fordybet samtale, inden de i beboerhuset skal høre om den boligsociale helhedsplan. Foto: Andreas Holm Hansen

I 2020 faldt der 70 domme for forskellige forbrydelser mod personer bosat på Motalavej i Korsør. I 2023 var det kun 40. Samtidig vokser beboernes tryghed.

Da tusmørket i går sænkede sig over den nye politistation på Motalavej i Korsør, ventede betjentene en prominent gæst.

Han ankom i så stor ubemærkethed, man nu kan, når man ankommer i en ministerbil. Det påkaldte sig ikke beboerinteresse. Gæsten var justitsminister Peter Hummelgaard.

Kombinerede indsatser

Han skulle høre om erfaringerne fra en af de fem lokale nærpolitistationer i kriminalitetsbelastede boligområder, der blev en kendsgerning med indgåelsen af politiforliget i 2020.

”Jeg skal også høre om erfaringerne med den boligsociale helhedsplan,” sagde ministeren.

”Det er en kombination af mange og gerne samarbejdende indsatser, der skaber udvikling,” fortsatte han smilende.

Tallene, der fortæller udviklingen, bør da også bringe justitsministeren i det bedst tænkelige humør.

I 2020, hvor politiforliget blev indgået, faldt der 70 domme for forbrydelser begået af beboere i området. Sidste år var tallet 40.

Beboerne i Korsørbydelen har da også kvitteret ved at føle øget tryghed. Ifølge Justitsministeriets tryghedsmåling følte 68,9 procent af beboerne sig trygge i 2021. I 2022 var tallet steget til 74,8.

Det lyder ikke umiddelbart af meget. Men tallene viser faktisk, at hver femte, der ikke følte sig tryg i 2021, følte sig tryg året efter.

Politistationen åbnede den 10. august 2022.     

Forvandlingen

At kriminelle og den utryghed, de skaber, er under pres, er nyt. Inden politiforliget blev indgået i slutningen af 2020, var det regeringen, forholdene på Motalavej satte under pres.

Onsdag den 9. september 2020 besøgte statsminister Mette Frederiksen Motalavej. Under stor pressebevågenhed og beboerinteresse var hun flankeret af den daværende boligminister, Kaare Dybvad Bek, og justitsminister, Nick Hækkerup.

Besøget var kulminationen på ugers omfattende interesse fra politikere i det kriminalitetsplagede område. Blandt flere andre havde Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard sammen med partiets retspolitiske ordfører, Peter Skaarup, også besøgt boligområdet samme uge.

Politikernes interesse for boligområdet var vokset støt, siden Ekstra Bladet onsdag den 5. august under overskriften ”Blodig familiefejde i ghetto” havde beskrevet, hvordan politiet var nødt til at bruge tåregas for at adskille to familier, der var kommet i masseslagsmål. I denne og navnlig i en længere serie af artikler i Berlingske blev det over få uger op til politikernes besøg beskrevet, hvordan de to familie-klaner over en længere årrække havde terroriseret boligområdet med vold, trusler, og anden kriminalitet.

OM DET BOLIGSOCIALE ARBEJDE

Motalavejs boligsociale helhedsplan arbejder med indsatsområderne uddannelse, livschancer, kriminalitetsforebyggelse, beskæftigelse, sammenhængskraft og medborgerskab.

Aktiviteterne udvikles og gennemføres i samarbejde med mange aktører. Udover politiet fra nærstationen blandt andre Slagelse Kommune, som har en række fremskudte indsatser i aktivitetshuset. For eksempel kommer jobcenteret en gang om ugen.

Helhedsplanen har uddannelsesvejledning, som også er her en gang om ugen. Det er VUC også med tilbud om 9. klasse, til borgere, der primært har behov for dansk som andet sprog. Aktuelt er der 10 kursister, som helhedsplanen forventer fortsætter i anden uddannelse, når de er færdige. Det gælder blandt andet flere på førtidspension.

Helhedsplanen har også et sprogcenter i huset, som tilbyder undervisning i dansk. Tanken er, at eleverne her skal kvalificeres til 9. klasse.

