19. APR. 2021 KL. 09:58

Politistationer på vej til udsatte områder

Politimand I Dialog Med Borgere Foto Kim Matthai Leland (1)

Foto: Kim Matthäi Leland / Det borgernære politiarbejde er vendt tilbage

Placeringen af de nye nærpolitienheder, som var en del af politiforliget fra efteråret 2020, er nu på plads.

Da regeringen, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, det Konservative og Nye Borgerlige den 15. december sidste år indgik aftale om politiets og anklagemyndighedens udvikling de kommende år, blev det besluttet, at der skal etableres 20 nye nærpolitistationer rundt om i landet.

”Et af de bærende elementer i vores nye flerårsaftale er de nye nærpolitienheder, som flytter ressourcer fra centralt hold og ud i landet, hvor danskerne bor. Det er min forventning, at de nye nærpolitienheder kommer til at få stor betydning for den lokale tryghed og den synlige politiindsats rundt omkring i landet, og derfor er jeg utrolig glad for, at vi nu går i gang med etableringen af dem. Med de nye nærpolitienheder vil borgerne nemmere kunne komme i kontakt med politiet. De vil oftere møde deres lokale betjente i gadebilledet. Og de vil kunne henvende sig fysisk til politiet og for eksempel foretage anmeldelser eller få råd og vejledning. Jeg ser frem til at besøge de første nærpolitienheder, der allerede forventes at stå klar i år,” siger justitsminister Nick Hækkerup.

Et langt sejt træk

Fem af de nye politistationer etableres i almene boligområder, der historisk har været udsat på trygheden.

”Det er meget positivt og en fortsættelse af den udvikling med lokalt forankret politi, vi har arbejdet for i mange år,” siger direktør i BL – Danmarks Almene Boliger, Bent Madsen.

Som konsekvens af det store politiforlig i 2006 forsvandt den lokale politibetjent fra mange boligområder i Danmark. 54 politikredse til 12. Ved ikke at have mandskab til at sidde på det lokale politikontor eller gå patruljerende rundt i gaderne havde Justitsministeriet og Rigspolitiet regnet ud, at der kunne spares 800 årsværk, der i stedet kunne indsættes til at opklare og forhindre forbrydelser.

Til gengæld satte utrygheden ind. Inden politireformens vedtagelse i 2006 var 76 procent af befolkningen tilfredse med politiets lokale arbejde. Fem år senere i 2011 var tilfredsheden faldet til 48 procent.

I 2015 blev den lokale betjent genopfundet med ordningen Din Betjent. Nu får 20 områder i Danmark deres egen politistation.

Glæde i Korsør

De fem almene områder, som kan se frem til etablering af en politistation, er Stengårdsvej i Esbjerg, Motalavej i Korsør, Askerød i Hundige, Nivåhøj/Islandshøjparken i Nivå og Vildtbanegård i Ishøj.

Et af de almene områder, der bliver tilgodeset med en ny politistation, er Motalavej i Korsør. Det er ikke overraskende. En række partiledere inklusiv Mette Frederiksen besøgte i løbet af sensommeren og efteråret området efter, at pressen havde haft fokus på kriminelle familier i området, der udlevede interne konflikter i området.

”Vi er naturligvis meget glade,” siger formanden for Bolig Korsør, Ebbe Jens Ahlgren.

”Vi har i mange år ønsket os et politi, der er meget tættere på borgerne. Det er noget nemmere at åbne op overfor en betjent, man kender, end hvis betjenten er fremmed og bare er kommet i en politibil. Det vil også give helt nye muligheder for en bedre præventiv indsats, hvis politiet kender eventuelt udsatte familier, og kan henvende sig til dem, inden deres børn ender i dårligt selskab og kriminelt uføre,” fortsætter han.

Organisationsformanden mener også, at den nye politistation er en gave til Korsør.

”Korsør har ikke en egen politistation. Den nærmeste ligger i Slagelse. Hele byen bliver glad for, at politiet kommer tættere på og forstår, hvad her sker," siger han.

Fleksible åbningstider

Der er endnu ikke offentliggjort noget om bemandingen af de nye politistationer. Men Ebbe Jens Ahlgren håber, at den bliver stor nok til, at betjentene kan arbejde i flere hold, og opretholde fleksible åbningstider.

”Det vil være dejligt, hvis stationen også holder åbent uden for almindelig arbejdstid, så folk kan benytte den maksimalt,” siger han.

Ifølge den politiske aftale, der blev indgået i december, skal stationerne holde åbent 15 timer om ugen.

FaktaLokalt politi gør en forskel

En undersøgelse A&B Analyse i foråret 2020 lavede for Boligen viste, at Problemer med utryghed og kriminalitet er i løbet af to år forsvundet i en tredjedel af de boligområder, som ellers har været særligt udsatte for kriminalitet. Baggrunden for det flotte resultat var, at politiet var tilbage i boligområderne med en indsats præget af tæt relation til beboerne og områdernes rødder.

De undersøgte områder var de 23 boligområder Rigspolitiet selv havde opført på den såkaldte SUB-liste, som bestod af almene boligområder, der var særligt udfordret af kriminalitet.

Undersøgelsen viser også, at boligorganisationerne sætter stor pris på politiets indsats i de særligt udsatte boligområder. Boligorganisationerne, der ejer 90 procent af boligområderne, har svaret, at politiet har gjort det, de skal. To år tidligere var det tal kun 73 procent.

Boligorganisationerne, der deltog i undersøgelsen, bekræftede, at politiet i samarbejde med blandt andet kommunale institutioner med flere nu deltager i kriminalitetsforebyggende initiativer. Og at boligorganisationerne generelt følte sig inddraget i et samarbejde med politiet om løsning af problemerne med utryghed.

Mens Boligorganisationerne var tilfredse med politiets indsats i de såkaldte SUB-områder, var tilfredsheden ikke lige så stor, når det gjaldt politiets indsats i boligorganisationernes øvrige områder.

Mere end hver anden boligorganisation mente ikke, politiet er nok til stede i alle boligafdelinger.

Læs senere artikler

DF: Politiet skal igen i øjenhøjde med problemerne

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Kampen for den lokale politibetjent fortsætter på fredag

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Regnar 06111
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Et blik på fremtidens Vollsmose

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Et blik på fremtidens Vollsmose

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2972 )

0

Læseliste