05. FEB. 2024 KL. 10:00

Forsker om et godt arbejdsmiljø: ”Det er et fælles ansvar"

Thomas Clausen Seniorforsker NFA

Thomas Clausen, seniorforsker i Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, bliver altid glad, når han hører om arbejdspladser, som arbejder aktivt med arbejdsmiljøet. For trivsel kommer ikke af sig selv. Foto: NFA

Et godt psykisk arbejdsmiljø giver medarbejdere god trivsel, nedbringer deres sygefravær og skaber større effektivitet for organisationen. Derfor skal man ifølge forsker tage arbejdsmiljøet alvorligt.

Flere og flere boligorganisationer har taget hul på at knække koden til et godt arbejdsmiljø for deres medarbejdere. Det har fået Fagbladet Boligen til at fortælle om initiativerne.

I sidste uge beskrev vi, hvordan Boligkontoret Danmark laver forsøg med en ny arbejdsadfærd, hvor der er faste tidsrum for fordybelse, møder og interne mails.

I denne uge giver vi ordet til en seniorforsker fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, Thomas Clausen. 

Vi mennesker kan godt klare kortere perioder med træthed og humørsvingninger, som Thomas Clausen indleder.

Men bliver symptomerne flere og langvarige, kan det udvikle sig til en psykisk lidelse, som vi bliver alvorligt syge af.

Derfor er arbejdsmiljøet så utrolig vigtigt: 

”Vi skal tage det psykiske arbejdsmiljø på vores arbejdspladser alvorligt, for det betyder meget for vores trivsel og arbejdsglæde. Hvis der er styr på det psykiske arbejdsmiljø med klare rammer, god ledelse, gode kolleger og gode opgaver, så har vi det fedt, når vi er på job. Hvis der ikke er styr på arbejdsmiljøet, risikerer vi, at trivslen lider skade, og det kan betyde, at sygefraværet og personale-gennemstrømningen stiger,” fortæller Thomas Clausen til Fagbladet Boligen.

Thomas Clausen er seniorforsker i Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA). Han har i mange år arbejdet med psykisk arbejdsmiljø og har været ude på mange arbejdspladser, hvor det ikke gik godt med trivslen.

Ofte handler mistrivsel om, at medarbejderne ikke føler, at der er klare rammer for, hvordan de skal udføre deres opgaver, de føler sig ikke anerkendt for deres faglighed, og de får ikke den støtte og hjælp fra ledere og kolleger, som de har behov for.

Det kan påvirke deres mentale sundhed, trivsel og generelle jobtilfredshed, hvilket igen påvirker produktivitet, fravær og medarbejderomsætning.

”Trivsel kommer ikke af sig selv. Det skal arbejdspladsen arbejde proaktivt på. Ledelsen skal lytte til sine medarbejdere, hvis de fortæller, at der er problemer i det psykiske arbejdsmiljø. Og medarbejderne skal være trygge i, at deres ledere tager hånd om problemerne – og det gør lederne mest effektivt ved at prøve at løse problemerne i samarbejde med medarbejderne,” siger Thomas Clausen.

Artiklen fortsætter under citatet

SKRIV TIL OS

Har jeres organisation gang i et spændende projekt indenfor fysisk eller psykisk arbejdsmiljø, som kan være til inspiration for andre arbejdspladser, så send en mail til journalist Anja R. Andersen på aan@bl.dk

”Et godt arbejdsmiljø er et fælles ansvar, og alle på arbejdspladsen har en rolle at spille. Det er ikke nok at være en dygtig leder, hvis medarbejderne ikke spiller med. Derfor er det vigtigt, at der er gensidig tillid mellem ledere og medarbejdere. Så kan man løse de udfordringer, man oplever på arbejdspladsen.”

Thomas Clausen

Seniorforsker i Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA)

Trivsel er et fælles ansvar

I dag kommer det ikke bag på nogen, at et godt psykisk arbejdsmiljø forebygger stress og nedslidning og er med til at fastholde og udvikle medarbejderne.

Det psykiske arbejdsmiljø indgår derfor som en naturlig del af snakken, ofte i samarbejde mellem ledelse, medarbejdere og arbejdsmiljørepræsentanter, hvor man taler om, hvad godt arbejde er, hvordan man kan øge kvaliteten af arbejdet, og hvordan arbejdsdagen kan forløbe bedst muligt.

”Et godt arbejdsmiljø er et fælles ansvar, og alle på arbejdspladsen har en rolle at spille. Det er ikke nok at være en dygtig leder, hvis medarbejderne ikke spiller med. Derfor er det vigtigt, at der er gensidig tillid mellem ledere og medarbejdere. Så kan man løse de udfordringer, man oplever på arbejdspladsen,” fortæller Thomas Clausen.

APV er et godt værktøj

Thomas Clausen forklarer, at den lovpligtige arbejdspladsvurdering (APV) er et rigtig godt redskab til at tage temperaturen på medarbejdernes overordnede trivsel på arbejdspladsen. Og det signalerer ansvarlighed og omsorg for medarbejderne.

Udover at en APV er med til at identificere potentielle risici i arbejdsmiljøet – fra støj til stress og mobning – giver den også medarbejderne en stemme i forhold til deres arbejdsmiljø, som kan være med til at skabe en kultur af åbenhed og samarbejde.

”Medarbejdere, der har et godt psykisk arbejdsmiljø, er også mere tilbøjelige til at yde deres bedste. Så det betyder ikke kun noget for medarbejdernes trivsel, det har en effekt hele vejen rundt i organisationen,” forklarer Thomas Clausen.

Positive faktorer i arbejdet

Psykisk trivsel er en tilstand, hvor en person føler sig mentalt sund, tilfreds og i stand til at håndtere dagligdagens krav og udfordringer.

De væsentligste positive faktorer, der kan bidrage til at bevare eller fremme medarbejdernes sundhed, samtidig med at produktiviteten i virksomheden eller organisationen forbedres er:

”Når man rammer den helt perfekt, så har du arbejdsglæde og lille risiko for, at nogle medarbejdere udvikler tegn på stress og udbrændthed,” afslutter Thomas Clausen.

Hvis I vil arbejde mere med psykisk arbejdsmiljø på jeres arbejdsplads, kan I hente inspiration på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljøs hjemmeside.

Hvad er psykisk arbejdsmiljø?

Det psykiske arbejdsmiljø handler om medarbejdernes psykiske oplevelse af arbejdets indhold og organisering og af de sociale forhold på arbejdspladsen.

Mange forhold på arbejdspladsen er en del af det psykiske arbejdsmiljø, bl.a. ledelse, negativ adfærd, indflydelse og krav.

Tal fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) viser, at 11 procent af de danske erhvervsaktive har oplevet depressive symptomer. 14 procent har lidt af angstsymptomer, og 16 procent har følt sig stressede.

Kilde. NFA

Læs senere artikler

Boligadministration arbejder med trivsel: ”Nu kan jeg mentalt slappe af, når jeg har fri”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

BO-VEST: ”Vi skal konkurrere på at være en attraktiv arbejdsplads”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Anja Andersen BL
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Boligdirektør: ”Jeg har det lidt svært med rigide systemer”

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Boligdirektør: ”Jeg har det lidt svært med rigide systemer”

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste