14. AUG. 2024 KL. 08:00

Fra skolelærer til boligdirektør: ”Området har været en del af min barndom”

1 Min Favorit Anne Grethe Slagelse (31)

Anne-Grethe Slagelse har brugt meget tid i naturen omkring Holbæk. Og den flotte natur omkring boligområdet er også en af de ting, hun er særligt glad for. Foto: Andreas Holm Hansen

Anne-Grethe Slagelse er født og opvokset i Holbæk. Hun kender området som sin egen bukselomme og arbejder hårdt på at skabe et stærkt samarbejde med det lokale politi og kommunen.

Holbæk har en stor plads i Anne-Grethe Slagelses hjerte.

Mens vi bevæger os ned ad hovedpulsåren i boligområdet, en snoet vej, der løber mellem blokkene, fortæller forretningsføreren om, hvordan hun har set området udvikle sig fra barnsben.

Anne-Grethe er nemlig vokset op kun 10 kilometer væk fra Bernts Have, Knudskovparken og Ladegårdsparken, der udgør de tre afdelinger i Holbæk Boligselskab. Et boligselskab, som hun i dag står i spidsen for.

”Jeg kan omtale det at møde på arbejde som at komme hjem. Og ikke kun fordi min morfar boede i Ladegårdsparken, da jeg var barn. Men også, fordi jeg har fået en særlig tilknytning og forståelse for området og beboerne i mit arbejde.”

På de snoede veje hilser flere beboere på Anne-Grethe Slagelse. En af dem er en kvinde, Sultan, som har boet i Ladegårdsparken i 32 år og er involveret i boligområdet. Længere nede ad vejen vil en beboer vide, hvornår han hører mere om en udbedring af en skade i sin bolig.

Boligdirektøren stopper op og tager sig tid til at lytte. Hun lader beboeren vide, at de kigger på det. Anne-Grethe vil gerne – så meget som det nu er muligt med godt 2.000 boliger – være synlig i boligområdet. Og hun vægter det højt at deltage i afdelingsmøderne i de tre afdelinger.

”Det er vigtigt for mig at skabe et sammenhold i området. Både kollegialt på tværs af afdelingerne, men også fra beboere, beboervalgte og ind til administrationen. Det er vigtigt, at vi står sammen om, at det er et godt område at bo i. For vi har mange gode ting at byde på i vores afdelinger, ikke kun utryghed, som ellers er det, der set udefra har været en del fokus på,” siger Anne-Grethe.

Havde brug for noget nyt

Det har ikke altid ligget i kortene, at Anne-Grethe skulle ende som boligdirektør i den almene sektor. Hun er uddannet skolelærer og har undervist i flere år i Holbæk.

Sideløbende valgte hun imidlertid at skifte spor. Der skulle ske noget nyt, og hun tog derfor en merkonomuddannelse med fjernundervisning ved siden af arbejdet, uden at vide hvad det ville bringe med sig.

I 2016 blev hun ansat ved Holbæk Boligselskab som driftsleder. I 2020 blev hun først konstitueret forretningsfører og sidenhen boligdirektør. Det har krævet ”den vildeste læringskurve”, som hun formulerer det.

”Det her med at gå fra at være skolelærer til at være driftsleder og skulle forstå hele opbygningen med lovgivning, økonomi, og hvad der ellers følger med i den almene sektor, var en hård læringskurve. Jeg har engageret mig 100 procent i opgaven. Og det er helt sikkert en af grundene til, at en organisationsbestyrelse har betroet mig opgaven som forretningsfører, fordi de ved, jeg dykker langt ned i stoffet og går ind i det.”

Anne Grethe Slagelse (1)

1 / 1Flere beboere hilser på Anne Grethe Slagelse, da vi er på rundtur i boligområdet. Sultan har boet i Ladegårdsparken i 32 år og oplever det ikke som utrygt. Foto: Andreas Holm Hansen

Læs senere artikler

Ny lov virker: Boligselskab kan lettere ophæve lejemålet for kriminelle

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Finder sig til rette i det politiske

Den stejleste stigning på kurven har dog ikke været det formelle som almen lovgivning og økonomi. Det var i langt højere grad det politiske spil, hun skulle lære at greje.

”I starten holdt jeg mig helt ude af det, fordi jeg tænkte, at jeg var ansat til at løfte en anden opgave – at sikre og drifte gode boliger til en rimelig husleje – som selvfølgelig også er en central del. Men efterhånden som min stilling har ændret sig, har mit forhold til det politiske også ændret sig. Og det er nu blevet en del af min hverdag, som jeg i den grad omfavner. Det kan også bare være på afdelingsmøder, hvor der kan være forskellige dagsordener fra beboere. Så i den politiske del har jeg i højere grad skullet finde min plads.”

Og i takt med at erfaringen er vokset, har boligdirektøren fundet sig til rette i den politiske del, tilføjer Anne-Grethe.

