28. NOV. 2023 KL. 10:00

Målrettet indsats sparer boligorganisation en million på el

Claus 2

Foto: AAB Silkeborg

Hos AAB Silkeborg har de over en årrække arbejdet målrettet med en række energisparende tiltag. Og det har givet pote.

Mange bække små gør en stor år.

Netop det ordsprog gør sig gældende i boligorganisationen AAB i Silkeborg, når det kommer til at opnå store besparelser.

Her har de, blandt flere ting, arbejdet målrettet med at nedbringe elforbruget – og det i den grad har givet pote, når de i AAB Silkeborg kigger tallene igennem.

Sammenligner man det årlige elforbrug i 2011 med forbruget i 2022, har boligselskabet opnået en besparelse i omegnen af en million kroner. I kilowatt-timer løber det op i tæt på 500.000 kWh for året 2022 sammenlignet med året 2011.

Over hele perioden løber det op i - og hold nu fast - 2.500.000 kWh.

En vigtig dagsorden

Tallene har tidligere været beskrevet i Midtjyllands Avisen. Til Fagbladet Boligen forklarer Claus Hansen, der er driftschef hos AAB Silkeborg, at besparelsen er en sum af mange mindre og effektive tiltag.

Boligorganisationen har blandt andet skiftet til LED-belysning, de bruger mere energieffektive ventilationsanlæg, og cirkulationspumperne er blevet skiftet.

”Vi er startet med en del af de lavthængende frugter, for eksempel det med at skifte til LED-pærer. Men vi har også arbejdet mere målrettet med at skifte ting, der stadig virkede, fordi det simpelthen har betalt sig tilbage så hurtigt, at det gav mening,” uddyber Claus Hansen. 

For eksempel med pumper i varmecentraler, som bruger en tredjedel mindre strøm end de tidligere. Og for Claus Hansen – og AAB Silkeborg – er det et godt eksempel på, hvordan effektiv drift og grønnere tiltag går hånd i hånd.

”Den almene sektor fylder meget i Danmark. Derfor er det simpelthen så vigtigt, at vi gør meget inden for de rammer, vi kan,” lyder det fra driftschefen, som også ser mange kolleger i sektoren, der arbejder hårdt og målrettet med den dagsorden.

På vandforbruget er der også sket en nedgang på godt 15-20 procent, efter beboerne fik individuelle vandmålere og nu kan følge nøje med i deres eget forbrug, tilføjer Claus Hansen.

Kom med til ERFA-møder om effektiv drift

På de kommende ERFA-møder tager BL og DriftsNet denne gang fat på de mange udfordringer, som driften af en moderne boligorganisation står overfor.

Det inkluderer blandt andet effektiv drift. Arrangementerne kommer forbi: 

København: BL, 30. november, kl. 12-15

Aarhus: Aarhus Radisson, 4. december, kl. 12-15

Aalborg: Aalborg Kultur og Kongrescenter, 6. december, kl. 9-12

Middelfart: Comwell Middelbart, 12. december, kl. 9-12

Tilmeld dig via linket her. 

Læs senere artikler

Fælles drift mellem beboere giver tæt naboskab

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Ny facade giver driften stor besparelse

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Sætter data i system

En af de ting, som AAB Silkeborg og Claus Hansen arbejder med, er at basere boligorganisationens beslutninger på data.

”Siden 2009 har jeg haft regneark, hvor jeg har kørt vores energiforbrug i. Det betyder, at jeg over en årrække kan se, om der er en fremgang at spore. Men det er vigtigt at sige, at sådan et program ikke er klogere, end den data, der kommer derind.”

Dels bruger Claus Hansen og AAB Silkeborg et energistyringsprogram, og dels plotter driftschefen data ind i et regneark i Excel. 

”Man skal vide, at det koster lidt tid at arbejde med. Jeg trykker selv data ind i excel-ark. Derudover sørger jeg for, at alle vores afdelingsbestyrelser får oversigten til deres afdeling, hvor jeg laver små kommentarer til dem og skriver, at de altid kan ringe, hvis de har spørgsmål.”

Har du et godt råd, som I selv praktiserer i AAB?  

”En af de vigtigste pointer er at følge forbruget, når man sætter noget i gang – og følge det over mange år, så man kan se, om det batter. Det er også en måde at vise overfor beboerne, at det faktisk betyder noget, når vi laver de her tiltag.”

Om skribenten

Niklas Asp Nielsen BL
Niklas Asp Nielsen

Niklas Asp Nielsen er uddannet journalist. Han sidder som indholdsredaktør på Fagbladet Boligen og arbejder med at få Fagbladet Boligens artikler synlige på BL's Sociale Medier.

Seneste Artikel

En almen grundlovsbevægelse er født

Niklas Asp Nielsen er uddannet journalist. Han sidder som indholdsredaktør på Fagbladet Boligen og arbejder med at få Fagbladet Boligens artikler synlige på BL's Sociale Medier.

Seneste Artikel

En almen grundlovsbevægelse er født

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste