13. NOV. 2023 KL. 14:15

Samarbejde sikrer familier en god start på skolelivet

Image1

Beboerkonsulent Bente Kjær er i gang med at pakke en række af de kasser, som skal ud til 12 familier. Foto: Aktive Boligområder

Svendborg Kommune og den boligsociale helhedsplan samarbejder om at give 12 familier den bedste start på skolelivet.

Skole-hjem-samtaler, Aula og børnefødselsdage.

Det er blot et udpluk af de begivenheder, der hører med, når man som forældre sender sit barn afsted til første skoledag.

Og en god start på skolelivet er vigtig for både forældre og børn.

I Aktive Boligområder i Svendborg, den boligsociale helhedsplan, har de derfor - i samarbejde med kommunen - skudt gang i et førskoleprogram. Skoleklar med Alfa & Omega er programmet døbt.

Forløbet strækker sig over 20 uger, hvor 12 familier, både børn og forældre, bliver klædt på til en ny hverdag med SFO, forældresamarbejde, og hvad der ellers hører med til at starte i skole.

Projektet er en videreudvikling af et tidligere projekt -  HippHopp - fra den boligsociale helhedsplan 2018-2021.  

”Det særlige ved det nye førskoleprogram er, at det er første gang, at Svendborg Kommune har finansiering med. Og det er et projekt, som vi også håber kan blive forankret i kommunen, som flere af vores andre indsatser er blevet,” siger Teresa Askham, boligsocial projektchef i Aktive Boligmråder.

Alfa og Omega dækker flere afdelinger i de udsatte boligområder i Svendborg – heri er der tre daginstitutioner.

Det er daginstitutionerne, som visiterer ind til programmet via deres faglighed og kendskab til børn og familier.

”Da vi præsenterede projektet for daginstitutionerne, ville de gerne finansiere pædagogtimerne. Det betyder, at Svendborg Kommune stiller med personale over de 20 uger,” siger Teresa Askham, som glæder sig over, at kommunen har valgt at gå med i projektet.

Gør en forskel

Alfa og Omega blev skudt i gang i november. Her modtager hver familie en kasse, som er blevet omhyggeligt pakket af de boligsociale medarbejdere i Svendborg.

Bag lågen gemmer sig en stribe af materialer, der skal bruges i forløbet; det er alt fra bøger, saks, farver, lim, målebånd og meget mere. 

Derudover får familien hver uge besøg af en pædagog, som fremlægger ugens opgaver og taler med forældrene.

Og projektet giver i høj grad mening for kommunen at indgå i, forklarer Jonas Wittendorff, der er direktør for Børn, Unge, Kultur og Fritid i Svendborg Kommune.

”Vi har i projektets forgænger - HippHopp - set, hvor vigtigt det var, og hvor stor en forskel forløbet gjorde. Derfor har dagtilbudsområdet valgt at investere i samarbejdet med den boligsociale helhedsplan om at videreføre indsatsen,” siger Jonas Wittendorff. 

”Alfa og Omega tager fat i den vigtige opgave at klæde børn og deres forældre godt på til at kunne gå fra dagtilbudsrammen til den nye skoleramme,” uddyber han.

Sådan er finansieringen i projektet

Det er det det boligsociale team i Gadehavegård - Lene Krogh Odsgard, Maria Hertz Kristensen og Stine Uhrenfeldt - som har videreudviklet konceptet Skoleklar med Alfa & Omega. 

Projektet har derefter bredt sig til andre områder, som for eksempel i Svendborg, hvor de har sat deres eget præg på projektet. 

Den boligsociale helhedsplan, Aktive Boligområder, finansierer de 12 kasser, som familierne får – og stiller med personale i projektet.


Som noget nyt er Svendborg Kommune gået med i projektet, hvor de finansierer fire pædagogtimer hver uge i de 20 uger, som Alfa og Omega strækker sig over.

