12. OKT. 2023 KL. 11:00

Brobygning er vejen til god genhusning

Helle 2

Genhusede beboere får den bedste start i deres nye boligområde, hvis de kan få støtte til stort og småt igennem hele processen. Sådan lyder erfaringerne fra en bydelsguide i Aarhus.

”Min overordnede opgave er at sikre, at folk falder hurtigt og godt til i det nye boligområde.”

Sådan beskriver Helle Dybdal Jensen sit arbejde. Hun er såkaldt ”bydelsguide” og ansat i Det Boligsociale Fællessekretariat i Aarhus. Hendes job er at støtte og hjælpe beboere fra boligområderne Bispehaven, Gellerup og Toveshøj på vej til en god start på livet i et nyt boligområde.

Som vi beskrev i sidste uge har en ny rapport fra Center for Boligsocial Udvikling set nærmere på, hvordan man bedst lykkes med at genhuse beboere i de boligområder landet over, der er blevet pålagt at ændre på beboersammensætningen.

Det er områder, der er på Social-, Bolig- og Ældreministeriets liste over såkaldte omdannelsesområder, og det betyder, at andelen af almene familieboliger skal reduceres. Dermed skal en lang række beboere flytte ud af det område, der hidtil har været deres hjem.

Helt overordnet peger rapporten fra Center for Boligsocial Udvikling på, at brobygning er uhyre vigtigt.

I rapporten har forfatterne blandt andet kigget på Helle Dybdal Jensens erfaringer. Hendes brobygningsfunktion er et samarbejde mellem Aarhus Kommune og BL’s 5. kreds, som dækker Aarhus.

”Jeg understøtter, at beboerne får en idé om, hvor de kan flytte hen og dermed også lidt kontrol over situationen. Og jeg hjælper beboerne med at få et socialt netværk, der hvor de flytter hen,” fortæller Helle Dybdal Jensen.

Artiklen fortsætter under citatet.

”Helle har simpelthen været uovertruffen. Hun har kørt mig rundt til de forskellige steder og kigget på lejligheder. Og hun kom også herud og hjalp mig med at lave fejl- og mangellisten, da jeg flyttede ind. Helles støtte har betydet rigtigt meget for mig."

Beboer, der ønsker at være anonym

Helle Dybdal Jensen møder ofte beboerne, længe inden de skal flytte, og her handler det meget om at imødegå noget af den stress, som flytningen afføder.

”Der er mange, som ikke rigtigt kender til andre områder at bo. Folk, som har boet i boligområdet i en del år, og som måske aldrig har boet andre steder. Der kan også være mennesker, som har svært ved at rumme, at der ikke er en bolig til dem lige nu og her, fordi de gerne vil have det overstået, fordi de i virkeligheden er stressede.”

Er med hele vejen

En af de ting, Helle Dybdal Jensen gør for at afhjælpe stress hos beboerne tidligt i processen, er at vise dem mulighederne i andre boligområder, de kan flytte til.

”Jeg har lavet rigtigt mange skræddersyede ture til beboere. Alt efter hvad deres individuelle boligbehov er. Så har jeg kørt dem rundt og kigget på boligområder, hvor de har stået ude i området og mærket efter, om det er et sted, de kunne tænke sig at bo,” forklarer Helle Dybdal Jensen.

For mange beboere er de dog ikke i mål, når flytningen er faldet på plads. Derfor stopper støtten stopper heller ikke der, fortæller bydelsguiden.

”For langt de fleste af de beboere, som jeg er i kontakt med, er det rigtigt vigtigt også at sikre en god start det nye sted. Både med henblik på at være tidligt klædt på til, hvad det er for et område, man flytter til, men også i forhold til at være brobygget til de tilbud, som man har brug for.”

Også her er det individuelt, hvad den enkelte beboer har behov for støtte til, fortæller Helle Dybdal Jensen.

”Det kan være alt fra en hånd til at lave fejl- og mangelliste eller flytte internet til hjælp med at få skabt kontakt til naboen. I det omfang, hvor folk selv ønsker det, stopper vi først kontakten, når beboerne har mindst ét lokalt bekendtskab, som de kan opsøge, hvis de står med nogle problemer. Det kan for eksempel være varmemesteren eller en boligsocial medarbejder.”

Støtte betyder alt

En af dem, som Helle Dybdal Jensen har hjulpet på vej til en god start et nyt sted, er en beboer, der måtte flytte fra Bispehaven.

”Helle har simpelthen været uovertruffen. Hun har kørt mig rundt til de forskellige steder og kigget på lejligheder. Og hun kom også herud og hjalp mig med at lave fejl- og mangellisten, da jeg flyttede ind. Det havde hun jo sådan set ikke behøvet. Jeg havde boet i Bispehaven i 35 år. Jeg synes, det har været svært. Helles støtte har betydet rigtigt meget for mig,” siger beboeren, der ønsker at være anonym.

Med sine erfaringer som bydelsguide i forbindelse med genhusninger er Helle Dybdal Jensen ikke i tvivl om, at den brobyggende indsats, der sikrer beboerne en god start, er vejen frem. For ellers taber man nogle undervejs, siger hun.

”Hvis beboerne selv skal ud at opsøge og finde frem til de her tilbud, så risikerer vi, at de kommer ud med en lavere livskvalitet. At folk bliver isoleret og ensomme. Fordi det er en stressende opgave at skulle finde vej i et nyt område, hvor man ikke har sit gamle netværk med sig.”

Læs senere artikler

Ny genhusningsrapport: Vigtigt at hjælpe beboerne til en ny hverdag

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Genhusning: ”Det må aldrig kun handle om økonomi”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Genhusning: Det handler om beboernes tryghed

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Christian Møller Rasmussen BL
Christian Møller Rasmussen

Christian Møller Rasmussen er presse- og kommunikationskonsulent i BL. Christian skriver om boligpolitik og har fokus på, at medierne bliver opmærksomme på de artikler, der bringes på Fagbladet Boligen.

Seneste Artikel

Almene beboere ønsker mere teknologi i fremtidens sundhedsvæsen

Christian Møller Rasmussen er presse- og kommunikationskonsulent i BL. Christian skriver om boligpolitik og har fokus på, at medierne bliver opmærksomme på de artikler, der bringes på Fagbladet Boligen.

Seneste Artikel

Almene beboere ønsker mere teknologi i fremtidens sundhedsvæsen

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2995 )

0

Læseliste