21. NOV. 2023 KL. 10:00

Se videoen: 100-årige Signe giver stadig koncerter

Signe Giver Konceter Andreas Hansen (4)

Fingrene glider ubesværet over klaverets tangenter, selvom Signe Olesen tilbage i foråret fyldte 100 år. Siden hun som 7-årig startede til klaverspil, har musikken været en vigtig komponent i hendes liv. Foto: Andreas Holm Hansen

Alder er ingen hindring for Signe Olesen, der trods sine 100 år stadig drøner rundt og giver koncerter på jyske plejecentre. Hendes musik er blevet et samlingspunkt for Varde Kommunes ældre beboere.

Som en anden rockstjerne drager den 100-årige pianist Signe Olesen fra sin almene ældrebolig i Årre til et af sine spillesteder i Jylland.

Med sig har hun sit band "Husorkesteret", som akkompagnerer hende med både violin og harmonika. Og selvom Signe ikke selv vil kalde sig bandets stjerne, er hun ifølge resten af orkesteret deres ubetinget største trækplaster:

”Så længe Signe kan, beholder vi hende. Hun er en stjerne. Det er inspirerende, at hun som 100-årig er den mest friske af os,” siger 87-årige Hans Hansen, der spiller på harmonika. 

Signe og Husorkesterets giver altid koncerter på de samme to plejecentre i området omkring Esbjerg og Varde. De spiller blandt andet på Sognelunden i Agerbæk, hvor Signe Olesens musik er blevet så populær, at medarbejderne bruger det som en fast del af deres aktivering af beboerne.

”Vi bruger orkesteret til at skabe liv og glæde. Det er vigtigt, at vi giver vores beboer noget at samles om for at bevare fællesskabet på vores plejecenter. Signe kan inspirere vores beboere med hendes personlighed, og desuden kender hun flere fra bybilledet. Hun er god til at snakke med dem,” siger Rita Mathiasen, der er aktivitetsmedarbejder på Sognelunden, hvor Signe Olesen spiller hver anden mandag. 

Signe Giver Konceter Andreas Hansen (13)

1 / 2Hver mandag på skift på to forskellige plejehjem tager Signe Olesen og Husorkerestet ud og spiller. Og de har ingen planer om at stoppe. Foto: Andreas Holm Hansen

Signe Giver Konceter Andreas Hansen (10)

2 / 2"Jeg siger også til knejterne, at I vil da ikke blive ved med at have sådan en gammel én med. Men det vil de," siger Signe Olesen og griner. Foto: Andreas Holm Hansen

Læs senere artikler

Se tallene: Store geografiske forskelle i ledige boliger

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Fællesskab gennem musik

Husorkesterets repertoire spænder over 200 numre fra den danske sangskat. Og fordi mange af sangene er fra Jeppe Aakjær, Grundtvig eller lignende højskolekunstnere, vækker det en helt særlig nostalgi hos beboerne, fortæller Rita Mathiasen:

”De spiller ofte musik af ældre dato, som vækker minder, og som beboerne kan synge med på. Signe og bandet er kommet i huset igennem flere år, og det skaber genkendelighed for vores beboere, og orkesteret kender efterhånden en del af beboerne, så det er også med til at skabe tryghed."

En koncert med Husorkesteret tager gerne to timer, hvor der blot er indlagt én drikkepause. Mere pause har bandet ikke tid til, for når de endelig mødes, handler det om at få så meget musik ud af instrumenterne som muligt.

”Vi øver ikke numrene længere, men giver kun koncerter. Vi har spillet sammen i 20 år, så vi kender hinanden rigtig godt. Selv har jeg spillet klaver, siden jeg var 7-8 år, så musikken ligger i fingrene,” forklarer Signe Olesen.

”Hvis ikke jeg havde knejterne, blev jeg heller ikke ved med at spille. De holder mig i gang.”

"Knejterne", som hun ynder at kalde sine øvrige bandmedlemmer, er heller ikke helt unge længere med en alder på henholdsvis 87, 82 og 74 år. Alle er de dog enige med Signe i, at musikken er med til at holde dem unge.

”Det er sjovt at kunne glæde de ældre mennesker med musik. De nyder altid, at vi kommer, og så nyder vi det også,” siger bandets yngstemand Vagn Pilgaard Andersen.

Du kan i videoen se, hvordan Signe Olesen og knejterne forsat formår at spille deres publikum op.

(hvis du ikke kan se videoen, er det, fordi du ikke har givet samtykke til cookies)

Om skribenten

Andreas Holm Hansen BL
Andreas Holm Hansen

Andreas er videojournalist og har fokus på at planlægge, udvikle og producere forskelligt videoindhold på tværs af BL’s platforme.

Seneste Artikel

Kredsvalg: "Vi skal være ambassadører for den almene sektor"

Andreas er videojournalist og har fokus på at planlægge, udvikle og producere forskelligt videoindhold på tværs af BL’s platforme.

Seneste Artikel

Kredsvalg: "Vi skal være ambassadører for den almene sektor"

Fik du

læst disse?

Oversigt Kbh BL-direktør: Der er brug for tryghed om ejendomsvurderingerne
Notech Ude Ålegræs i vinduerne: Beboere får bæredygtig isolering
Stinewadskaermunch01 Stine bygger bro og får flere udsatte børn og unge ind i foreningslivet
BL 04994 Ny BL-rapport: Flere vil bidrage til fællesskabet, men ved ikke hvordan
DSF9561 Ny hjemløsereform skal afskaffe langvarig hjemløshed
Se alle artikler ( 2898 )

0

Læseliste