19. DEC. 2023 KL. 10:00

Særlig jobindsats får Kristoffer til at føle sig ”normal”

BL 06267 1

Kristoffer har en autisme-diagnose. Hans første job nogensinde er to timer om ugen som våbenreparatør i den lokale fægteklub. Foto: Andreas Hansen

I Himmerland Boligforening arbejder de på at få beboere på kanten af arbejdsmarkedet i job. Takket være jobindsatsen Små Job Med Mening er flere beboere kommet i lønnede timer i henholdsvis foreninger og virksomheder.

Kristoffer er ikke som andre. Og det er han ikke bange for at sige højt.

Med en autismediagnose har han altid haft svært ved at finde sig til rette på det danske arbejdsmarked, hvor der sjældent har været plads til at skille sig ud.

Men nu er det for første gang lykkedes ham at lande på den rette jobhylde.

Takket være et samarbejde mellem Himmerland Boligforening, Aalborgs idrætsorganisation SIFA, Spar Nord Fonden og den lokale indsats Små Job Med Mening, kan Kristoffer nu kalde sig våbenreparatør i den lokale fægteklub.

”Før var jeg på kontanthjælp. Da jeg fik min første lønseddel, følte jeg mig for første gang 'normal'. Jeg troede aldrig, jeg ville få et rigtigt arbejde. De forstod at tage mig til sig og behandle mig, så jeg følte mig værdsat,” forklarer Kristoffer, da Fagbladet Boligen møder ham på sit arbejde i fægteklubbens værksted.

Selvom Kristoffer 'kun' startede med to timer om ugen, var det timer nok til, at han fik en meningsfuld hverdag at stå op til.

Netop den slags jobinitiativer støtter de i høj grad op om i Himmerland Boligforening, hvor Kristoffer bor. Her arbejder de på at få alle deres beboere aktiveret i et job eller fællesskab.

”Vi oplever, at langt størstedelen af vores beboere rigtig gerne vil have en tilknytning til arbejdsmarkedet, men at det kan være uoverskueligt at komme i gang. Her har vi erfaret, at det er meget bedre at starte med et småjob, og at det sagtens kan udvikle sig til eksempelvis et varigt fleksjob eller på sigt ordinær beskæftigelse. Arbejdsfællesskaber giver en fantastisk værdi, og vi oplever, at foreningerne kan noget helt særligt,” fortæller Ole Nielsen, direktør i Himmerland Boligforening.

Hvad er Små Job Med Mening?

Det gode match er omdrejningspunktet i "Små Job Med Mening," hvor de hjælper ledige med at finde et småjob og skabe grundlag for at blive selvforsørgende.

Et småjob er for mange det første skridt mod et mere fast job på arbejdsmarkedet. Tanken bag er, at selv små opgaver kan være meningsfulde for de rette personer.

I mange virksomheder findes der småopgaver, som ikke bliver løst, fordi medarbejderne enten har for meget på deres to-do-lister, eller fordi opgaverne ikke bliver prioriteret.

"Små Job Med Mening" hjælper virksomhederne med at ansætte en småjobber, så disse småopgaver bliver løst, og samtidig tager virksomhederne et socialt ansvar.

"Små Job Med Mening" støttes blandt andet af SIFA, Spar Nord Fonden og Jobcenter Aalborg.

Læs mere om dem her

BL 06260 1

1 / 2"Jeg føler mig hørt og set på den måde, jeg ikke er blevet før. Tidligere er jeg bare sendt i aktivering, men her har de fundet et match, der passer mig," siger Kristoffer. Foto: Andreas Hansen

BL 06291 1

2 / 2Aalborg Fægteklub er en del af SIFA, som samarbejder tæt med de lokale boligforeninger, blandt andet Himmerland Boligforening. Foto: Andreas Hansen

Fleksibilitet og flere muligheder

Små Job Med Mening adskiller sig ved udelukkende at tænke i lønnede timer frem for praktikker.

”Vi ønsker at ændre tanken om, at et job kun kan være på 37 timer. Et job kan også være én eller tre timer om ugen og stadig skabe værdi for både virksomhed og ansat,” siger  Mads Lundorf Rasmussen, rekrutteringskonsulent i Små Job Med Mening, og fortsætter:

”Vi finder arbejdsopgaverne og matcher dem med beboerne. De små opgaver, som fylder hos en virksomhed, kan være et meningsfuldt job for andre. Vores kerneopgave er at finde arbejdsopgaver i virksomhederne, der ikke prioriteres.”

Det handler om at give kandidaterne følelsen af at have et arbejde, hvor man bliver en del af et arbejdsfællesskab, uddyber Mads Lundorf Rasmussen.

”Det har stor indflydelse på livskvaliteten.”

Fællesskabsfølelsen lægger de også stor vægt på i Himmerland Boligforening, hvor de står med beboere, der ikke kan finde vej gennem de mere klassiske beskæftigelsesindsatser.

”Det fungerer rigtig godt, at alle parterne tager ansvar og bidrager der, hvor de har deres styrker. Vi får beboere med øget trivsel, foreningerne får en hjælpende hånd, og jobcentret får en udvidet værktøjskasse. Værtsklubben definerer opgaverne, men de slipper for at stå med ansættelsesforholdet og rekrutteringen. Idrætsforeninger er ekstra gode, fordi fællesskabet typisk er rigtig velfungerende, og de frivillige er meget passionerede. En klar rolle- og ansvarsfordeling er med til at skabe succes,” siger Ole Nielsen.

Et springbræt til mere

Når man som Kristoffer altid har været på uddannelseshjælp, er en lønseddel på bare to timer et stort skridt at tage, men det er ikke hans endelige mål.

Jobbet som våbenreparatør er kun første skridt ud på arbejdsmarkedet, og planen er, at Kristoffer skal bruge timerne i fægteklubben som springbræt til et mere fast arbejde et andet sted.

”Vi forsøger at lave en helhedsorienteret indsats, hvor kandidaterne føler sig klar til at få flere lønnede timer på arbejdsmarkedet,” siger Mads Lundorf Rasmussen.

I Aalborg fægteklub er de kun glade for at kunne række hånden ud og hjælpe. For det har ikke, som de selv forklarer, kostet dem det store, men de har vundet på at have Kristoffer ansat to dage om ugen:

”Vi ville gerne hjælpe et ungt menneske i gang, og da vi mangler en til at lave vores våben, er det win-win. Vi har kun været glade for ordningen, og alle er glade for at have lært Kristoffer at kende,” fortæller Pia Haack Vadstrup, formanden for Aalborg Fægteklub.

Se bare i videoen, hvilken glæde fægteklubben har af Kristoffer, og ikke mindst hvilken glæde han har af dem.

Læs senere artikler

Allan hjælper beboere ud af ensomhed med sin cykel

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Andreas Holm Hansen BL
Andreas Holm Hansen

Andreas er videojournalist og har fokus på at planlægge, udvikle og producere forskelligt videoindhold på tværs af BL’s platforme.

Seneste Artikel

Kredsvalg: "Vi skal være ambassadører for den almene sektor"

Andreas er videojournalist og har fokus på at planlægge, udvikle og producere forskelligt videoindhold på tværs af BL’s platforme.

Seneste Artikel

Kredsvalg: "Vi skal være ambassadører for den almene sektor"

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2919 )

0

Læseliste