31. MAJ. 2023 KL. 13:45

Brøndby Kommune: De unge rustes til arbejdslivet

Foto Brøndby Strand Højhuse

Brøndby Kommunes ejerskab af lommepengeindsats har styrket samarbejdet mellem skole, boligorganisationer og beskæftigelsesområdet.

Fagbladet Boligen har taget temperaturen på Brøndby Kommune.

Hvad har kommunen fået ud af, at de for tre år siden overtog det boligsociale lommepenge-projekt fra den boligsociale helhedsplan i Brøndby Strand?

En indsats, som trænede 14-17-årige i udsatte boligområder i at søge job og være en del af arbejdsfællesskabet.

Men også en indsats, som i regi af en boligsocial helhedsplan risikerer at blive lukket ned, hvis den boligsociale støtte fra Landsbyggefonden reduceres.

”Det har givet rigtig god mening for kommunen og Jobcentret, at vi er blevet de formelle ejere af lommepenge-indsatsen. Det har været med til at styrke sammenhængskraften mellem skole, boligorganisationer og beskæftigelse. Og vi har kunnet videreudvikle på helhedsplanens gode jobindsats med vores netværk og kompetencer, så vi kontinuerligt får de unge rustet til arbejdslivet,” fortæller Bjarne Bo Larsen, der er jobcenterchef i Brøndby Kommune.

Selvom om indsatsen i dag er placeret i kommunen, er der stadig et stærkt og tæt samarbejde med boligsociale helhedsplaner, der får fat i de udsatte unge, støtter op og koordinerer.

Det er stadig en central del af samarbejdet.  

Kommunen kan nå ud til alle unge

Jo flere af de helt unge i kommunen, der kommer i berøring med uddannelse og beskæftigelse fra en tidlig alder, jo større er sandsynligheden for, at de står stærkere, når de bliver voksne.

Det ligger helt i tråd med Brøndby Kommunes 2030-strategi, der har et særligt fokus på, at uddannelse og job er en vigtig forudsætning for selvforsørgelse og social mobilitet.

”Det er et stort plus for os, at vi nu når bredere ud i kommunen, så vi også kommer i kontakt med de børn og unge, som ellers ikke er i vores system,” fortæller han.

Brøndby Kommune har blandt andet suppleret lommepengeprojektet med undervisning af skolernes 8. klasser, hvor børnene får kendskab til de jobindsatser, som kommunen kan tilbyde dem.

De bliver også undervist i, hvordan de skriver en ansøgning, hvis de vil have et lommepenge- eller fritidsjob. Et undervisningsforløb, som over 200 unge siden 2018 har været igennem.

Det er dokumenteret, at lommepengejobs gør en forskel for unge. Og Landsbyggefonden og helhedsplanerne har derfor også et stærkt fokus på lommepengeindsatser og støtter disse.

Læs om Faglige Fællesskaber for fritidsjobindsatser her

Artiklen fortsætter under citatet

UNGE I BESKÆFTIGELSE

Hvad er det helt konkret, der gør forskellen, for at de unge kommer i job eller uddannelse? Hvad er det, de boligsociale helhedsplaner kan? Og hvorfor er partnerskaber så essentielle?

Det sætter vi fokus på i et nyt tema i Fagbladet Boligen.

Over de kommende uger kan du læse med, når vi præsenterer nye analyser fra BL om værdien af helhedsplanerne. Og du kan møde nogle af de unge, vi har interviewet, og for hvem de omtalte indsatser har gjort en kæmpe forskel.

Bjarne Bo Larsen Brøndby Kommune

Bjarne Bo Larsen, jobcenterchef i Brøndby Kommune

Det er det tætte samarbejde mellem boligorganisationer, skoler, erhvervsliv, foreninger og kommuner, som skaber det bedste grundlag for at få vores unge i beskæftigelse.

