17. JAN. 2023 KL. 10:00

92-årige Poula bekæmper ensomhed med sin kassettebåndoptager

Poula Artikelbillede (1)

I 73 år har Poula Hansen været gymnastikinstruktør, og hun har ikke tænkt sig at stoppe foreløbigt. Hun hjælper seniorer med at holde sig sunde og holde ensomheden væk.

Det er de færreste, der kan følge med i 92-årige Poula Hansens tempo.

Over 70 år har hun på bagen som gymnastikinstruktør, hvilket har gjort hende berømt i den lille by Niløse i Vestsjælland.

Trods sin høje alder viser Poula Hansen ingen tegn på træthed, når hun kommanderer rundt med sine deltagere til musikken fra sin gamle kassettebåndoptager.

”Jeg vil se resultater,” siger hun.

”Det er en sejr, hver gang nogen kan lidt mere, end de ellers kunne”.

Ikke nok med, at Poula Hansen holder de lokale seniorer sunde og friske til langt op i årene – hun bekæmper også ensomhed undervejs.

”Man hører altid, at vi skal gøre noget for de ensomme ældre. Men hvis de kom afsted her, ville de ikke være ensomme. Så er de en del af flokken,” som Poula Hansen formulerer det.

Ensomhed blandt ældre

Ifølge Ældre Sagen føler 100.000 danskere over 65 år sig ensomme i en sådan grad, at det påvirker deres hverdag.

Nyere forskning peger på, at lang tids ensomhed øger forekomsten af demens og kan medføre hjertekarsygdomme og depression.

Risikoen for både alvorlig sygdom og tidlig død stiger, hvis man føler sig ensom gennem længere tid.

Visse livssituationer kan gøre en særligt udsat for at opleve ensomhed:

  • Når vi forlader arbejdsmarkedet og går på pension
  • Hvis vi bliver alene, fordi vi bliver skilt eller mister en ægtefælle
  • Hvis vi får svært ved at komme rundt
Det er en sejr, hver gang nogen kan lidt mere, end de ellers kunne.

Poula Hansen

Gymnastikinstruktør

Mere end gymnastik

Hver onsdag formiddag stimler mellem 30 og 50 beboere fra lokale boligforeninger sammen for at blive undervist af Poula Hansen. Det har de gjort i mange år.

For når først man starter på Poulas Hansens hold, så stopper man ikke igen. Blandt flere af deltagerne lyder det, at de er blevet undervist af hende i over 10 år.

”Vi har et fantastisk sammenhold. Jeg har gået her i 15-16 år og kan slet ikke undvære det. Man skal bare lette bagdelen og komme afsted”, siger Edith, der er en af de mange deltagere på gymnastikholdet.

”Poula kan godt være en streng lærer, men vi har jo brug for det”, forklarer 72-årige Aase, der også er tilmeldt holdet.

”Hvis vi skal blive gamle og have det godt, må vi også selv gøre noget. Hvis Poula kan, kan vi også”.

Efter en time med sved på panden følger en time med snak og latter ved kaffebordene. Og netop kaffepausen er for Poula Hansen lige så vigtig som de fysiske strabadser i idrætshallen.

”De kommer her, fordi det er hyggeligt, og snakken går ved kaffen. De er næsten ikke til at lette fra kaffen, når først de har sat sig.”

Passer på sig selv – og alle andre

At Poula Hansen trods sine to hofteoperationer stadig kan springe rundt i gymnastiksalen, er ikke en tilfældighed, mener hun.

”Havde jeg ikke haft gymnastikken, ville jeg ikke være så frisk i dag. Så kunne jeg heller ikke bo alene uden hjælp. Hvis nu alle ældre passede bedre på sig selv, ville de ikke skulle tidligt på plejehjem,” siger Poula Hansen, der hver anden uge også er idrætsinstruktør på det lokale ældrecenter.   

Som ni-årig startede Poula Hansen til gymnastik. Det blev startskuddet til en livslang kærlighed til idrætten. En kærlighed, der kun blev forstærket af, at hun som 19-årig startede på Ollerup Gymnastikhøjskole og blev trænet af den legendariske gymnastikinstruktør Niels Bukhs.

I 1949 havde hun sine første instruktørtimer i Nyrup, og siden har hun været i 17 forskellige foreninger. Og spørger man hende, har hun også mange år endnu som instruktør, før hun lægger idrætten fra sig.

”Jeg fik min første nye hofte for 22 år siden og min anden nye hofte sidste år. Men jeg bliver ved, fordi jeg skal sende et godt signal for mine elever. Jeg kan ikke forestille mig at undvære gymnastikken.”

Hvad end man er i topform eller kun er i stand til at sidde på en stol, er man velkommen på Poula Hansens hold. Det vigtigste er blot, at man møder op, særligt, hvis den udbredte ensomhed også skal bekæmpes.

”Jeg vil opfordre alle ældre til at deltage i denne slags fællesskaber. Det er lige meget, hvad de begynder på, bare de kommer i gang. Så kommer det sociale helt automatisk,” siger Poula Hansen.

”Der er ingen undskyldning for ikke at gøre et eller andet,” siger Poula Hansen.

Poula Hansen

Bor i Dianalund og står for ældreidrætten i Niløse IF.

Har deltaget i DGI Landsstævne 13 gange.

Uddannede sig til gymnastikinstruktør i 1947 og i 2017 som senior-fitnessinstruktør.

Arrangerer fælles sommerferierejser for seniorer på sine hold.

Har du lyst til at være med? Læs mere om Niløse IF ældreidræt her og bliv måske inspireret til at starte jeres eget hold op.

Læs senere artikler

Boligformand om ny minister: ”Hun tænker mennesket ind i sin politik”

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Andreas Holm Hansen BL
Andreas Holm Hansen

Andreas er videojournalist og har fokus på at planlægge, udvikle og producere forskelligt videoindhold på tværs af BL’s platforme.

Seneste Artikel

Kredsvalg: "Vi skal være ambassadører for den almene sektor"

Andreas er videojournalist og har fokus på at planlægge, udvikle og producere forskelligt videoindhold på tværs af BL’s platforme.

Seneste Artikel

Kredsvalg: "Vi skal være ambassadører for den almene sektor"

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2898 )

0

Læseliste