”I starten som forretningsfører havde jeg stort fokus på at løfte opgaven lokalt, men jeg tænkte også, hvad jeg egentlig kunne bidrage med uden for organisationen. Lokalt havde de jo valgt mig til, og de havde tiltro til mine evner. Men når det kom til at indgå i for eksempel netværk med direktører med stor erfaring, var jeg mindre sikker på, hvad jeg kunne bidrage med. I starten sugede jeg til mig, men jeg synes også ret hurtigt, jeg fik feedback på, at jeg har meget at bidrage med, og jeg kommer måske med et andet syn på tingene, som kan udfordre de gængse rammer.”

Og som leder har Anne-Grethe i højere grad lært at træde mere tilbage.

”Det har været en øvelse at gå fra driftsleder til boligdirektør, for her har jeg samtidig skullet trække mig selv lidt mere ud af det praktiske og ikke blande mig. Det er ikke altid nemt,” siger Anne-Grethe.

”Jeg ønsker at have en flad struktur. Vores afdelinger ligger tæt på hinanden. Og når området er så nært, som det er i Holbæk, tror jeg ikke, man får noget godt ud af at være for langt væk fra beboerne og medarbejderne,” slutter Anne-Grethe.

Vigtigt med stærkt samarbejde

Når snakken falder på Anne-Grethes visioner for boligområdet i Holbæk, er boligdirektøren meget bevidst om den opmærksomhed, der har været på en øget utryghed i Ladegårdsparken.

Et vigtigt omdrejningspunkt har derfor været at skabe et solidt samarbejde med kommune og politi.

”Hvis en beboer skaber utryghed, er der stor forskel på, om det er drengestreger eller decideret kriminalitet. Og hvis det er noget, vi lovgivningsmæssigt kan gøre noget ved, så er der nultolerance hos os. Og det kræver, at vi har et godt samarbejde med politiet. Vi holder også hinanden informeret om, hvad der sker i boligområdet – og hvis der er noget i døgnrapporten, vi skal være opmærksomme på.”

Og her er hendes lokale kendskab kommet hende til gode, når hun bygger broer. Hun kender Holbæk Kommune særdeles godt – og har et bredt netværk.

”Det er vigtigt, at vi kan tale sammen om, hvad der sker i Holbæk. Den overordnede snak på tværs af boligselskaber, kommune og politi er vigtig for hele byen og for den generelle tryghed.”

”Det betyder også, at vi kan få italesat, hvad der ikke virker, så vi kan være sammen om at ændre på det. Og fordi Holbæk ikke er større, kan vi for eksempel sidde alle boligorganisationerne til møder – som er indkaldt af politiet – hvor vi snakker helt overordnet om, hvad der rør sig i Holbæk. På den måde skaber vi et fællesskab, hvor vi tager et fælles ansvar for at løfte byen.”

Anne Grehte

1 / 1Knudskovparken byder på en anderledes slags arkitektur. Og den ligger i et naturskønt område i Holbæk. Foto: Andreas Holm Hansen

Skal huske sektorens DNA

En anden ting, der også er på radaren for Anne-Grethe, er snakken om tomme boliger og andre boligtyper end de gængse.

I Holbæk er de ikke ramt af stor tomgang, men det er vigtigt hele tiden at holde fast i det almene DNA, som er ”at tage et ansvar socialt og ikke bare at administrere boliger.”

”Af frygt for at nogle vil rynke på næsen, tror jeg, at vi skal passe på med at sammenligne os med de private og tænke, at vi skal matche dem og have store, dyre og fancy lejligheder som de private. For det kan være sværere at omfavne det segment, der vil bo lidt mere luksuriøst. Det kan man selvfølgelig blande ind mellem de almene boliger, men det er vigtigt at huske, at vores DNA er dem, der ikke altid selv kan skaffe bolig på anden vis. Dem skal vi rumme. Også med alle de udfordringer, der følger med.”

I Holbæk Boligselskab arbejder de med nogle af de værdier i deres strategiprogram. En af styrkerne ved det almene er nemlig et stærkt beboerdemokrati og medbestemmelse.

”Vi har arbejdet helt konkret med sproget i vores strategiprogram. For vi skaber hjem. Så vi går fra at kalde det lejere og lejemål til faktisk at kalde det hjem og beboere. Så det ikke bare bliver bygninger, men mennesker og hjem,” uddyber Anne-Grethe.

Om skribenten

Jbn Niklas Asp 00579
Niklas Asp Nielsen

Niklas Asp Nielsen er uddannet journalist. Han sidder som indholdsredaktør på Fagbladet Boligen og arbejder med at få Fagbladet Boligens artikler synlige på BL's Sociale Medier.

Seneste Artikel

Ny kortlægning: Så stor er forskellen på affaldsgebyrer i kommunerne

Niklas Asp Nielsen er uddannet journalist. Han sidder som indholdsredaktør på Fagbladet Boligen og arbejder med at få Fagbladet Boligens artikler synlige på BL's Sociale Medier.

Seneste Artikel

Ny kortlægning: Så stor er forskellen på affaldsgebyrer i kommunerne

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2961 )

0

Læseliste