28. MAR. 2023 KL. 10:01

Gode råd fra kommunen under skraldekonflikt

Skrald

Foto: Kurt Thelander / Så meget overskydende affald nåede at samle sig hos AKBs afdeling i Hørdumsgade.

En uges strejke blandt renovationsarbejdere fik i sidste uge affaldet til at hobe sig op i flere af hovedstadens almene boligafdelinger. Situationen blev dog aldrig kritisk.

Konflikten startede mandag den 20. marts, da cirka 500 renovationsarbejdere nedlagde arbejdet. 3F meddelte i går mandag, at arbejdet at genoptaget.

”Vi begyndte at mærke situationen. Men vi var ikke presset af den,” siger afdelingschef i fsb-drift, Anja Kepinska Meleschko.

Fsb er den største almene boligorganisation i København.

”Vi har prøvet det før, og så fik vi gode anbefalinger fra Københavns kommune. Dem fulgte vi,” fortsætter hun.

Medførte ekstra arbejde

Når containerne med rest- og mad-affald blev fyldt, anbefalede Kommunen blandt andet at pakke det overskydende mad- og restaffald i kraftige sække og stille dem ved siden af containerne. Så ville de blive fjernet, når renovationsarbejderne genoptog arbejdet.

”Vi sørgede for at snøre sækkene godt til, så de ikke på sigt medførte lugtgener for beboerne og tiltrak skadedyr. Pap, glas og andet ikke fordøjeligt affald har der fortsat været plads til, når det blev komprimeret og stablet. Det har medført ekstra arbejde, men ikke nået at udvikle sig til et problem,” siger Anja Kepinska Meleschko.

Adskilt fra beboerne

Hos andre boligorganisationer har man også fulgt kommunens anbefalinger.

”Det overskydende rest- og organiske affald er samlet i sække og holdt samlet på åbent areal, hvor vi kan holde øje med det, og hvor det ikke er nemt for rotter eller andre skadedyr at komme til det,” siger Morten Nyhauge, der er ejendomsleder for AKBs afdelinger i Kgs. Enghave.

I afdelingen i Hørdumsgade nåede der at samle sig godt 100 sække med mad- og restaffald, som der ikke var plads til i afdelingens containere. De blev samlet på boligorganisationens garageanlæg, som ligger i tilslutning til afdelingen.

”Her er det adskilt fra beboerne og generer således mindst muligt. Samtidig kan vi løbende holde øje med det,” siger Morten Nyhauge.

Ingen rotter

Ingen af boligorganisationerne har haft problemer med rotter eller andre skadedyr. Var de opstået svarer begge driftschefer samstemmende, at de i samarbejde med kommunen ville bekæmpe dem med de nødvendige fælder og gift.

Om konflikten

Konflikten opstod, fordi renovationsarbejdere, der er ansat hos Amager Ressourcecenter, mener, at virksomheden bryder en indgået aftale om arbejdsvilkår. Helt præcist handler det om arbejdstid efter 1. september.

Amager Ressourcecenter ejes af fem kommuner i hovedstaden; København, Frederiksberg, Hvidovre, Tårnby og Dragør.

 

Hvis affaldet ikke hentes

Det giver altid mening at sortere dit affald. Dels fordi det består af forskellige materialer, som kan bruges igen og igen. Dels fordi, du kan hjælpe med at overvinde en kritisk situation.

Du skal altid binde en god og stram knude på poserne med dit mad- og restaffald – især hvis affaldet i en periode ikke afhentes. Så er det nemlig muligt, at nogen må flytte om på det. Følg anvisningerne fra boligorganisation eller andre myndigheder om, hvor du skal gøre af det. Hvis du ingen anvisning får, så anbring det, hvor det normalt afleveres – også selvom, der ikke er plads i containeren. Det vil også hjælpe, hvis du beholder genbrugeligt affald som eksempelvis pap og papir i boligen, indtil det igen indsamles.

 

Læs senere artikler

Skab god stemning om skrald: Affaldssortering skal føles rart

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Regnar Nielsen BL
Regnar M. Nielsen

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Efter fem år virker hjemløsegaranti stadig

Regnar M. Nielsen er journalist og skriver gerne om landets almene boliger med fokus på det boligpolitiske.

Seneste Artikel

Efter fem år virker hjemløsegaranti stadig

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2877 )

0

Læseliste