01. DEC. 2024 KL. 18:58
Korskærparken er helt af parallelsamfundslisterne: ”Vi har arbejdet hårdt i mange år”
01. DEC. 2024 KL. 18:58
Det hårde arbejde bærer frugt i Fredericia. Her er det almene boligområde Korskærparken nemlig ude af alt, hvad der hedder lister.
”Det er da fantastisk!”
Kasper Søstrøm Müller har svært ved at skjule sin begejstring, da Fagbladet Boligen ringer ham op og overbringer nyheden om, at Korskærparken ikke længere er at finde på regeringens liste over udsatte boligområder.
Til dagligt er han boligsocial projektchef i området, derfor har han haft listerne helt tæt på livet.
I flere år var Korskærparken nemlig kategoriseret som et parallelsamfund. Siden har boligområdet taget turen fra parallelsamfund til udsat boligområde til forebyggelsesområde.
Men da Social- og boligministeriet i går offentliggjorde årets parallelsamfundslister, stod det klart, at boligområdet slet ikke er at finde på listerne længere.
Det glæder Finn Muus, der er direktør hos Boligkontoret Fredericia, som påpeger, at arbejdet med at få vendt udviklingen i Korskærparken startede allerede i 2014 – altså inden parallelsamfundslovgivningen blev vedtaget i 2018.
”Det er jeg rigtig glad for. Vi har jo arbejdet hårdt i mange år både med vores boligsociale indsatser, hvor målrettede beskæftigelsesindsatser sammen med fremskudte kommunale medarbejdere fra jobcenteret har været og er en succes. Men selvfølgelig også de store renoveringer, vi har gennemført, har været med til at ændre på vores beboersammensætning,” siger Finn Muus.
En fælles indsats
Både den boligsociale projektchef og boligdirektøren understreger, at der ikke en enkelt aktør, der kan tage hele æren for løftet af Korskærparken.
”Det har været et helt lokalsamfund, der er gået sammen for at skabe forandring. Vi har haft et stærkt samarbejde med kirker, kulturforeninger og mange andre aktører. Fredericia Kommune har desuden spillet en afgørende rolle ved at investere i samarbejdet og bidrage til at løfte området,” fortæller Kasper Søstrøm Müller.
Derfor har det også været et mål for Kasper Søstrøm Müller, at den boligsociale indsats ikke er en afgrænset enhed. For ham skal de boligsociale medarbejdere være bindeleddet, der engagerer resten af samfundet.
”De boligsociale medarbejdere har spillet en central rolle som samlingspunkt og katalysator. Samtidig har det fremskudte jobcenter været en nøglefaktor i indsatsen, hvor de har hjulpet mange beboere på arbejdsmarkedet. Deres samarbejde og det benhårde arbejde fra vores medarbejdere har gjort det muligt at skabe en platform, hvor mange forskelligartede indsatser har haft en positiv indvirkning på Korskærparken,” forklarer Kasper Søstrøm Müller.
Det er især på beskæftigelsesfronten, at indsatsen lykkes i Korskærparken. Her har tallene forbedret sig markant på flere områder, men særligt blandt de unge. Grafik: BL – Danmarks Almene Boliger
Tre ben
En af de indsatser, som Kasper Søstrøm Müller er mest stolt af, er arbejdet for at få unge uden tilknytning til uddannelse eller arbejdsmarked aktiveret.
”Vi har arbejdet målrettet på at skabe ungdomstilbud, der ikke blot afholder de unge fra gadeorienterede miljøer, men også giver dem konkrete værktøjer og ambitioner for fremtiden. Ved at møde de unge med høje forventninger – gennem initiativer som ungeråd, iværksætterprojekter og mentorforløb – har vi ikke bare løftet barren, men også givet dem troen på deres egne evner og fremtidsmuligheder. Det har gjort en mærkbar forskel i deres liv og i hele området,” fortæller Kasper Søstrøm Müller.
Finn Muus er også stolt af beskæftigelsesindsatsen, men han påpeger også, at det blot er et led af en bredere indsats.
”Vi har arbejdet med tre ben. Vi har moderniseret vores lejemål, vi har haft den boligsociale indsats sammen med den fremskudte beskæftigelsesindsats, samtidig med at vi har bygget fælleshuse, som har skabt fællesskaber i området. De tre overordnede indsatser og et godt og tillidsfuldt samarbejde med Fredericia kommunen, hvor vi samarbejder på alle de områder, der giver mening, har været alt afgørende,” fortæller boligdirektøren.
Slut med bander
Da Korskærparken i første omgang havnede på regeringslister, var det blandt andet, fordi området havde problemer med bander. Men også det problem er de ifølge Finn Muus formået at slippe af med. Boligorganisationen har konstant haft en god dialog med politiet og har støttet op om politiets arbejde.
”Vi fik et banderåd, som vi kaldte det dengang, hvor kommunen, politiet og os som boligorganisation mødes fire-fem gange om året og drøfter problematikken. Når der så opstår noget i Korskærparken, er vi lynhurtigt i fællesskab på opgaven for at få løst det,” siger Finn Muus og tilføjer:
”Det har virket rigtig godt, for vi har faktisk ikke bander i Korskærparken længere.”
Afslutningsvis påpeger boligdirektøren, at hele indsatsen har haft stor opbakning fra beboerne.
”Og når der så er opstået situationer, som at en journalist har skrevet noget negativt om i pressen, så har beboerne været dem, der har fortalt om at livet i Korskærparken som et trygt og sikkert sted at bo,” slutter Finn Muus.
Læs senere artikler
Boligsocial projektleder: Vi skal ikke putte udsatte unge i en kasse
Fra ufaglært til velfærdslært
Om skribenten
Malte Dan Møller Henriksen er journalist i BL’s kommunikationsafdeling, hvor han primært skriver artikler for Fagbladet Boligen. Derudover er Malte i gang med at færdiggøre sin uddannelse i Journalistik og Politik og Forvaltning på Roskilde Universitet.
Seneste Artikel
Korskærparken er helt af parallelsamfundslisterne: ”Vi har arbejdet hårdt i mange år”Malte Dan Møller Henriksen er journalist i BL’s kommunikationsafdeling, hvor han primært skriver artikler for Fagbladet Boligen. Derudover er Malte i gang med at færdiggøre sin uddannelse i Journalistik og Politik og Forvaltning på Roskilde Universitet.
Seneste Artikel
Korskærparken er helt af parallelsamfundslisterne: ”Vi har arbejdet hårdt i mange år”