05. DEC. 2023 KL. 09:50

BoligKorsør om parallelsamfundsliste: ”Trygge beboere kommer først”

Morten Folso Nielsen Boligkorsor

Morten Folsø Nielsen, direktør i BoligKorsør. Foto: BoligKorsør

BoligKorsør er i år havnet på listen over parallelsamfund. Det er paradoksalt i et område, hvor man har taget imod ukrainere i nød og igangsat indsatser, der reducerer kriminalitet.

”Ja, det er da ærgerligt, at Motalavej igen er på parallelsamfundslisten, men det er vigtigere for os, at vores mange indsatser virker, og vores beboere er mere trygge.”

Det var reaktionen fra Morten Folsø Nielsen, direktør i BoligKorsør, da Fagbladet Boligen kontaktede ham, efter Social-, Bolig- og Ældreministeriet offentliggjorde årets liste over parallelsamfund den 1. december.

Boligorganisationen havde ikke lige set det komme. Men de kommer ikke til at ligge søvnløse på grund af den nye placering på regeringens lister.

For efter Motalavej i 2020 blev erklæret for et omdannelsesområde og har været omfattet af en udviklingsplan siden, har de sammen med Slagelse Kommune været i fuld gang med at genopfinde Motalavej, så det igen bliver et trygt sted at være for de nuværende beboere og et attraktivt sted i Korsør at slå sig ned for andre. 

”Vi kører fuldt blus på udviklingsplaner, udlejningsaftaler og nye beboerinitiativer i samarbejde med kommunen. Vi har en aktiv boligsocial helhedsplan og en styrket indsats med nærpoliti i området, som har gjort, at vi i dag har mindre kriminalitet og færre kriminelle beboere i boligområdet. Det er meget glædeligt for os, og samtidig lidt paradoksalt, at vi ryger på den liste.”

Nærpoliti skaber tryghed

Det er især kriteriet om andel af dømte beboere, som BoligKorsør har været spændte på i forhold til Motalavej. For det tager lang tid at vende en skude som Motalavej, som igennem mange år i den grad har døjet med kriminalitet på højt plan. Et problem, som ikke bare beboerne var mærket af, men som politikerne også fik øje på tilbage i 2020.

Læs her, hvordan Motalavej fik politisk opmærksomhed tilbage i 2020.

Siden 2021 har Motalavej haft sin egen nærpolitistation med betjente, som har sin gang i boligkvarteret. Det har ifølge boligdirektøren også haft en stor indflydelse på trygheden blandt beboerne og gjort kvarteret et rarere sted at være. Det har samtidig sendt et signal til de beboere, som er på kant med loven, at de har sværere ved at skjule sig. Og at der er nultolerance overfor kriminalitet i området.

”Vores kriminalitet er faldet, men åbenbart ikke så meget som landsgennemsnittet,” forklarer han.

Det er nemlig landsgennemsnittet af kriminalitet, som er styrepinden for, hvor stor en andel af dømte beboere, et boligområde må have. I 2023 ligger andelen på 2,05 procent. I Motalavej-kvarteret er den på 2,23 procent.

”Vi har 1.456 beboere. I runde tal svarer det altså til, at vi har tre dømte beboere for mange,” konstaterer boligdirektøren tørt.

Motalavej i Korsør er på listen over parallelsamfund, fordi de er et boligområde med over 1.000 beboere (1.456), andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 procent (53,1), andelen af dømte er over 2,05 procent (2,23), og over 60 procent har kun grundskole (71,8).

Artiklen fortsætter under billedet

OM PARALLELSAMFUNDS-LISTEN

For at et alment boligområde kommer på listen over parallelsamfund, skal boligområdet have mindst 1.000 beboere, andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande skal overstige 50 pct., og mindst to af følgende fire kriterier skal er opfyldt:

  • Andelen af beboere i alderen 18-64 år, der er uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse, overstiger 40 pct. opgjort som gennemsnittet over de seneste 2 år.
  • Andelen af beboere dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer udgør mindst 3 gange landsgennemsnittet opgjort som gennemsnit over de seneste 2 år.
  • Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grundskoleuddannelse, overstiger 60 pct.
  • Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området (eksklusive uddannelsessøgende) udgør mindre end 55 pct. af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.

På listen pr. 1. december 2023 er der 12 boligområder, mod 10 på sidste års liste. Der er 3 nye områder på listen og ét område, som udgår af listen

Læs om de udpegede områder pr. 1. december 2023 på bl.dk

 

"Det bekræfter, at gode indsatser også kan give bagslag. Men det må vi tage med."

Morten Folsø Nielsen, direktør i BoligKorsør

BL Motalavej 121018 019 Egernsundvej 25 35

1 / 1Motalavej i Korsør havnede på listen over omdannelsesområder i 2020. Det har medført, at de skal rive 164 boliger ned. Foto: BL

Ukrainsk indflydelse

Morten Folsø Nielsen kan fortælle om endnu et paradoks, som vil betyde, at Motalavej formentlig bliver på parallelsamfundslisten minimum et år mere.

BoligKorsør har nemlig i 2023 stillet 38 boliger til rådighed for Ukrainske flygtninge. Boligerne er fraflyttet i forbindelse med, at Motalavej som omdannelsesområde skal nedrive 164 boliger, og derfor er i gang med en større renoveringsplan, hvor de også løbende vil have tomme boliger, som skal genhuse de beboere, der er berørte af renoveringen. 

Men det viser sig, at ukrainerne tæller med i opgørelsen over andelen af ikke-vestlige beboere, hvilket kan få betydning kommende års placering på listen over parallelsamfund.

”Vi ser det klart som vores humanitære pligt at huse dem, når nu vi i perioder har tomme boliger, så det vil vi ikke gøre om. Faktisk har vi lige forlænget aftalen med dem, så de kan bo der til 2025. Men det gør altså, at vi umiddelbart bonner ud på kriteriet om ikke-vestlige beboere på Motalavej,” fortæller Morten Folsø Nielsen og tilføjer:

”Det bekræfter, at gode indsatser også kan give bagslag. Men det må vi tage med.” 

Se listerne for 2023 på bl.dk

Vi skal se fremad

Boligdirektøren vil ikke bruge tid på at begræde situationen. Han vil se fremad, for det går fremad, siger han.

”Via vores utroligt gode samarbejde med Slagelse Kommune er vi godt på vej i vores transformation af Motalavej. Både fysisk, i form af at vi har nye boligtyper på vej, så vi kan få en mere ressourcestærk beboersammensætning i området,” fortæller Morten Folsø Nielsen.

Han peger også på, at politiet gør et utroligt flot arbejde med at få genskabt tryghed i boligområdet, hvilket i sidste ende er alfa omega for, at de kan både kan fastholde og tiltrække beboere.

”Og det kan regeringens lister ikke lave om på.” afslutter Morten Folsø Nielsen, direktør i BoligKorsør.

Læs senere artikler

To områder mere på listen over parallelsamfund

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Her er regeringens 3 indgreb, som skal løse problemerne på Motalavej

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Anja Andersen 02823
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2995 )

0

Læseliste