Kasser (1)

De 12 famillier får en kasse hver, der indeholder alt fra sakse til limstifer, som de skal bruge under forløbet. Foto: Aktive Boligområder

"Samarbejdet med det boligsociale er noget af det, vi kan lære af som kommune, fordi det virker som et eksperimentarium, der kan inspirere os til nye løsninger."

Jonas Wittendorff

Direktør for Børn, Unge, Kultur og Fritid i Svendborg Kommune

Har udvidet projektet

I Svendborg Kommune er projektet en måde at tænke i nye og anderledes samarbejder.

”Når vi kigger på vores udfordringer, er kerneopgaveforståelsen vokset i bredden. Derfor har vi brug for at samarbejde med andre for at løse opgaverne hele vejen rundt. Samarbejdet med det boligsociale er noget af det, vi kan lære af som kommune, fordi det virker som et eksperimentarium, der kan inspirere os til nye løsninger. På den måde profiterer alle af samarbejdet - ikke mindst de børn og familier, der samarbejdes om,” siger Jonas Wittendorff.

Og ifølge Fie Lademann, dagtilbudsleder i Svendborg Kommune, er det et vigtigt tidspunkt i børnenes – og forældrenes – liv, når skolelivet starter. 

”Vi kan se, at starten er så vigtig for børnenes tilknytning til grundskolen, men også forældrenes samarbejde med skolen. Vi ved, at nogle af problemerne kan opstå, hvis man ikke har samme udgangspunkt,” uddyber Fie Lademann.

”Vi arbejder i Svendborg med det at være pilot. Forældrene er pilot i børnenes liv. Når de er piloter, er det vigtigt, at man som forældre ved, hvad skolen også stiller af krav og omvendt. For eksempel at møde op til forældremøder, Aula, skolehjemsamtale og en andre række vigtige begivenheder.”

Projektet er i år blevet udvidet til to familier, som ikke bor i den boligsociale helhedsplan. Her er det kommunen, der finansierer både pædagogtimerne og udstyret til familierne.

Modtager diplom

Forløbet afsluttes i Rådhussalen, hvor borgmesteren overrækker forældrene et diplom for deres deltagelse i førskoleforløbet.

”Det betyder en hel del for forældrene, at borgmesteren anerkender deres indsats,” uddyber Teresa Askham.

Netop det gode samarbejde med kommunen er noget af det, som Teresa Askham fremhæver.

”Vi er privilegerede i den boligsociale tilgang her, for vi har et rigtig godt samarbejde med kommunen. Vi laver viden og forskningsbaserede tiltag, og det samler kommunen op på. ”

Hvad er en boligsocial indsats?

En boligsocial indsats er en områdebaseret social indsats, der målrettet adresserer de udfordringer, der gør sig gældende i udsatte almene boligområder.

Offentlige og civile kræfter i boligområdet og det omkringliggende lokalsamfund bliver mobiliseret ud fra en helhedsorienteret tilgang og involverer et bredt udsnit af aktører fra bl.a. boligorganisation, kommune, politi og frivilligorganisationer.

Landsbyggefonden finansierer hovedparten af de boligsociale indsatser i Danmark.

Læs mere om boligsociale helhedsplaner på Landsbyggefondens hjemmeside.

Læs om Faglige Fællesskaber her

Læs senere artikler

Stærk fremskudt social indsats flytter boligområder i Viborg

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Niklas Asp Nielsen BL
Niklas Asp Nielsen

Niklas Asp Nielsen er uddannet journalist. Han sidder som indholdsredaktør på Fagbladet Boligen og arbejder med at få Fagbladet Boligens artikler synlige på BL's Sociale Medier.

Seneste Artikel

BL-direktør: Kommende boligaftale bør tænkes sammen med sundhedsreform

Niklas Asp Nielsen er uddannet journalist. Han sidder som indholdsredaktør på Fagbladet Boligen og arbejder med at få Fagbladet Boligens artikler synlige på BL's Sociale Medier.

Seneste Artikel

BL-direktør: Kommende boligaftale bør tænkes sammen med sundhedsreform

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2879 )

0

Læseliste