12. DEC. 2023 KL. 08:00

Allan hjælper beboere ud af ensomhed med sin cykel

BL 05510

Cykelturene med Allan og Søren går ofte hele Dragør rundt og gerne ud til deres gamle vinterbadeklub, hvor de begge kom i mange år. Foto: Andreas Hansen

To gange om ugen cykler Allan Karlsson med plejehjemsbeboere. Han er en af 450 personer i Danmark, der cykler med ældre for at give dem fællesskab.

”Turene på cykel er win-win for både mig og beboerne.”

Sådan lyder det fra 70-årige Allan Karlsson, der siden 2018 har været cykelpilot i organisationen Cykling uden alder.

Et initiativ, hvor over tusind frivillige piloter hver dag inviterer ældre plejehjemsbeboere på tur i en rickshaw-cykel. Kongstanken er at styrke fællesskabet mellem institution og civilsamfund – og mellem familier og generationer.

Allan Karlsson er en af de mange frivillige, der i al slags vejr hiver cyklen ud af skuret til glæde for andre.

Hele 350 gange har han fundet rickshaw-cyklen frem og kørt en tur med en af beboerne på Omsorgscenteret Enggården i Dragør.

"Jeg cykler to gange om ugen med beboerne. Turene er ren terapi for mig. Mange af dem, jeg cykler med, har også boet i Dragør i mange år, så vi har masser ting at mindes på vores tur," siger Allan Karlsson.

Blandt andet cykler han jævnligt med sin gamle nabo Søren Bech. Her går turen ofte ned af ’memory lane’ til deres gamle boligområde Engparken, hvor de begge er vokset op og deler minder og røverhistorier fra gamle dage.

Og der er en helt særlig grund til, at Allan Karlsson startede med at hoppe på rickshaw-cyklen.

”Jeg fik konstateret MDS, der er en form for kræft, og siden har jeg måttet lave mit liv om, fordi jeg ikke længere kan gøre de samme ting. Men jeg fik en fantastisk behandling af sundhedsvæsenet, og nu vil jeg gerne give noget igen til andre.”

Cykling uden alder

Cykling uden alder er en international non-profit-organisation, hvor naboer, venner, familie og personale samarbejder om fælles gode oplevelser på de røde cykler.

Cykling uden alder handler om at lade mennesker blive ældre i en positiv ramme og stadig have muligheden for at være en del af og deltage i samfundet og drømme med om alle de muligheder og oplevelser, der ligger forude.

Flere end 1.800 mennesker er frivillige cykelpiloter i projektet.

Fra oktober 2023 vil cykelpiloter i 10 kommuner nu også banke på døren til de ældres eget hjem med tilbud om en cykeltur.

Læs mere om projektet her, og hvordan I tilmelder beboere eller ansatte: https://cyklingudenalder.dk/

BL 05525

Søren og Allans ture sluttes altid af på deres stamcafe Hallöy i Dragør centurm. I anlednings af jubilæumsturen blev der denne gang bestilt vin. Foto: Andreas Hansen

Læs senere artikler

Se videoen: 100-årige Signe giver stadig koncerter

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Boligdirektør: Flere bruger sundhedstilbud, når de er i boligområdet

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Mere end bare en cykeltur

Når Allan og de andre cykelpiloter fra Cykling uden alder ruller ud med beboere fra pleje- og omsorgscentre, er de med til at bekæmpe ensomhed.

Ifølge Sundhedsstyrelsen føler 600.000 voksne danskere sig ensomme, heraf er 100.000 over 65 år.

Og det er en af grundene til, at Cykling uden alder er opstået, forklarer Søren Steffensen, der er daglig leder i Cykling uden alder:

”Cykelturene i de røde rickshaw er magiske. De bringer smilet frem hos alle, bryder ensomheden og styrker fællesskabet. For ældre mennesker kan det være svært selv at komme ud fra hjemmets fire vægge, men når en cykelpilot inviterer på tur, kan alt ske. Tit går cykelturene forbi barndommens gade, til et pitstop med varm kakao eller til der, hvor der sker noget i byen,” siger Søren Steffensen.


Spreder glæde blandt beboerne

Søren Bech, beboer på Omsorgscenteret Enggården i Dragør, oplever det samme.

For ham er det blandt ugens højdepunkter, når hans gamle ven Allan ringer med cykelklokken og lokker ham med på cykeltur.

”Det betyder så meget at komme ud på denne måde. Glæden ved det kan slet ikke beskrives, for jeg oplever en masse og får hilst på gamle venner, jeg ellers ikke ser mere. Det er fantastisk,” siger Søren Bech.

Da Fagbladet Boligen cyklede med Allan Karlsson, var det hans tur nummer 350. Tag i videoen med på jubilæumstur og se, hvordan han og Søren Bech sammen fejrer deres kammeratskab:

Om skribenten

Andreas Holm Hansen BL
Andreas Holm Hansen

Andreas er videojournalist og har fokus på at planlægge, udvikle og producere forskelligt videoindhold på tværs af BL’s platforme.

Seneste Artikel

Kredsvalg: "Vi skal være ambassadører for den almene sektor"

Andreas er videojournalist og har fokus på at planlægge, udvikle og producere forskelligt videoindhold på tværs af BL’s platforme.

Seneste Artikel

Kredsvalg: "Vi skal være ambassadører for den almene sektor"

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2915 )

0

Læseliste