Desuden tilbyder helhedsplanen førskoleprojektet ”HIP HOP+”, hvor to medarbejdere dækker 40 familier gennem 30 uger. De skal sikre, at børnene er på niveau med deres jævnaldrende, når de starter i skolen. Dansk Flygtningehjælp kommer og laver lektiehjælp om torsdagen. Der er fritidsjobindsatsen, hvor helhedsplanen matcher lokale unge med lokale arbejdsplader. Endelig er der ungdomsuddannelses-vejledning, ligesom huset også giver plads til ”Mind your own business”.

”Det skal være trygt og godt at bo i alle boligområder i Danmark. Er der enkeltpersoner eller familier, som skaber stor utryghed, skal der være hjemmel til at flytte dem."

Peter Hummelgaard

justitsminister

Politistationen

Selvom de værktøjer, statsministeren i 2020 havde med til Motalavej og andre pressede områder, har vist sig brugbare, er BoligKorsørs direktør, Morten Folsø Nielsen, ikke i tvivl om, hvad der har gjort den store forskel for Motalavej.

”Det er politistationen. Den gør, at alle her føler sig mere trygge. Det, at den er her, og måden, de dygtige betjente optræder på, giver følelsen af, at nogen tænker på os,” siger direktøren.

”Relationen er virkelig god. Senest har vi samarbejdet om det store nytårs-setup, hvor vi aftalte, hvem der gør hvad for at sikre, alle kommer trygt gennem årsskiftet. Selvom stationen ikke har været her længe, virker samarbejdsfladerne. De deltager for eksempel allerede helt naturligt i det boligsociale arbejde,” fortsætter han.

Politiet føler også, de er kommet godt i gang.

”Vi har et stærkt samarbejde med boligorganisationen og helhedsplanen. Det er også nødvendigt. Jeg tror ikke på, at nogen af os får noget ud af det, hvis ikke vi støtter hinanden i de opgaver, vi udfører,” siger den lokale politistations leder, Halil Carkaci.

”Helt lavpraktisk har vi et frugtbart samarbejde med boligorganisationen, når vi dagligt møder deres viceværter. Mit indtryk er også, at vi kan tale om alt, når jeg i forskellige sammenhænge sidder til møde med Morten og Marie,” fortsætter han.

Marie er koordinator for den boligsociale indsats på Motalavej og hedder Marie Kirk Hansen.

Juniorbetjent

Både den boiligsociale koordinator og Halil Carkaci fremhæver især samarbejdet om ”juniorbetjent”.

”Det er er projekt, vi engang om året kører for 12 tolv-årige. Vi laver et forløb for dem, hvor de i forskellige sammenhænge smager på politiarbejde. De træner med hundepatruljen. Fra mandskabsvognen følger de politiets arbejde til fodboldkampe, besøger politiskolen og politimuseet og meget mere. Til slut får de et diplom, mod at de holder en tale om, hvad de har syntes om oplevelsen,” forklarer Halil Carkaci.

Deltagerne rekrutteres af den boligsociale helhedsplan. "Processen er ganske enkelt tværfagligt relationsarbejde mellem os, helhedsplanen og SSP. Det sikrer også, at de unge får god kontakt til en eller flere offentlige myndigheder, som muligvis ikke havde til at starte med," forsætter han.

Læs senere artikler

BoligKorsør om parallelsamfundsliste: ”Trygge beboere kommer først”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen
BL 08237 1

1 / 3Lederen af Motalavejs politistation, Halil Carkaci, er i daglig kontakt med viceværterne og de boligsociale medarbjede i Korsør. Foto: Andreas Hansen

BL 08205

2 / 3De boligsociale medarbejdere og udvalgte beboere havde mulighed for at stille spørgsmål til både justistministeren og den lokale politienhed. Foto: Andreas Hansen.

BL 08180

3 / 3Marie Kirk Hansen er kordinator for den boligsociale indsats på Motalavej og har været en stor del af boligområdets positive udvikling. Foto: Andreas Hansen

Om skribenten

Regnar 06111
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Kontanthjælpsreformen er vedtaget

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Kontanthjælpsreformen er vedtaget

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 3003 )

0

Læseliste