24. AUG. 2023 KL. 12:00

Pas på pengene, når konkursen står for døren

COLOURBOX23145527

Det er vigtigt at sikre sig bedst muligt ved konkurs. Her er tjeklisten til dig, der er enten bygherre, bestyrelsesmedlem i boligorganisationen eller projektleder samme sted.

I løbet af de sidste to år er antallet af konkurser i byggeriet mere end fordoblet, viser beregninger fra Danmarks Statistik.

Derfor er det en risiko, man bør være opmærksom på, hvis man har ansvar for et nybyggeri eller en større renovering, lyder rådet fra Byggeskadefonden.

Henriette Mygind Krempel, der er juridisk chef hos fonden forklarer, hvorfor antallet af konkurser breder sig:

”Nogle entreprenører klarede sig lige akkurat igennem coronakrisen. Derefter steg prisen på byggematerialer voldsomt. Krigen i Ukraine og energikrisen gjorde situationen værre. Og da mange entreprenører har indgået bindende fastprisaftaler, må de lave arbejdet til samme pris, selvom materialerne er blevet dyrere,” forklarer hun.

Konkurs er dyr for beboerne

For beboerne kan en konkurs have den konsekvens, at de skal betale mere i husleje.

Når konkursen rammer, kan det få økonomiske konsekvenser for boligafdelingen, hvis en ny entreprenør for eksempel skal færdiggøre projektet.

Det kan forlænge byggetiden og give gener for beboerne, at der går længere tid, før en byggeplads bliver pillet ned. Og måske står der skure til håndværkere der, hvor beboernes biler skulle parkere.

I værste fald kan beboerne have udsigt til et halvfærdigt byggeri uden tag på. Og en genhusning, der trækker ud, koster mange penge for boligorganisationen.

Heldigvis er der mange penge at spare, hvis du forbereder dig grundigt på, at entreprenøren kan gå konkurs, lyder det fra Henriette Mygind Krempel, der her guider dig igennem en tjekliste med uundværlige råd til dig, der skal i gang med at bygge – og lige så mange råd til dig, der er i gang.

Der er selvfølgelig også hjælp at hente, hvis entreprenøren allerede er gået konkurs.

Før konkurs

Mens der bliver bygget

Efter konkurs

Læs senere artikler

Boligselskaber finder skjulte besparelser trods høje renter

Læs nu
Læs senere
Tilføjet til læse listen

Om skribenten

Fik du

læst disse?

BL Tingbjerg 111018 014 Nu er der færre parallelsamfund på Boligministeriets liste
Finnmuus Boligdirektører: Kæmpe problem at udskyde energirenoveringer og andre nødvendige renoveringer
RW 210922 FAB Elbiler 0024 Boligselskab: "Planlæg ladestandere til fremtiden"
Katja Lindblad Domea Beboerrådgivning bremser udsættelser
Se alle artikler ( 2735 )

0

Læseliste