02. NOV. 2020 KL. 09:39

Hun skal bygge almene boliger til delebørn

Mettemogensen Domea.Dk Foto Jacob Ljørring 6189 (3)

"Det handler om at se fordomsfrit på, hvordan man indretter boliger, der den ene uge for eksempel kun rummer en far og den næste uge også huser 2 børn," fortæller Mette Mogensen, By- og Boligudviklingschef i Domea.dk. Foto: Jacob Ljørring

Delebørn skal tænkes ind i arkitekturen i nye boliger som Boligselskabet DFB og Domea.dk opfører i Carlsberg Byen i København.

Danmark får nu de nok første boliger, der er specielt bygget til delebørn og deres enlige forældre. De skal indrettes, så de passer til familier, hvor børnene bor på skift hos forældrene. Domea.dk opfører boligerne for Boligselskabet DFB i Carlsberg Byen i København. Byggegrunden er købt, og nu skal boligerne udvikles.

”Det handler om at se fordomsfrit på, hvordan man indretter boliger, der den ene uge for eksempel kun rummer en far og den næste uge også huser 2 børn,” siger Mette Mogensen, By- og Boligudviklingschef i Domea.dk.

Måske ikke plads til kæmpe dobbeltseng

Singleforældre med delebørn har tit en særlig udfordring, fordi de både skal have plads til børn og er alene om at betale huslejen.

”Når der kun er en person til at betale huslejen, hvad skal man så skære på? Måske er et stort forældresoveværelse ikke den bedste brug af kvadratmeter til singleforældre,” siger Mette Mogensen.

Samtidig kan enlige forældre have svært ved at deltage i sociale aktiviteter på lige fod med andre, fordi de er alene med deres børn. Den knude vil Domea.dk løse ved at bygge boligerne som del af et bofællesskab.

”Vores ambition er at realisere en boform, der understøtter fællesskabet og skaber de fysiske rammer for en god hverdag for singleforældre og deres børn,” siger hun.

”I stedet for at man bare bygger lidt mindre og lidt dårligere, så vil vi se på, hvad det er, der virkelig giver værdi. Måske kan man kompensere på fællesarealerne – så der for eksempel er et lille køkken i boligen og et fedt fælleskøkken,” siger hun.

Bliver del af et større byggeri

Bofællesskabet får cirka 25 lejligheder til singleforældre. Det skal indgå i et større byggeri med i alt 184 almene boliger med ungdomsboliger, familieboliger og seniorbofællesskab. Nye beboere skal være enlige forældre, men man bliver ikke smidt ud, fordi man får en kæreste.

Boligerne til delebørn og deres forældre er et af de 7 projekter, der indgår i Statens Kunstfonds og Realdanias Boliglaboratorium. Her skal fremtidens boliger udvikles.

”I dag er efterspørgslen på boliger i København så stor, at der ikke bliver eksperimenteret med nye boligformer. Der er ikke noget økonomisk incitament for de private developere til at udvikle boliger til betalingssvagere grupper, når det er nemt at udleje standardvaren,” siger Mette Mogensen.

Derfor er hun særligt glad for, at det bliver muligt at bygge betalbare almene boliger til enlige forældre på den attraktive adresse i Carlsberg Byen.

Boligerne er færdige omkring årsskiftet 2024/2025.

Enlige: Fællesskab og rimelig husleje vigtig

24 procent af alle børnefamilier er i 2020 enlige mænd og kvinder, ifølge Foreningen Forældre på Arbejde.


Foreningen har undersøgt, hvad enlige forældre i storbyen ønsker sig i et bofællesskab. Undersøgelsen er finansieret af Realdania og Nykedits Fond.

 

Enlige forældres ønsker til bofællesskaber:

  • Blandet beboersammensætning, hvor der er plads til børn.
  • Socialt fællesskab med andre voksne. Det praktiske fællesskab er blot en bonus.
  • Lejebolig, der er til at betale.
  • Boligen behøver ikke være særligt stor, hvis der er gode fællesarealer
  • Afstand og transport til arbejde, institution og den anden forældre skal være overkommelig.

 

Kilde: Bofællesskaber for enlige forældre i storbyen,  Forældre på Arbejde, 2020.


Boligselskabet DFB
Danske Funktionærers Boligselskab blev stiftet i 1954 med det formål at opføre gode, sunde og prisbillige boliger til ansatte inden for finanssektoren. Boligselskabet DFB administreres i dag af Domea.dk. DFB har i alt 2.389 boliger primært beliggende i hovedstadsområdet.

Domea.dk
Domea.dk leverer udlejning, administration og drift til almene boligselskaber. Blandt opgaverne er nybyggeri og renovering. Domea.dk betjener cirka 80 almene boligorganisationer, der ejer omkring 60.000 boliger over det meste af Danmark.

 

Om skribenten

Artikler

vi anbefaler

Kirsten Friis Hansen 200121 001 Her er 10 gode råd til hjemmekontoret fra kollegaerne i DAB
COLOURBOX23145527 Det er billigere og grønnere at renovere end at bygge nyt
Palle Adamsen 2019 02 08 Nr005 Undersøgelse: Sådan er landets almene boliger repræsenteret i samfundet
Foto Holger Anderson Rikke Lønne 23 BL: ”Almene boliger er med til at mindske social ulighed”
CHO 2019 Stor Imponerende indsats af Landsbyggefonden
Lisbjerg Bakke Al2bolig Endelig Træbygninger er mere klimavenlige og kan give et behageligt boligmiljø
Mariestaerke I Karlemoseparken Borgmester: Blandede byer er stærke byer
Se alle artikler ( 1937 )

0

Læseliste