04. SEP. 2023 KL. 13:03
Ny almen boligorganisation på Christiania
04. SEP. 2023 KL. 13:03
Christiania har indgået samarbejdsaftale med KAB om stiftelse af Christianias egen boligorganisation.
Det blev i sidste uge meldt ud, at Fonden Fristaden Christiania har indgået samarbejdsaftale med KAB. Christiania vil stifte sin egen boligorganisation, som skal etablere de første almene boliger på Christiania.
Aftalen blev offentliggjort efter en weekend, som på Christiania mest handlede om det skuddrab og drabsforsøg, som fandt sted i Pusher Street lørdag.
Det er præcist et år siden, at beboerne indgik en aftale med staten om, at der skal bygges 15.000 kvadratmeter almene boliger på fristaden frem mod 2031. Og øge antallet af beboere med 300. Nu kan udviklingen komme videre omkring etableringen af de almene boliger.
Meldingen om at stifte en egen boligorganisation kom i sidste uge kort før deadline.
Inden onsdag den 30. august skulle Christianias arbejdsgruppe for boligorganisation og lokalplan have indgået en aftale med en almen boligorganisation om køb af grund og byggeret. Det lykkedes.
"Der er desværre andre ting, der fylder på Christiania lige i øjeblikket, men aftalen her er vigtig. Og kulminationen på et langt forår, hvor vi har haft snakke med forskellige eksperter fra de almene boliger. Vi har input til veje, vi kunne gå. Anbefalingen har været, at vi selv stifter en boligorganisation, fordi det kan bevare nogle af de styrker, vi har på Christiania. Både fysisk, kulturelt og beboerdemokratisk," siger talsperson for Christiania, Mette Prag, til Fagbladet Boligen.
3 fakta om Christiania og de almene boliger
Christiania stifter egen boligorganisation. Det har Christianias Fællesmøde besluttet. Selskabet skal stå for opførelsen af de almene boliger på Christiania.
Christiania skal nu finde finansering til projektudviklingen og ønsker at bygge almene bofællesskaber fro både unge og ældre og der skal søges nye veje indenfor bæredygtigt byggeri.
Samtidig med Christianias egen boligorganisation indgår Christiania Fonden en samarbejdsaftale med administrationsselskabet KAB om rådgivning.
Ny boligorganisation med KAB som partner
Christiania har været i kontakt med AKB København, fsb og 3B. Det er de boligorganisationer, som har peget på, at den bedst løsning er, at Christiania stifter sin egen boligorganisation.
Aftalen er nu, Christiania Fonden selv skaber en ny boligorganisation i samarbejde med et administrationsselskab for at få den rette rådgivning om byggeri og drift af almene boliger. Her skal der nu samarbejdes med KAB om administrationen af Christianias boligorganisation.
KAB's opgave er at rådgive og sikre, at boligorganisationen lever op til almenboliglovgivningen.
I KAB er kundedirektør Sanne Kjær glad for, at KAB får muligheden for at hjælpe Christiania med at skabe en ny boligorganisation. Hun peger på, at KAB har gode erfaringer med at bistå nye boligselskaber med at skabe en ny organisation og peger fx på Brumleby og senest det Frederiksbergske Boligselskab.
"Det er beboerdemokratiet, der træffer beslutninger i et alment boligselskab, og der er en enkel beslutningsstruktur, der er meget demokratisk. Christiania har desuden brug for hjælp og de rette kompetencer indenfor almenboliglovgivningen, når de skal i gang med det videre arbejde. I KAB syntes vi, det er en spændende opgave, og vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at hjælpe christianitterne videre," siger Sanne Kjær, kundedirektør i KAB.
I aftalen med staten forpligter Christiania sig til at lave en aftale med en "etableret almen boligorganisation", så arbejdsgruppen håber, at den netop vedtagne boligorganisation vil blive godkendt af staten, som værende inden for rammerne af aftalen, lyder det fra Mette Prag.
Ældreminister hilser aftalen velkommen
Hos den ansvarlige minister, ældreminister Mette Kierkgaard (M), er der tilfredshed med aftalen.
"Jeg synes, at aftalen ser spændende og lovende ud, og jeg ser frem til at følge arbejdet med at etablere almene boliger på Christiania. Det her er endnu et vigtigt skridt mod et Christiania, som i højere grad åbner sig op mod det omkringliggende samfund," siger Mette Kierkgaard (M) i en pressemeddelelse.
Næste skridt handler om, hvor der skal bygges på Christiania.
"Vi har nu fire måneder til at få ting på plads omkring, hvor der skal bygges, om man kan bygge kultur og erhverv og afklare en række andre ting. Vi har jo den tanke, at vi skal trække på de erfaringer, vi har på Christiania, og ser derfor også på almene bofællesskaber. Vi skal overholde lovgivningen, men også fastholde de erfaringer og realisere de drømme vi har. Vi er fortrøstningsfulde," siger Mette Prag.
Fonden og KAB skal nu igangsætte arbejdet med etableringen af den nye boligorganisation. Herefter skal Københavns Kommune behandle Fondens anmodning, og det øvrige forberedende arbejde om opførelse af almene følger derefter.
DÉT INDEHOLDER CHRISTIANIA-AFTALEN
- Aftalen med staten betyder, at der skal bygges 15.000 kvadratmeter nye almene boliger på Christiania inden 2031.
-
Det svarer til cirka 300 nye beboere i forhold til de nuværende 850 beboere.
-
Kommunen skal udarbejde en ny lokalplan til dette.
-
Der skal inden for et år indgås en aftale med en etableret almen boligorganisation om køb af grund og byggeret.
-
Boligerne udlejes efter de gældende regler for almene boliger, herunder med kommunal anvisningsret.
-
Til gengæld kan Christiania købe en del af Christianshavns Vold og de boliger, som de lejer af staten, til en pris af 67 millioner kroner.
Kilde: Indenrigs- og Boligministeriet, pol.dk og dr.dk