16. JAN. 2020 KL. 00:00

DF: Politiet skal igen i øjenhøjde med problemerne

20200101-217060-3_63mb_2.jpg

Op til nytår i år blev mange brandmænd angrebet med fyrværkeri under slukningsarbejde. / Foto: Jens Hartman Schmidt / Ritzau Scanpix

I morgen starter forhandlingerne om et nyt politiforlig. Ifølge DF's Peter Skaarup er nytårsraketter mod sagesløse et bevis på, at politiets hidtidige taktik er slået fejl.

Op til nytår var der talrige aftener, hvor det var farligt at bevæge sig udendørs på Nørrebro og i mange andre boligområder i Danmark. Unge brugte fyrværkeriet som farligt krigslegetøj mod hinanden og mod tilfældigt forbipasserende...  Videoer med løbende kvinder, der vil have deres barnevogn i sikkerhed, og den helt tilfældige mand på cyklen, der rammes af eksploderende krudt fra et bomberør, affyret på få meters afstand, har ætset sig ind i hukommelsen. Dertil kommer en næsten landsdækkende klage fra landets lokale brandværn over gentagende gange at være kaldt ud til slukning af påsatte containerbrande, for så at blive beskudt af fyrværkeri, når de når frem...

“Det er uacceptabelt, at almindelige mennesker ikke kan færdes på gaden og lige så uacceptabelt, at respekten fra særlige grupper af unge i forhold til de myndigheder, som skal passe på os, er så lav, at grupper af unge finder på det her,” siger Peter Skaarup, der er formand for Dansk Folkepartis folketingsgruppe.

“Afstanden mellem de udøvende myndigheder og de her drenge er tydeligvis blevet for stor. Der er fra de her drenges side ikke længere nogen forståelse for normerne i samfundet. Man kan ikke skyde med sten eller bomberør efter tilfældige mennesker eller de brand- og politi-folk, som skal passe på os alle sammen,” fortsætter han.

Peter Skaarup / Foto: Sten Brogaard.

Gik galt i 2007

I november 2006 blev der indgået et nyt politiforlig gældende fra den 1. januar 2007. Kort fortalt betød forliget, at mange lokale politistationer blev nedlagt... Den lokale forankring af politiet blev ophævet. Tankesættet var, at det ikke var rationelt, at politiet bruger arbejdstimer bag en skranke på en politistation... I stedet blev betjentene indsat i patruljevogne, så de altid var tættest muligt på en given kriminel handling.

“Jeg er sikker på, at man dengang undervurderede betydningen af, at borgerne kendte deres lokale betjente. Og tilsvarende værdien af at betjentene også vidste, hvem der eventuelt var ved at træde for meget ved siden af. Det gav grundlag for dialog. Betjentene kunne gribe fat i den unge, inden det løb helt af sporet. Betjenten kunne tale med forældrene,” siger Peter Skaarup.

“I stedet for at være nogen, man jævnligt mødtes med i ungdomsklubben eller skolen, en man havde respekt for - måske oven i købet som rollemodel, blev politiet tingsliggjort. Tilfældige magtudøvere i vogne, som udgjorde en barriere i forhold til reel kontakt med de unge,” fortsætter han.

Taktikken må ændres

Peter Skaarup, der i mange år har været retspolitisk ordfører for Dansk Folkeparti, mener derfor, at taktikken for politiets arbejde skal ændres.

“Vi skal fortsat have et rationelt politi. Men det skal tættere på borgerne. Når fru Petersen føler sig forulempet, er det nemmere og mere trygt at henvende sig til betjenten, hun kender, end en telefonsvarer... Og betjentene, der i forvejen kender roden, som har forulempet fru Petersen, har langt bedre muligheder for at gøre noget ved det, når de i forvejen kender drengen, hans forældre, klasselæreren og pædagogerne i ungdomsklubben,” siger han.

“Der skal oprettes flere små lokale politistationer. Det er ikke godt nok, at man har indrettet mobile politistationer. Når de rykker ud, er problemet jo løbet af sporet,” slutter Peter Skaarup.

Forhandlingerne om et nyt politiforlig begynder fredag den 17. januar.

Om skribenten

Regnar Nielsen BL
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Efter fem år virker hjemløsegaranti stadig

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Efter fem år virker hjemløsegaranti stadig

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2877 )

0

Læseliste