16. MAJ. 2023 KL. 14:37
Nye tal: Kun få fejl i renoveringer af alment byggeri
16. MAJ. 2023 KL. 14:37
Byggeskadefonden har kun konstateret få alvorlige svigt i renoveringer i de mere end 10 år, de har efterset alment byggeri. Det viser nye tal i årsberetningen for 2022.
Det går overordnet godt med kvaliteten af det almene byggeri.
Især renoveringerne klarer sig godt, når Byggeskadefonden gennemfører 1-års og 5-års eftersyn. I gennemsnit er der kun alvorlige svigt i 1,4 procent af renoveringerne – mod 4,8 procent af nybyggerierne.
Det fremgår af Byggeskadefondens årsberetning for 2022, der netop er udkommet med friske tal på, hvordan det går med almene nybyggerier og renoveringer.
Det er godt nyt for byggebranchen og den almene sektor, som i de kommende år skal i gang med et historisk højt antal renoveringer, hvor de blandt andet skal reducere CO2-udledningen forbundet med byggeri. Ved at renovere fremfor at bygge nyt, mindsker man nemlig ressourcetrækket.
”I de kommende år vil vi se en stærkt forøget aktivitet inden for renovering af almene boligbyggerier. Det er derfor meget positivt, at den byggetekniske kvalitet af de almene renoveringer er så god og faktisk har været god i hele den periode, hvor Byggeskadefonden har efterset renoveringer,” påpeger Morten Søegaard-Larsen, der er driftsdirektør i Byggeskadefonden.
Byggeskadefonden har tal på, hvilke bygningsdele der har flest byggetekniske svigt, der fører til byggeskader. Det giver de projekterende mulighed for at lære af erfaringerne og have særligt fokus på de dele af bygningen, hvor der oftest opstår problemer.
TAL OG TENDENSER
Stigende andel af skadeanmeldelser for nybyggerier og renoveringer, der er under 10 år gamle. Procentdelen af anmeldelser, hvor nybyggerier og renoveringer er under 10 år, er i år 2022 faldet sammenlignet med 2021. Antallet er dog fortsat højt sammenlignet med de seneste 20 år.
Færre men dyrere skade. Der er en stigende tendens til, at top-10 af de dyreste skadesager udgør en større og større andel af de samlede udgifter til udbedring af skadesager. I 2022 udgør top-10 36% af den samlede reservation til skadedækning.
Den procentvise andel af nybyggerier og renoveringer med alvorlige svigt er fortsat lav. Bedst går det for renoveringerne og bygningsfornyelserne.
Flest byggeskader skyldes svigt i ydervægge
I 2022 blev der i nybyggerier anmeldt 120 byggeskader, mens der i renoveringer blev anmeldt 23 byggeskader.
I både nybyggerier og renoveringer skyldes de anmeldte byggeskader oftest byggetekniske svigt i ydervægge.
39 procent af de byggeskader, der i 2022 er anmeldt i renoveringer, skyldes byggetekniske svigt i ydervægge. I nybyggerier er det 35 procent af de anmeldte byggeskader, der skyldes byggetekniske svigt i ydervægge.
Det betyder, at de projekterende bør være særligt opmærksomme på at risikovurdere de byggetekniske løsninger, der vælges til ydervægge.
”Risikovurdering af et byggeprojekt vil altid bero på en vurdering af de konkrete byggetekniske løsninger og den sammenhæng, de indgår i. Et byggemateriale kan således være risikabelt at bruge i ét byggeri, mens det er sikkert at bruge i et andet. Om en løsning er sikker, afhænger blandt andet af bygningens beliggenhed, udformning, kompleksitet og byggetekniske kvaliteter. Her skal man trække på erfaringer med lignende byggetekniske løsninger,” påpeger teknisk chef i Byggeskadefonden Kathrine Birkemark.
I Byggeskadefondens guider til kvalitet ved nybyggeri, renovering og bygningsdrift kan boligorganisationer og projekterende blandt andet læse mere om gode byggetekniske løsninger.
Guiderne kan gratis bestilles på Byggeskadefondens hjemmeside.
Artiklen er skrevet af Byggeskadefonden og redigeret af Anja R. Andersen, journalist på Fagbladet Boligen.
Læs senere artikler
Byggeskadefonden udgiver ny guide til bedre bygningsdrift
Kan du spotte fejlene? Byggeskadefondens 10 mest sete svigt
Om skribenten
Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.
Seneste Artikel
Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.
Seneste Artikel
Usikkerhed om forsikring efter massive regnskyl: "Det kan blive rigtig dyrt"