25. JAN. 2023 KL. 09:51
Tingbjerg bygger nye fællesskaber mellem almene og private beboere
25. JAN. 2023 KL. 09:51
Fælles haverum, p-pladser og legepladser. SAB og fsb har tænkt nye fællesskaber mellem almene og private beboere ind i byplanen for Tingbjerg.
Frem mod år 2030 flytter flere tusinde nye beboere til Tingbjerg i nybyggede private ejer- og lejerboliger. De første godt 100 private boliger står allerede færdige mellem de klassiske almene boliger i gule mursten, og de nye beboere er flyttet ind.
Men der skal ikke bare bygges boliger i den københavnske bydel. Der skal også bygges nye fællesskaber mellem beboere i almene og private boliger. Det har de almene boligorganisationer fsb og SAB haft fokus på, siden de startede byudviklingen i 2015.
”Vi har valgt at blande private og almene boliger omkring de enkelte haverum i byudviklingsplanen for Tingbjerg. Det har været grundlæggende for udstykningen af arealer, at de nye private ejer- og lejerboliger ikke har deres egne haver,” siger Lene Vennits, chef for Tingbjerg Bydelsforening.
”Ideen er, at alle deler haverum og legepladser. Der er også fælles parkering til biler og cykler. Fælles mødesteder giver et godt udgangspunkt for fællesskaber på tværs,” siger Lene Vennits, der har arbejdet med udviklingen i Tingbjerg siden 2010.
Fra 6.500 til 10.000 beboere
Tingbjerg har i dag cirka 6.500 beboere. Det stiger til op mod 10.000 beboere. Efter en årrække med butiksdød har bydelen de senere år tiltrukket et supermarked, et apotek, flere lægepraksisser og private investorer til op imod 1.000 nye boliger.
”De nye beboere skal være med til at sikre bylivsfunktionerne ved at handle lokalt, sætte deres børn i lokale institutioner og deltage i foreningslivet. Derfor er nye fællesskaber vigtige,” siger Lene Vennits.
Der er især to grunde til, at fsb og SAB satser på dele-strategien.
”Vi har i Frankrig og England set, at når man sælger byggegrunde med selvstændigt haverum fra, så bygger de private hegn om deres matrikel og isolerer sig. Det ønsker vi ikke sker i Tingbjerg. Samtidig vil vi også gerne bevare mest muligt af de grønne områder på almene hænder. De almene ejer haverummene, og de kan derfor stadig på afdelingsmødet beslutte at etablere nye faciliteter,” siger Lene Vennits.
Private ejere og lejere har adgang til fællesarealer og faciliter, og derfor bidrager de også økonomisk til dem. Det sker gennem Tingbjerg Bydelsforening, som er områdets nye fælles grundejerforening. Den har fsb, SAB og den private investor NREP som medlemmer og står for driften og vedligeholdelsen af fællesarealerne.
Artiklen fortsætter efter billederne.
Milepæle i udviklingen af privat byggeri i Tingbjerg
2015: fsb og SAB’s organisationsbestyrelser samt Københavns Kommune godkender Byudviklingsstrategi, der indebærer privat boligbyggeri i Tingbjerg.
2017: De første lokalplaner vedtages. Første frasalg godkendes af fsb og SAB.
2018: fsb og SAB godkender Byudviklingsplan med NREP. Ny lovgivning stiller krav om en udviklingsplan, der reducerer andelen af almene familieboliger.
2019: fsb og SAB godkender udviklingsplan, der især opfylder krav til udviklingsplan med nybyggeri. Planen godkendes i Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.
2021: Vedtægter for Tingbjerg Bydelsforening godkendes af fsb og SAB.
2022: Tingbjerg er ikke længere et udsat boligområde ifølge Indenrigs- og Boligministeriets liste over udsatte boligområder fra den 1. december 2022.