10. MAJ. 2023 KL. 14:51

7 bud på fremtidens bolig: ”Vi skal kunne være forskellige sammen”

Besøgende Jernbanebyen

Der var mange besøgende på åbningsdagen til Boliglaboratoriums udstilling om fremtidige boligformer. Foto: Andreas Holm Hansen

På en nyåbnet udstilling i Jernbanebyen i København løfter Boliglaboratorium sløret for, hvordan fremtidens bolig ser ud. Fælles for projekterne er bæredygtighed og nytænkning af fællesskaber.

Ståltagene på de nybyggede træpavilloner strålede om kap med solen i Jernbanebyen, da Boliglaboratorium åbnede deres udstilling ”Living Places” tirsdag eftermiddag.

Her gav Boliglaboratorium deres syv bud på, hvordan vi skal bygge og bo i fremtiden. Med minimodeller viser de på udstillingen, hvordan man kan bo mindre, dele faciliteter og ressourcer, bruge flere cirkulære principper og bygge med lavt CO2-aftryk.

I 2019 etablerede Realdania og Statens Kunstform et Boliglaboratorium for hele byggebranchen. Her udvalgte de syv projekter blandt 66 bud på fremtidens boliger til at indgå som eksperimenterende boligprojekter, der kan genstarte og gentænke det danske boligbyggeri.

Realdania og Statens Kunstfond bød velkommen til de nysgerrige besøgende og repræsentanter fra byggesektoren på terrassen i det nedlagte jernbaneområde i København.

”I Danmark har vi registreret 37 forskellige familieformer, og fremtidens behov for at bo og indgå i fællesskaber er på mange måder foran boligsektoren. Der er brug for flere boligformer, som tager højde for forskellige livssituationer og behov. Samtidig med, at vi holder fokus på at reducere både udslippet og aftrykket af CO2, når vi bygger. Vi håber, at vi med disse syv visionære eksperimentprojekter kan udfordre det gængse og inspirere – både dem, der arbejder med boligbyggeri i Danmark, men også helt almindelige danskere,” lød det i åbningstalen fra Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania.

Artiklen fortsætter under billederne.

OM UDSTILLINGEN

Udstillingen foregår i Living Places i Jernbanebyen i København, der er udviklet af VELUX, EFFEKT og Artelia.

Boliglaboratorium udstiller i en af de midlertidige pavilloner og gennemfører også en række events med fokus på forskellige boformer.

Adresse: Otto Busses Vej 29A, København

Åbent: Hver dag frem til 15. november mellem 8.30 – 17.30.

Projekthus Jernbanebyen

1 / 4I en af træpavillonerne i Jernbanebyen kan man se alle 7 udstillingsmodeller på fremtidige boformer og boligtyper. På plancherne på væggen kan man læse om dem alle. Foto: Andreas Holm Hansen

Kasper Colling Nielsen

2 / 4Forfatter Kasper Colling Nielsen delte sine tanker om, hvordan vi bør tænke fremtidens boliger. "Fremtidens boligfællesskab må ikke være forbeholdt de få. Vi skal kunne være forskellige sammen," var budskabet fra ham. Foto: Andreas Holm Hansen

Domea Boliger Til Singler

3 / 4Domea.dk's bidrag bygger på boliger til enlige forældre i Carlsbergbyen. Her er det tænkt, at forældre og børn bruger mere tid med de andre familier i fællesområderne end i egen bolig. Boligerne forventes at være færdige omkring årsskiftet 2024/2025. Foto: Andreas Holm Hansen

Stemning Jernbanebyen

4 / 4Der var høj sol og god stemning til åbningen af Boliglaboratoriums udstiling "Living Places". Det gode vejr fik de besøgende til at hænge ud på terrassen. Foto: Anreas Holm Hansen

Almene boligeksperimenter

Domea.dk og KAB er blandt de syv boligprojekter i Boliglaboratorium, som man nu kan se udstillet i miniformater i Jernbanebyen.

Domea.dk har udviklet et boligkoncept rettet mod enlige forældre i Carlsbergbyen. Det er en boligtype, der bruger færre kvadratmeter i selve boligen, og flere i fællesområderne. Det skal understøtte fællesskabet og skabe fysiske rammer om en god hverdag for både voksne og børn. 

Læs mere om boligfællesskabet til singleforældre

KAB bidrager med Generationernes Træhus, som er en ny type højt byhus, bygget bæredygtigt i træ. Det er et socialt bæredygtigt hus med fællesskab på tværs af generationer og delekultur som omdrejningspunkt. Og et hus, som alle lag i samfundet skal have råd til at bo i. Grunden til byggeriet ligger i Ørestaden.

De syv boligeksperimenter

Bag syv glasmontre i udstillingens træpavilloner troner minimodellerne af Boliglaboratoriums fremtidsboliger.

Dagens gæster går interesseret rundt og snakker om de forskellige bud på fremtidige boligformer – med et glas i hånden i anledning af udstillingens åbningsdag.   

Det er meget forskellige bud på boliger og boformer, som de syv hold har bidraget med. Men fokus på fællesskab går igen i dem alle.

Udover Domea.dk’s Boligfællesskab for single-forældre og KAB’s Generationernes Træhus, kan man på udstillingen se modeller på:

Læs mere om alle boligeksperimenterne her

Boliglaboratoriums udstilling ”Living Places” kører frem til den 15. november.  

LANDSBYGGEFONDENS UDSTILLING

Landsbyggefonden bliver også en del af ”Living Places Copenhagen” i Jernbanebyen.

Den 29. juni åbner udstillingen ”Neighbourhoods for Generations”, hvor fire vindere af Landsbyggefondens idékonkurrence af samme navn præsenterer sine ideer til fremtidens generationskvarterer med udgangspunkt i Høje Gladsaxe og Axelborg i Horsens.  

Nationalmuseet bliver en del af udstillingen med velfærdsfortællingen om den almene boligsektor i Danmark.

Læs mere om Neighborhoods for Generations 

Om skribenten

Anja Andersen BL
Anja Robstrup Andersen

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Boligdirektør: ”Jeg har det lidt svært med rigide systemer”

Anja Andersen er journalist og skriver om drift, byggeri, renoveringer, personportrætter og livet i landets almene boligafdelinger.

Seneste Artikel

Boligdirektør: ”Jeg har det lidt svært med rigide systemer”

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2923 )

0

Læseliste