Bjarne Bo Larsen

Jobcenterchef i Brøndby Kommune

Mange almene lommepengejob  

Siden lommepengeprojektet startede tilbage i 2012, har 340 unge været igennem et lommepengeforløb, som typisk løber over tre måneder. 

Da en stor andel af kommunens børn og unge bor alment, er mange af lommepenge-jobbene stadig ude i de almene boligområder. For eksempel som gårdmandsassistent eller som køkkenmedhjælper i et af beboerhusene i Brøndby Strand.

”Vi er jo som kommune en kæmpe arbejdsplads, så vi har kunnet brede paletten af job ud. Det kunne være et eftermiddagsjob på genbrugsstationen eller på et af plejehjemmene. Det kan være hvor som helst, bare stedet har åbent, når det passer ind i de unges skoleskema,” fortsætter jobcenterchefen.

Samarbejde skaber resultater

Selvom lommepengeindsatsen i dag ligger i kommunalt regi, er samarbejdet mellem kommunen og den boligsociale helhedsplan stadig lige stærkt.

”Helhedsplanerne kan jo det helt særlige, at de er tæt på de unge i boligområderne. Det kan vi af gode grunde ikke være på samme måde. De kan være med til at rekruttere de unge og brobygge til os i situationer, hvor en ung har behov for hjælp til at komme på rette spor i livet,” fortæller Bjarne Bo Larsen.

Bør andre kommuner forankre jobindsatser, som ligger i de boligsociale helhedsplaner?

”Ja. I hjælper jer selv som kommune, hvis I holder liv i de jobindsatser, som allerede kører i boligområderne. I har netværket og indgangen til erhvervslivet, som kan bygges ovenpå de fremragende jobindsatser, som helhedsplanerne har skabt. Det er det tætte samarbejde mellem boligorganisationer, skoler, erhvervsliv, foreninger og kommuner, som skaber det bedste grundlag for at få vores unge i beskæftigelse. Så det er en klar anbefaling herfra.”  

Kunne I finde på at forankre andre jobindsatser i den boligsociale helhedsplan?

”Vi kunne godt overveje at tage over på den fremrykkede beskæftigelsesindsats, som kører i Brøndby Strand. I samarbejde med helhedsplanen har vi et vejledningshus i boligområdet, hvor beboerne kan komme ind at høre om mulighederne for job, få hjælp til ansøgninger osv. Jo tættere vi er på borgeren, jo større chance har vi for at kunne gøre en forskel.”

 

Hør Nina Smith rose den almene sektors arbejde med den borgernære tilstedeværelse, sociale helhedsplaner og skabelsen af bro mellem samfundets aktører fra det offentlige til civilsamfundet. 

HVAD ER EN BOLIGSOCIAL INDSATS?

En boligsocial indsats er en områdebaseret social indsats, der målrettet adresserer de udfordringer, der gør sig gældende i udsatte almene boligområder.

Offentlige og civile kræfter i boligområdet og det omkringliggende lokalsamfund bliver mobiliseret ud fra en helhedsorienteret tilgang og involverer et bredt udsnit af aktører fra bl.a. boligorganisation, kommune, politi og frivilligorganisationer.

Landsbyggefonden finansierer hovedparten af de boligsociale indsatser i Danmark.

Læs mere om boligsociale helhedsplaner på Landsbyggefondens hjemmeside.

Læs om Faglige Fællesskaber her

Læs senere artikler

TrygFonden: Landets boligorganisationer er afgørende for at hjælpe de unge på vej

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Nye tal fra BL: Fritidsjob hjælper unge i job og uddannelse

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Flere mønsterbrydere tager en velfærdsuddannelse

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Leder: Den almene boligsektor er en ufortalt succes

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Anja Andersen BL
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Kredsformand: "Vi skal sikre de rigtige boliger til de personer, der vil bo her”

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Kredsformand: "Vi skal sikre de rigtige boliger til de personer, der vil bo her”

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2887 )

0

Læseliste