08. NOV. 2023 KL. 07:39

70-årige Radwan bygger alt – i grillspyd

Radwan

Radwan elsker at bygge i grillspyd. Foto: Andreas Holm

Radwan Zouki låner Ladegårdsparkens værksted, hvor han bygger modelbygninger i grillspyd. Nu vil han bygge Christiansborg og udstille i Folketinget for at vise, at ikke alle flygtninge laver ballade.

Eiffeltårnet, Øresundsbroen og et japansk kejserpalads. Alt det og meget mere gemmer sig et lille værksted i Ladegårdsparken i Holbæk.

Her bor nemlig en beboer med et helt unikt talent indenfor modelbyggeri. 70-årige Radwan Zouki fra Syrien er den eneste i verden, der kan bygge verdens vidundere - i grillspyd.

”Jeg kan skabe alt med grillspyd. Lige for tiden drømmer jeg om at bygge Christiansborg og udstille det i Folketinget, så politikerne kan se, at ikke alle flygtninge laver ballade,” fortæller Radwan Zouki, mens han viser rundt i værkstedet.

Det lyder måske ikke af noget særligt at bygge Christiansborg eller Eiffeltårnet i grillspyd, men når man først ser hans modelbygninger, kan man ikke andet end at blive imponeret.

Og i Holbæk Boligselskab er de i den grad parat til at hjælpe beboere, der investerer i fællesskabet.

”Når en mand som Radwan kommer til Danmark i en sen alder, kan det ske, at man helst ville sidde derhjemme og ikke kommer ud i lokalsamfundet. Så bliver svært at integrere sig og lære dansk. Men sådan er Radwan ikke. Han klør på og spreder glæde, og det på trods af, at han har oplevet masse hårde ting,” siger Holbæk Boligselskabs forretningsfører Anne-Grethe Slagelse.

”Vi vil altid investere i beboere som Radwan. Det handler om at give plads til, at de kan udfolde sig.”

Radwan 2

70-årige Radwan Zouki låner Ladegårdsparkens fælles værksted, hvor han udstiller de mest utrolige modelbygninger. Foto: Andreas Holm

Har fået eget værksted

Radwan Zouki er syrisk flygtning og kom til Danmark i 2015. Siden han begyndte at dyrke sin hobby i Ladegårdsparken, er grillspydsmodellerne blevet lidt af et skue blandt beboerne.

Radwan Zouki har derfor fået sit eget vinduesparti i boligafdelingen, hvor han kan udstille sine modelbygninger. Ligesom han også har lånt sit eget værksted til at udføre arbejdet.

”Min kone siger, at jeg sviner for meget. Så det er dejligt at have fået et sted af boligforeningen at arbejde i. Jeg kan tilbringe mange timer her. Nogle gange kan jeg ikke sove, fordi jeg tænker på, hvad jeg skal bygge den næste dag,” siger Radwan Zouki med et smil.

Radwans værksted er kun et af mange fælleslokaler, som Ladegårdsparkens beboere kan benytte. Foruden grillspydsværkstedet er der også et cykelværksted, en tøjbiks med genbrugstøj, et krearum til børn og voksne, en møbelbiks med genbrugsmøbler og en humørklub.

”Hvis en beboer kommer med en god ide til fælleslokalerne, vil vi gøre vores for at hjælpe, også afdelingsbestyrelser kan ansøgeom et tilskud. Radwan har været god til at gribe muligheden,” siger Anne-Grethe Slagelse.

”I driften skal man ikke sætte alverden af.  Et fælleslokale behøver ikke være stort og specielt, før beboerne vil bruge det. Det kan også være et mindre sted, hvor man kan være sig selv. Pointen er, at vi ikke behøver isolere os i vores lejligheder, når vi skal dyrke vores hobbyer,” fortsætter hun.  

Tidligere OL-deltager

At Radwan Zoukis modelbygninger en dag ville blive udstillet i en dansk almen boligforening, havde han ikke selv regnet med, da han for over 30 år siden satte de først grillspyd sammen.

Som hans søn Louay Al Zouki fortæller, var det lidt af en tilfældighed, at Radwan overhovedet begyndte at bygge modelbygninger.

”Det hele startede, da jeg af min folkeskolelærer i Syrien fik til opgave at bygge noget hjemmelavet. Jeg spurgte min far om hjælp, og så begyndte han ellers at sætte grillspyd sammen. Det stoppede han aldrig med, og nu laver han de mest utrolige ting,”siger Louay Al Zouki, der udover at være Radwan Zoukis søn også arbejder i Holbæk Boligselskab som boligsocial medarbejder.

Radwan Zouiki er i dag pensioneret, men har i sit arbejdsliv nået at skabe sig et CV, der er lige så imponerende som hans modelbygninger.

Som tidligere professionel judokæmper deltog han ved OL i Moskva i 1980 for Syrien og var desuden landstræner i 10 år. Derudover har han vundet 8 nationale judomesterskaber og deltaget i et hav af internationale konkurrencer.

Foruden at bruge sin tid i Ladegårdsparkens fællesværksted, tilbringer Radwan Zouki mange timer i den lokale judoklub, hvor han underviser og lærer fra sig af sine mange års judoerfaring.

Man skal heller ikke bruge mange minutter i Radwan Zoukis værksted, før man opdager, at mange af hans grillspydsmodeller forestiller japanske budokans – som er de helt specielle arenaer, hvor judokonkurrencer afholdes.

Faktisk er Radwan Zoukis budokans så virkelighedstro, at den japanske ambassadør i Danmark har fået foræret en af ham.

Men Radwan Zoukis grillspydsmodeller er ikke noget, man kun skal læse om. De skal ses, hvilket du kan gøre i videoen herunder.

Læs senere artikler

92-årige Poula bekæmper ensomhed med sin kassettebåndoptager

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Andreas Holm Hansen BL
Andreas Holm Hansen

Andreas er videojournalist og har fokus på at planlægge, udvikle og producere forskelligt videoindhold på tværs af BL’s platforme.

Seneste Artikel

Kredsvalg: "Vi skal være ambassadører for den almene sektor"

Andreas er videojournalist og har fokus på at planlægge, udvikle og producere forskelligt videoindhold på tværs af BL’s platforme.

Seneste Artikel

Kredsvalg: "Vi skal være ambassadører for den almene sektor"

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2901 )

0

Læseliste