24. AUG. 2023 KL. 12:00
Pas på pengene, når konkursen står for døren
24. AUG. 2023 KL. 12:00
Det er vigtigt at sikre sig bedst muligt ved konkurs. Her er tjeklisten til dig, der er enten bygherre, bestyrelsesmedlem i boligorganisationen eller projektleder samme sted.
I løbet af de sidste to år er antallet af konkurser i byggeriet mere end fordoblet, viser beregninger fra Danmarks Statistik.
Derfor er det en risiko, man bør være opmærksom på, hvis man har ansvar for et nybyggeri eller en større renovering, lyder rådet fra Byggeskadefonden.
Henriette Mygind Krempel, der er juridisk chef hos fonden forklarer, hvorfor antallet af konkurser breder sig:
”Nogle entreprenører klarede sig lige akkurat igennem coronakrisen. Derefter steg prisen på byggematerialer voldsomt. Krigen i Ukraine og energikrisen gjorde situationen værre. Og da mange entreprenører har indgået bindende fastprisaftaler, må de lave arbejdet til samme pris, selvom materialerne er blevet dyrere,” forklarer hun.
Konkurs er dyr for beboerne
For beboerne kan en konkurs have den konsekvens, at de skal betale mere i husleje.
Når konkursen rammer, kan det få økonomiske konsekvenser for boligafdelingen, hvis en ny entreprenør for eksempel skal færdiggøre projektet.
Det kan forlænge byggetiden og give gener for beboerne, at der går længere tid, før en byggeplads bliver pillet ned. Og måske står der skure til håndværkere der, hvor beboernes biler skulle parkere.
I værste fald kan beboerne have udsigt til et halvfærdigt byggeri uden tag på. Og en genhusning, der trækker ud, koster mange penge for boligorganisationen.
Heldigvis er der mange penge at spare, hvis du forbereder dig grundigt på, at entreprenøren kan gå konkurs, lyder det fra Henriette Mygind Krempel, der her guider dig igennem en tjekliste med uundværlige råd til dig, der skal i gang med at bygge – og lige så mange råd til dig, der er i gang.
Der er selvfølgelig også hjælp at hente, hvis entreprenøren allerede er gået konkurs.
Før konkurs
-
Tjek entreprenørens finansielle styrke. Kig på regnskaber fra de sidste fem år i CVR-registret. Har der været overskud og har de nok egenkapital? Få eventuelt hjælp af en bygherre-rådgiver.
-
Sørg for, at entreprenøren stiller entreprenørgaranti. Sig nej tak til at forhandle den ud af aftalen. Garantien forpligter entreprenøren i fem år. På den måde er du bedre stillet og kan få dækket noget af tabet, hvis der kommer en konkurs.
Mens der bliver bygget
-
Betal kun for det arbejde, der er udført. Tjek, at arbejdet er lavet ordentligt, før du betaler.
-
Kræv en forudbetalingsgaranti, når der skal betales for materialer, der ikke er leveret på pladsen. Det er en fordel at få materialerne leveret på pladsen, da disse materialer er til bygherrens disposition.
-
Mærk alt materiale, der ikke er leveret til byggepladsen endnu, som bygherres ejendom. Ellers går det ind i konkursboet, og konkursboet vil kunne sælge det og få pengene.
Efter konkurs
-
Bygherre skal hurtigt spærre byggepladsen af. Ellers risikerer du, at materialer, værktøj og udstyr bliver fjernet – også selvom det er ulovligt.
-
Tal godt med kurator. Efter konkurs bliver en kurator udpeget til at stå for konkursboet. En god dialog med den person forebygger fejl.
-
Bygherre skal indkalde til og gennemføre en ”stadeforretning” – en opgørelse over, hvor langt man er med byggeriet.
-
Bygherre bør prøve at få en aftale igennem om, at garantien på 15 % bliver fastholdt frem for at den bliver nedskrevet til 10 %.
Læs senere artikler
Boligselskaber finder skjulte besparelser trods høje renter
Om skribenten
Seneste Artikel
En almen grundlovsbevægelse er født