09. OKT. 2023 KL. 15:27

Borgmester roser samarbejde: Tryghed blandt beboerne i Ellemarken er steget

Ellemarken

Borgmester i Køge, Marie Stærke, var med til at åbne Pavillonen i Ellemarken, som har fungeret som base for beboerne, når de skulle have rådgivning og vejledning fra de kommunale og boligsociale medarbejdere. Foto: DAB

Ellemarken er blevet et bedre sted at bo. Beboerne jubler over de positive forandringer i boligområdet, viser en ny tryghedsmåling i boligområdet.

Vi bor i et trygt og velfungerende boligområde. Det er, hvad beboerne i Ellemarken i dag siger om deres boligområde.

For blot få år siden havde området udfordringer med utryghed og kriminalitet blandt unge. Men en dugfrisk tryghedsundersøgelse fortæller nu en helt anden historie.

Her svarer 70 procent af beboerne nemlig, at de føler sig grundlæggende trygge i området, hvilket er en markant forbedring fra 55 procent i 2021.

En af årsagerne til den positive udvikling finder man i projektet ”Fælles Fremtid”, som i 2021 blev søsat på baggrund af en dialog mellem en række aktører i kommunen.

Grundtanken med projektet var, at beboerne i Ellemarken skulle være aktivt involveret og deltage i forskellige aktiviteter og tilbud for at styrke deres kompetencer, netværk og selvværd.

Beboerne i Ellemarken har for eksempel haft adgang til en pavillon i hjertet af Ellemarken, hvor de kan møde medarbejdere fra den boligsociale helhedsplan, Jobcenter, SSP, Familiecenter Køge, Ungecentrum og Center for Dansk og integration.

Det har været en måde at hjælpe dem med at finde fritidsjob, praktik- og lærepladser, jobsøgning og CV-skrivning, uddannelsesvejledning, økonomisk rådgivning, familierådgivning og rådgivning om misbrugsbehandling.

Det glæder Marie Stærke (S), borgmester i Køge, at Projekt Fælles Fremtid er lykkedes med at vende utryghed til tryghed i boligområdet. Overfor Fagbladet Boligen roser hun det gode samarbejde:

”Jeg glæder mig over den positive udvikling, Ellemarken har gennemgået. Projektet har kunnet lade sig gøre i samarbejde med mange dygtige og dedikerede mennesker. Helt konkret bygger indsatsen på et tæt samarbejde med Køge Almene Boligselskab (KAB), Midt- og Vestsjællands Politi og Helhedsplanen. Vi har sammen været til stede i en pavillon i Ellemarken, hvor vi er kommet tæt på beboerne, og det er skønt nu at se, at indsatserne har båret frugt i forhold til tryghed og tilfredshed hos beboerne,” siger borgmesteren.

Udover tryghed fremhæver de adspurgte beboere i Ellemarken også de billige og gode boliger, den velholdte og velfungerende boligafdeling og det gode naboskab som grunde til at bo i Ellemarken.

”Det er ikke mange år siden, vi hørte fra beboerne om utryghed og oplevelsen af at bo i et udsat område. Det ville et enigt byråd ændre på og bevilgede derfor penge til Projekt Fælles Fremtid. Ellemarken er et dejligt sted med mange muligheder. Det er tæt på både by og natur, og området er velholdt. Med Projekt Fælles Fremtid er beboerne blevet tilbudt konkret og meget tilgængelig hjælp og rammer for nye fællesskaber,” fortsætter Marie Stærke.

Artiklen fortsætter under citatet

OM TRYGHEDS-UNDERSØGELSEN

Byrådet godkendte i august 2020 en handleplan over to år til forebyggelse af utryghed og kriminalitet i Ellemarken - Projekt Fælles Fremtid.

Som retningslinje for projektets indsatser blev der i 2021 gennemført en tryghedsundersøgelse blandt beboerne i Ellemarken. Ved Projekt Fælles Fremtids afslutning i juni 2023 er tryghedsundersøgelsen gentaget.

I alt 468 beboere har svaret på et elektronisk spørgeskema, og der er gennemført 22 opfølgende dybdegående interview med beboere i Ellemarken. Undersøgelsen er gennemført i maj/juni 2023.

Begge tryghedsundersøgelser er gennemført af et eksternt analysebureau.

Kilde: Køge Kommune

 

"Jeg er megastolt af at opleve, hvor meget mange af mine venner har rykket sig. Nu mødes vi i ’Pitten’, til fodbold eller udflugter og har det sjovt, og det har en positiv virkning på os alle."

Lawe Mamundi

21-årig beboer i Ellemarken, Køge

Læs senere artikler

Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Succesfuld ungeindsats i Esbjerg: ”Det har gjort en verden til forskel”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

De unge klarer sig bedre

Tryghedsundersøgelsen er lavet i forbindelse med afslutningen af Projekt Fælles Fremtid, som har kørt fra 2021 til 2023 og haft som mål at forebygge utryghed og kriminalitet i Ellemarken.

Og tallene taler for sig selv:

Ellemarken i Køge er på to år blevet et mere trygt og bedre boligområde at bo i. 72 procent af beboerne er i dag tilfredse med at bo i bydelen – mod 63 procent i 2021.

Det er især de yngre mellem 18 og 29 år, som ifølge undersøgelsen er gladere for at bo i Ellemarken. Her er andelen af tilfredse beboere steget fra 49 til 64 procent.

En af de unge beboere, som bor i Ellemarken og har været med i Projekt Fælles Fremtid, er Lawe Mamundi på 21 år:

”Projekt Fælles Fremtid har givet os et fællesskab og et ejerskab til vores område, som mange af os ikke havde før. Det har skabt mere ro og tryghed i Ellemarken, at mange af områdets unge via projektet har fået øjnene op for, at de kan vælge en anden og klogere levevej end den kriminelle. Så projektet har haft en kæmpe indflydelse på området,” siger Lawe Mamundi på 21 år.

Han fortæller til Fagbladet Boligen, at Ellemarken igennem mange år har haft ry for, at det var farligt at gå i området. Men sådan er det ikke længere:

”Projektet har været med til at give os indhold i livet, så vi ikke hænger ud og ser farlige ud. Jeg er megastolt af at opleve, hvor meget mange af mine venner har rykket sig. Nu mødes de i ’Pitten’, til fodbold eller udflugter og har det sjovt, og det har en positiv virkning på os alle,” siger han.

Nu skal resultaterne fra Fælles Fremtid præsenteres for Erhvervs- og Arbejdsmarkedsudvalget, Børneudvalget og Skoleudvalget i Køge Kommune.

De skal beslutte, om der skal nedsættes en arbejdsgruppe, som skal se på, hvordan de gode erfaringer fra projektet kan videreføres og udbredes til andre områder.

 

HVAD ER EN BOLIGSOCIAL INDSATS?

En boligsocial indsats er en områdebaseret social indsats, der målrettet adresserer de udfordringer, der gør sig gældende i udsatte almene boligområder.

Offentlige og civile kræfter i boligområdet og det omkringliggende lokalsamfund bliver mobiliseret ud fra en helhedsorienteret tilgang og involverer et bredt udsnit af aktører fra bl.a. boligorganisation, kommune, politi og frivilligorganisationer.

Landsbyggefonden finansierer hovedparten af de boligsociale indsatser i Danmark.

Læs mere om boligsociale helhedsplaner på Landsbyggefondens hjemmeside.

Læs om Faglige Fællesskaber her

Om skribenten

Anja Andersen 02823
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2995 )

0

Læseliste