08. MAJ. 2023 KL. 08:25

Boligforening vil lægge små afdelinger sammen – godt for beboerdemokrati og økonomi

Bestyrelsen (42)

Hvad med vores opsparing? Og hvad med huslejen? Det rejser mange gode spørgsmål, når beboere tager hul på snakken om at slå boligafdelinger sammen. Det har de gjort i Sønderjylland.

Det er formiddag, og inspektør Christian Duus er på vej ud til en almen boligafdeling med otte rækkehuse i en mindre by i Sønderjylland. Det er en af Tønder Andelsboligforenings små afdelinger. Køreturen tager en god halv time. I dag skal han lave afdelingsgennemgang med bestyrelsen.

”Jeg skal også snakke med dem om mulighederne for at lægge sig sammen med andre boligafdelinger. Det vil der være en masse fordele i. Jeg vil blandt andet få mere tid til at servicere afdelingerne,” siger Christian Duus, inspektør i SALUS Boligadministration.

Samlet set bruger han en halv dag på sådan et besøg, og det er en af grundene til, at Tønder Andelsboligforening har sat gang i en proces med at lægge boligafdelinger sammen. Det fortæller Lisbeth Jakobsen, direktør i SALUS, der har hovedkontor i Aabenraa og administrerer boligerne.

”Den seneste boligaftale stiller større krav om effektiviseringer i den almene sektor, og vi ser også udfordringer med rekruttering til beboerdemokratiet. Det er to gode incitamenter til sammenlægninger,” siger Lisbeth Jakobsen.

Hvad med vores opsparing?

Derfor afholdt SALUS i marts seminar om sammenlægninger for afdelingsbestyrelser i Tønder Andelsboligforening.

”Afdelingsbestyrelserne var generelt meget positive. De havde også mange gode spørgsmål. Hvad med vores husleje? Og kommer de andre så og bruger vores opsparing? Det gør de selvfølgelig ikke. Sådan nogle ting kunne de få svar på,” siger Lisbeth Jakobsen.

Tønder Andelsboligforening har 873 boliger fordelt på 27 afdelinger. De fleste består af 20 til 50 boliger. Den mindste har tre.

”Der er et grundbidrag på omkring 30.000 kroner for at drive en afdeling. Det sparer man på, hvis man slår afdelingerne sammen. Så er der mindre administrativt arbejde, og vi kan arbejde mere effektivt,” siger Lisbeth Jakobsen.

Hvis tre boligafdelinger går sammen, skal de kun have et årligt regnskab i stedet for tre. Det samme gælder budget, afdelingsgennemgang og afdelingsmøde.

Drøm om sociale tiltag

Caja Vallentin Nielsen deltog i seminaret. Hun er formand i en afdeling med 59 boliger.

”Vi er i kontakt med en boligafdeling, der ligner vores, og jeg er personligt positivt stemt for, at vi lægger os sammen.

Det er en fordel i forhold til økonomi og til at få flere med i bestyrelsen. Min drøm er at lave sociale tiltag og styrke naboskabet,” siger Caja Vallentin Nielsen.

Næste skridt er at starte en dialog med den anden boligafdeling om, hvordan de passer sammen.

”Man skal ikke gøre det forhastet. Man skal have beboerne med i det,” siger Caja Vallentin Nielsen.   

Vi vil stå stærkere

Jens Lorenzen deltog også i seminaret. Han er formand for en afdeling med 65 rækkehuse.

”Vi har i afdelingsbestyrelsen snakket med et par afdelinger, som vi kunne se os gå sammen med. Hvis vi går sammen, vil vi stå stærkere. Men det er selvfølgelig i sidste ende beboerne, der træffer beslutningen på afdelingsmødet,” siger Jens Lorenzen.

Han har prøvet sammenlægning en gang tidligere.

”Det er gået godt. Før sammenlægningen havde vi sparet op til nyt tag i vores afdeling, og derfor har vi stadig separat økonomi på nogle områder, så der går lang tid, før der sker en fuldstændig sammensmeltning af afdelingernes økonomi,” siger Jens Lorenzen.

Små afdelinger mere sårbare

Besparelser skal i første omgang gå til henlæggelser, forklarer Lisbeth Jakobsen.

”Huslejen falder ikke, men afdelingerne bliver økonomisk konsolideret. Det gør det også nemmere for især små afdelinger at låne penge til renoveringer,” siger hun.

Inspektør Christian Duus oplever jævnligt, at små afdelinger bliver hårdt ramt, når en bolig skal istandsættes fuldstændig, fordi en beboer fraflytter efter mange år.

”Det er for risikabelt at være en afdeling med seks-otte huse. Hvis der kommer en dyr fraflytning, så er der kun de otte til at dække det,” siger han.

Giver god mening at gifte sig

SALUS administrerer over 9.000 boliger og ejes af otte boligorganisationer i Sønderjylland. Det er en landsdel, hvor huslejen skal holdes lav for at udgøre et attraktivt boligtilbud. Sammenlægninger er derfor også en oplagt vej til yderligere effektiviseringer i andre boligorganisationer, vurderer Lisbeth Jakobsen.

”Vi har i alle vores foreninger en god blanding af større og lidt mindre afdelinger, og specielt i de mindre giver det god mening at finde nogen at gifte sig med,” siger hun.  

Læs senere artikler

Driftschefen: De bedste tips til at passe på lejernes penge

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Byg til drift: Her er tre gode råd

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2879 )

0

Læseliste